home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Évfordulós értékmentés
Martinek Imre
2016.01.11.
LXXI. évf. 1. szám
Évfordulós értékmentés

Noha Torontálvásárhely múltját évtizedeken át megannyi értékes ember gazdagította, egy dologban azonos sors jutott mindnyájuknak: az utókor szinte semmit sem tud róluk! E „divattendencióban” sajnos távolról sem vagyunk egyedülállóak...

Mottó: „Csak az hal meg, akit elfelednek!”

Sasi István 2011 februárjának derekán távozott az élők sorából, és egy elhivatott zenésszel, vérbeli zenekedvelővel és zenepedagógussal lett szegényebb a falu magyar közössége. A „tanító bácsi” ugyanis termékeny pályafutása során szinte mindenütt jelen volt. Vagyis nemcsak a település, de a tágabb környezet szárnypróbálgató zenei tehetségeinek is a segítségére sietett. Az emlékezés fentebb említett űrjét kísérelték meg némileg kitölteni és enyhíteni a pancsovai Történelmi Levéltár és a Jovan Bandur-zeneiskola kulcsemberei, akik halálának ötödik évfordulójára monográfia formájában terveznek sajátos emléket állítani Sasi professzor úrnak.

A szerb nyelvű kiadványt Milan V. Đukić pancsovai koncertmester és Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor MME elnöke tervezi sajtó alá rendezni. Lényeges momentumként értelmezve mindazokat a lépéseket is, amelyekhez a vidékre oly jellemző multikulturalizmus szolgáltatja a kiindulópontot. Az István, a jószívű és nemes lelkű ember (Ištvan, čovek velikog srca i široke duše) című könyvnek 2016. február 16-a táján kellene napvilágot látnia. Emlékeztetve mindnyájunkat nemcsak a sorsszerű elmúlásra, de azokra a pillanatokra is, amikor a testet öltött reménykedés parancsolt magának megkülönböztetett és jogos figyelmet. Egyúttal törlesztve azt a mulasztást is, hogy egy ilyen kiváló ember számára eddig csupán a nevezett zeneiskola monográfiás (1950 és 2005 közötti — a szerző megj.) kiadványában jutott hely, néhány oldalnyi méltatás erejéig.

Sasi István tanár úr a belgrádi zeneművészeti akadémián klarinétszólistaként diplomázott 1974-ben, majd a pancsovai Jovan Bandur Alapfokú Zeneiskola klarinét- és harmonikatanáraként, illetve igazgatójaként hasznosította tehetségét. Nevéhez fűződik a Temes-parti kisváros balettiskolájának megnyitása is, továbbá az említett alapfokú zeneiskola középfokú rangra való emelése. Diákjai éveken át díjakkal és elismerésekkel tértek haza a köztársasági versenyekről, végül 1999-ben Pancsova napján ő maga is átvehette a legeredményesebb tanárnak járó kitüntetést. A komolyzenén kívül Pista bácsinak nemcsak a népzene, hanem a magyar nóták és csárdások is a szívéhez nőttek. Oszlopos tagja volt a helybeli (torontálvásárhelyi) 5 + 2 együttesnek, több ízben korrepetitora a VIVE keretében fellépő amatőr nótaénekeseknek, tagja a helyi református egyházközség dalárdájának, emellett vadász és rendíthetetlen, segítőkész ember.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..