home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ezüst a szerencsejáték fővárosában
Tóth Tibor
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám
Ezüst a szerencsejáték fővárosában

A közelmúltban Las Vegasban tartották meg a WPC szövetség által szervezett fekvenyomó-világbajnokságot. A világversenyen a topolyai Mihájlovits Miklós a dobogó második fokán végzett. Kiváló versenyzőnk az idén szintén ezüstérmese lett a Mészáros László szervezte nemzetközi bajnokságnak, az ausztriai Európa-bajnokságon első lett, a vb-n pedig csak hajszállal csúszott le az aranyéremről.

— Örülök a második díjnak, viszont egy kicsit keserű a szám íze, mivel a felszerelés nélküli kategóriában én is 230 kg-ot teljesítettem, akárcsak az első helyezett osztrák fiú, viszont ő 2-3 kg-mal könnyebb nálam, s ennek köszönheti világbajnoki címét. A verseny előtt itthon 230 kg-os ismétléseket nyomtam, így a vb-n 240 kg körüli eredményre számítottam. Nem mentségként említem, de alaposan megnehezítette a dolgunkat a kilencórás időeltolódás. Emiatt a tervezett súlynál mindenki 10-15 kg-mal kevesebbet teljesített. Hiába utaztunk el 3-4 nappal előbb, az időeltolódás okozta hátrányt nem sikerült teljesen behoznunk — mondta Miklós.
Szerbia egyetlen képviselője a magyar és a szlovák versenyzőkkel együtt a budapesti repülőtérről indult a kaszinóiról is híres városba. Az utazás három átszállással meg hatórás várakozással majdnem húsz órát tartott. Megérkezésük után két-három napot pihenéssel töltötték a versenyzők. Miklós 127 kg-os súllyal indult itthonról, a mérlegelés előtti napon 125,300 kg-ot nyomott, majd a folyadék és a reggeli mellőzésével sikerült beleférnie a 125 kg-os súlyhatárba. A világbajnokságon több mint hétszáz versenyző vett részt, a sportolók egymás közti és a súlyokkal való küzdelme pedig párhuzamosan két színpadon zajlott.
— Előzetesen 230 kg-on szerettem volna kezdeni, de az időeltolódás miatt úgy döntöttem, hogy inkább 220 kg-on rajtolok. Tudtam, hogy ezt a súlyt akkor is teljesítem, ha éjjel a legmélyebb álmomból ébresztenek is fel. Ez biztonságot adott, hiszen az osztrák srác 230 kg-on rajtolt, s tudtam róla, hogy ennél többre nem igazán képes. A következő kísérletre kinyomta a 230 kg-ot, majd 240-et kért, én pedig a sikeres 220 után 230 kg-ot jelentettem be. Teljesítettem is a kért súlyt, de valamilyen oknál fogva a bírók 2 : 1 arányban elvették a gyakorlatot. Először egy piros zászló jelent meg, majd egy zöld, tíz másodperc múlva pedig még egy piros. A főbíró szerint süllyesztettem a súlyt, és a súly emelés közben visszaesett. Én ugyan nem így éreztem, és a többi versenyző sem látott semmit, de a főbíróval nem akartam vitába szállni. Az osztrák srác harmadikra 240 kg-ot kért, de köze sem volt hozzá, én pedig harmadik kísérletre 232,5 kg-ot szerettem volna kérni, hiszen ezzel a súllyal megnyertem volna a versenyt. A bírók azonban addig nem engedték, hogy magasabb súlyt kérjek, amíg nem teljesítem az előzőleg, szerintük rontott 230 kg-ot. Velük szemben más szövetség engedélyezi a rontott kísérlet után a súly emelését. Éreztem magamban elég erőt a 232,5 kg teljesítéséhez, de hát nem tették lehetővé, így a 230 kg-ot már méregből is kinyomtam — súgja meg Miklós.
A mezőny egyébként rendkívül erős volt, hiszen egy világbajnokságon mindenki ott akar lenni. A nagyobb nevek közül meg kell említeni 15 éve veretlen, 47-szeres világbajnok Mészáros Lászlót, aki a 135 kg-os kategóriában 302,5 kg-os teljesítménnyel beállította a világcsúcsot a felszerelés nélküliek mezőnyében. Rajta kívül ott van Scott Mendelson, aki már hat éve tartja a világrekordot a felszerelés nélküliek mezőnyében.
— Óriási élmény volt találkozni a sportág élő legendájával és váltani vele néhány szót. A beszélgetés során egy sajátos technikát is megmutatott. Tanácsolta, hogy gyakoroljam be, s akkor nagyobb súlyt tudok majd kiemelni. Nagy élmény volt az eredményhirdetéskor a dobogó második fokán állni, óriási tapsot kaptunk az amerikai közönségtől. Sokat köszönhetek a szlovákiai Rade Savićnak, aki a másik szövetség által szervezett vb-n volt első, még szeptemberben. Telefon útján tartotta bennem a lelket, biztatott, segített. Meg kell említenem továbbá Szabó Ozort, ő támogatókat segített találni, így nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ott lehessek a világbajnokságon. Hálás vagyok a topolyai önkormányzatnak is és a helyi közösségnek, a Sat-Traktnak és a Pansportnak, hiszen az ő támogatásuk nélkülük szintén nem juthattam volna el a vb-re — mondott köszönetet Miklós.
A verseny után jöhetett a lazítás, majd több idegenforgalmi látványosságot is meglátogattak az erős emberek. Így többek között megnézték a Grand Canyont, a világ hét természetes csodáinak egyikét, a Gold's Gymet, a testépítők Mekkáját, ahol a legnagyobbak edzenek, az óceánt, a Hollywood Boulevardot. Ellátogattak Los Angelesbe, és élvezték az ottani magyarok rendkívül szívélyes vendégszeretetét, megnézték a Beverly Hills-i negyedet, de Las Vegasba visszatérve betértek egy kaszinóba, és ott Miklós is szerencsét próbált.
További terveivel kapcsolatban elmondta, hogy szép lenne ugyanazon naptári évben megszerezni az Európa-bajnoki cím mellé a világbajnoki titulust is.
— Egész évben edzeni fogok, de a világbajnokságra helyezem a főhangsúlyt. Mivel az idén az Eb-győzelmem mellé nem sikerült odahelyezem a világbajnoki trófeát, így ennek a célnak az elérését jövőre halasztom. A kinyomott súlyon szeretnék növelni, célom a 240-250 kg teljesítése felszerelés nélkül, nehogy valakinek is megforduljon a fejébe, hogy a közelembe férkőzzön. Nem szeretném még egyszer a nehezebb testsúlyom miatt elveszíteni a világbajnoki címet — fogadkozott a beszélgetés végén  Mihájlovits Miklós topolyai fekvenyomó-Európa-bajnok, vb-ezüstérmes.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..