home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Évzáró a jótékonyság jegyében
Kartali Róbert
2018.12.27.
LXXIII. évf. 51. szám
Évzáró a jótékonyság jegyében

Magyarország szabadkai főkonzulátusa évzáró ünnepséget tartott, melyen a Poverello Alapítvány által működtetett hajdújárási Lurkóház javára gyűjtöttek adományokat.

A rendezvényen lapunknak évértékelő interjút adott dr. Babity János főkonzul, aki a többi közt azt is elmondta, hogy a Vajdaságban élő magyar állampolgárok gyarapodásával a főkonzulátus feladatköre lassan átalakul az igényekhez igazodva.

Az egyszerűsített honosítási eljárás iránti kérelmek ügyintézése, az állampolgársági eskütétel megszervezése, a személyi okmányok kiadása, az úgynevezett Köldökzsinór programmal kapcsolatos tevékenységek és még számos ügyintézés terén illetékes Magyarország szabadkai főkonzulátusa.

Nyolc éve folyik az egyszerűsített honosítási eljárás, a számok tekintetében 2013 volt a csúcs, az akkori 27-28 000-es számnál most már kevesebbet vesz át a főkonzulátus, egy kicsit kevesebb mint felét — értékelte az idei évet dr. Babity János.

— Tagadhatatlan, hogy kevesebb kérelmet veszünk át, viszont a magyar állampolgárok köre örvendetesen és jelentősen megnőtt a Vajdaságban, ebből eredően pedig az útlevél, az anyakönyv és az elektronikus személyi igazolványok ügyintézésével kapcsolatos számok évről évre növekszenek. Átrendeződés figyelhető meg ezekben az ügytípusokban. Tavaly például 7000 körüli okmányügy volt, az idén pedig már biztos, hogy a 9000-et is átlépjük az elektronikus személyi igazolványok és az útlevelek tekintetében. Ebből is látható, hogy az egyre gyarapodó magyar állampolgári körből egy új ügyfélkör alakult ki.

A Magyar Kormány döntése értelmében 2018 januárjától a magyarországi családtámogatási ellátási formák közül az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, azaz a babakötvény is elérhetővé válik a Magyarország közigazgatási határain kívül élő, arra jogosult magyarok számára. Ilyen jellegű kérelmek mindennap érkeznek a főkonzulátusra.

— Mindenkit bátorítok arra, hogy érdeklődjön a feltételekről, hiszen ez egy nagyon jelentős kezdeményezés, mellyel az itt született gyermekek ugyanazt a támogatási formát kapják, mint a Magyarországon születettek. Az anyasági támogatás egyösszegű támogatási forma 62 450 forint értékben, a fiatalok életkezdési támogatása pedig egy 42 000 forintos kezdőösszeg, melyet a magyar állam egy bankszámlán bocsát rendelkezésükre. Utána egy kamattámogatással a gyermek 18 éves koráig — tehát nagykorúságáig — a pénz ezen a számlán kamatozik. Fontos kiemelni, hogy a 2017. június 30-a után született gyermekek részére igényelhető ez a két támogatási forma.

A diplomáciai téren is voltak változások. Korábban egy-egy delegáció csak átutazott Vajdaságon, vagy csak egy kisebb állomása volt itt.

— A kétoldalú magyar—szerb politikai találkozók terén már az tapasztalható, hogy nem mindig Budapesten vagy Belgrádban rendezik meg őket, egyre inkább a Vajdaságban, így például Szabadkán is. Ez egy örvendetes dolog, hiszen a Vajdaság és az itt élő magyarság mindenképp egy összetartó kapocs Magyarország és Szerbia között, éppen ezért fontos jelentősége van annak, hogy ne csak Belgrád és Budapest szerepeljen a diplomáciai térképen.

A főkonzulátus igyekszik kulturális rendezvényekkel is gazdagítani az itteni kínálatot, továbbá a jótékonyságra is nagy hangsúlyt helyez.

— Az év végi hagyományos gálakoncert a záróeseményünk, melynek a karitatív jellegét szeretném hangsúlyozni. Az év közben és ezen az eseményen összegyűjtött adományokat, továbbá a főkonzulátus saját adományait illetőleg még egy külön adományt hamarosan átadunk a Lurkóházaknak. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök úrral beszélgettünk arról a kezdeményezésről, hogy támogatjuk a Lurkóházakat. Nagy örömömre a püspök úr hozzájárult ehhez a nemes gesztushoz, és 1 millió forintot adományozott a Lurkóházakat üzemeltető Poverello Alapítványnak — mondta el dr. Babity János főkonzul.

A főkonzulátus évzáró ünnepségén a résztvevők megtekinthették a Ritmusvándorok című ünnepi előadást a magyarországi 4 for Dance együttes, valamint Majoros Angéla vendégművész előadásában, majd pedig a szabadkai Juhász Zenekar szórakoztatta a jelenlevőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..