home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Falaink díszítése
Összeállította: Szerda Zsófi
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Falaink díszítése

Falaink állhatnak csupaszon, de ez a legritkábban van így, hiszen mindenki szeret dekorálni, s a legnagyobb felület erre a fal. Aki teheti, festményekkel díszít, de miért ne lehetne saját készítésű faliképünk? Összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet, melyet mi magunk is kivitelezhetünk. Egy általános szabály: a kevesebb néha több, de ha több, akkor legyen nagyon sok.

* Gyermekrajzok — Akinek kicsi gyermekei vannak otthon, szerencsés helyzetben van, hiszen a „művész” helyben fellelhető. Nagyon jól tudnak mutatni a gyermekrajzok a falon, keretezve vagy keretezetlenül, de készíthet belőlük kollázst is. Ha kisgyermeke szívesen használja a falat papír helyett, de nem szeretne minden alkalommal szobafestőt hívni, nincs más dolga, mint keretet rajzolni a falra festett alkotás köré, így varázsolva a firkából műalkotást.

* Falra festés vetítővel – Ha mi magunk szeretnénk kidekorálni az üresen álló falat egy ecsettel és festékekkel, de nem bízunk eléggé a kézügyességünkben, azaz nem mi vagyunk Leonardo Da Vinci, nem kell elkeseredni, egy egyszerűbb minta falra festését megoldhatjuk egy vetítő segítségével. (Kölcsönkérhetjük, mondjuk, a művelődési házból, ha sajátunk nincs. J) A falra szánt képet rávetítjük a kívánt felületre, egy grafitceruzával pedig körberajzoljuk a mintát. Ezután nincs más dolgunk, mint ecsetünkkel kiszínezni. Ehhez aztán valóban nem kell nagy kézügyesség, s eldicsekedhetünk vele a szomszédban, hogy mi magunk festettük a képet. (A folyamatról bölcsen hallgassunk.)

* Régiből új — Ha egy picit keresgélünk a nagymama padlásán, esetleg a sajátunkon, előbukkannak olyan régi festmények, amelyek tárgya talán nem éppen a mi ízlésvilágunkat tükrözi, de a képek kerete antik hatást csempészhet a nappalinkba. A pókhálós, régi rámákat mi magunk is restaurálhatjuk, nem kell hozzá más, csak egy smirglipapír és festék. Ajánlatos a smirglizést az udvaron végezni, hiszen a finom por mindent beborít. Miután a régi réteget lesikáltuk a keretről, jöhet a friss. Lakkal is fixálhatjuk, de egyszerű matt hatással is nagyon jól mutathat. Az pedig, hogy milyen kép kerül bele, már csak tőlünk függ, de egy díszes képkeret egészen nyugodtan állhat teljesen üresen is.

* Falevél — A szárított falevél „örökzöld” téma. Ha ősszel szemfülesek voltunk, és kellő mennyiséget gyűjtöttünk össze belőle, itt az ideje, hogy felhasználjuk. Például ötletes faliképeket is készíthetünk falevelekből. A fantáziánkat engedjük teljesen szabadon. Ha faliképről beszélünk, széles a lehetőségek tárháza, készíthetünk állatokat vagy csak egy egyszerű virágcsokrot, a barnás árnyalatú falevelek bármelyik szoba díszévé válhatnak. Ha nem éppen az őszi színek a kedvenceink, és extrémebbeket szeretnénk a falon látni, akkor használjuk a leveleket pecsétként. A falevelekkel magát a képkeretet is díszíthetjük, elég csak egy kis lakkal lekenni, hogy fényük legyen, illetve önálló művészeti alkotás is válhat belőlük, ehhez azonban egy kis kézügyességre lesz szükség, hiszen ez esetben magát a falevelet rajzoljuk ki, mint egy mézeskalácsot.

* Függesztés — Aki nem szeretne minden képet szögre akasztani, az ne csüggedjen, mert vannak más technikák is, melyekkel kedvenc alkotásaink felfüggeszthetőek. Kihúzhatunk egy zsineget vagy damilt, melyet csíptetővel vagy csipeszekkel illesztünk a képhez. Nagyon jól mutathat még, ha egy fa vállfát használunk fel a képek felfüggesztéséhez, mert így egy további dekorációs elemet kapunk a térben. Mi magunk is rajzolhatunk a falra keretet, melyben cserélgethetőek az aktuális képek, fotók, rajzok.

* Tapétacsík — Ha nem akarjuk az egész szobát tapétával beborítani, és csak minimálisan szeretjük díszíteni a falat, akkor tapétacsíkokkal nagyon jól megbontható az egyhangúság. A csíkokkal félbevághatjuk a falat, és különféle geometriai formákat is kiragaszthatunk belőlük. A csíkokkal bekerített felületeket színezhetjük is a fal színével megegyező árnyalatú festékkel. A bátrabbak nyugodtan használják a tapétát egy egész fal borítására is, hiszen ezzel máris egyedivé varázsoltuk a szobát.

* Tároló és kép egyben — Falra szögezett dobozokból polcot csinálhatunk, mely akár művészi alkotásként is megállhatja a helyét. Ez esetben béleljük ki a dobozok belsejét a falhoz színben legjobban illő papírral vagy textillel, és díszítsük ki tetszésünk szerint. Használhatunk gombokat, kisebb-nagyobb faágakat, szárított virágot, vagy ha az alkotás gyermekszobába készül, egy-egy játékfigurát is beleültethetünk, amivel máris megkettőztük a funkcióját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..