home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ez meg hogyan lehetséges?!
(Vadászpapa)
2014.11.29.
LXIX. évf. 48. szám
Ez meg hogyan lehetséges?!

A piacon találkoztam egy ifjú barátommal. Örömmel újságolta, hogy ő is vadásszá lett, letette a vadászvizsgát. Gratuláltam neki, és mosolyogva mondtam, hogy attól azért még nem vált vadásszá, az majd idővel jön, de az igaz, hogy ha sikeresen túl van a vizsgán, az már a szándéka komolyságát jelzi!

Kérdeztem tőle, nehéz volt-e, és hogy a gyakorlati részen mivel, hogyan lőttek. Erre aztán elkerekedett a képe, és akkorát nevetett, hogy a kofák is megfordultak.

— Jó volt! — mesélte csukladozva, olyasmi történt ugyanis, amit azóta is emlegetnek a lőtéren.

Miután sikeresen megírtuk a felmérőt az elméleti részből, kimentünk a lőtérre. Ott már vártak ránk, akik az előző héten vizsgáztak, de a rossz idő miatt nem tudták teljesíteni a gyakorlati részt.

Nagyot néztünk a komámmal, amikor egy igencsak csinos szőke hölgyet láttunk meg közöttük. Nem volt olyan jelölt, aki ne fordult volna utána. Cimborám már nős ember, ezért oldalba löktem, hogy ne bámulja már annyira. Mire azt a választ kaptam, hogy ő bizony annak idején az oltár előtt hűséget fogadott a nejének, nem vakságot! Beláttam, ebben lehet némi igazság, hát hagytam, hogy gyönyörködjön.

Csoportokra osztottak bennünket, és amíg az első csapat kivonult a lőtérre, addig mi, többiek ismerkedtünk, beszélgettünk. A komám addig sündörgött a csinos nő körül, amíg szóba nem elegyedtek. Így tudta meg, hogy a hölgy még nem vadászott. Egy kicsit tart is az egésztől, de mivel édesapja vadász, eleget tesz a kérésének, és levizsgázik. Ezután a barátom számára szinte magától értetődő volt, hogy szárnya alá kell vennie a kezdő, láthatóan ideges jövendőbeli vadászhölgyet. Így amikor mi kerültünk sorra, addig mesterkedett a lőtér könnyen befolyásolható főnökével, hogy az végül a következő lőbeosztással állt elő: az első helyre a komám jutott, aztán a csinos szőke, majd én feküdtem be a lőárokba, és csak ezután következtek a többiek.

Mindenki kapott öt golyót, és miután elmondták a szabályokat, indulhatott a lövészet. Az ember ilyenkor összpontosít, odaszorítja a fegyvert a vállához, majd lő. Én is ezt tettem, de előtte még szétnéztem. Akkor tűnt föl, hogy a tőlem nem messze fekvő szőke hölgy annyira figyel, és olyan görcsösen szorítja a fegyvert, hogy azt már rossz volt nézni. Átsuhant az agyamon a gondolat, hogy ilyen idegesen nem fog elérni egy találatot sem, és akkor meg kell ismételnie a vizsgát. Én azelőtt is jártam lövészetre, gondoltam, nem dől össze a világ, ha kisegítem. Így az első golyót az ő táblájába lőttem, a maradék négyet meg szépen belövöldöztem a sajátomba. Amikor az utolsó jelölt is ellőtte a golyóit, letettük a fegyvereket úgy, ahogyan kell — kihúzott závárzattal, hogy addig is hűljön a cső —, majd mindannyian felálltunk, hátrébb léptünk, és vártuk, hogy a lősegéd közelről megnézze a táblákat, illetve jelezze, kinek hány találata van.

A komám volt az első, ezért nála kezdte a szemlét, és rövid nézelődés után mutatta: négy találat az ötből. Cimborám erre szélesen elmosolyodott, én pedig csodálkoztam, hiszen tudtommal ő is jól lőtt az iskolai csapatban.

Következett a szőke kollegina táblája. A segéd egyre csak nézegette, vakarta a fejét, majd bekiáltotta a szócsőbe:

— Nem tudom, hogyan lehetséges, de öt lövésből hét találat!

Mindketten egyszerre kérdeztük:

— Maga tud lőni?

— Persze! — hangzott a válasz. — Hiszen rendőr-akadémiát végeztem!

Mi meg álltunk, mint két ázott ürge, mert akkor már mindenki rajtunk nevetett! Hát így sikerült a lövészet!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..