home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Év végi értékelések az MNT ülésén
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Év végi értékelések az MNT ülésén

A Magyar Nemzeti Tanács megtartotta 39. rendes ülését, melyen a képviselők összesen 23 napirendi pontot vitattak meg és fogadtak el.

Az előterjesztések között szerepelt az MNT 2014. évi költségvetése és munkaterve, a hivatalos nyelvhasználati és a felnőttképzési stratégiákról szóló 2013. évi beszámoló, a Szekeres László Alapítvány, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hét Nap, a Magyar Szó, a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány pénzügyi és munkaterve, öt kulturális intézmény 2014. évi pénzügyi és munkaterve is.

A tavalyi évhez viszonyítva 16,5 millió dinárral kisebb az MNT költségvetése, vagyis a tanács mintegy 430 millióval gazdálkodik majd 2014-ben.

Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke a költségvetést ismertetve elmondta, hogy noha a feladatok száma növekedett, a takarékosság elvét kell követni. Csaknem 226 millió dinárnyi bevételt terveznek a külföldi adományokból, a köztársasági költségvetésből mintegy 61 millió dinárt várnak, a tartománytól körülbelül 24 millió dinárra, az önkormányzatoktól pedig 7,5 millióra számítanak. A támogatásokra mintegy 342 millió dinárt fordítanak majd.

A beszámoló után Vass Tibor, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki képviselője két módosítási javaslatot nyújtott be, miszerint a médiaházaknak szánt összeg felét a kulturális intézményeknek folyósítaná, és a bércsökkentéssel is a kultúrát támogatná. A tanácstagok nem fogadták el az indítványt.

Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa a 2013. év értékeléséről szóló beszámolójában elmondta, immár másodszor adták át a Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért Díjat, a közhivatalnokok munkáját segítő kiadványokat, szótárakat és nyelvkönyvcsomagokat adtak ki, nyolc animációs reklámfilmet alkottak meg, valamint elkészítették a Vajdasági Magyar Nyelvi Iroda honlapját. Az állam részéről is kedvező változás tapasztalható a nyelvi jogok érvényesítését illetően, egyre többen kérik ugyanis az MNT segítségét az előírásokban foglalt helyes hivatalos nyelvhasználat alkalmazása ügyében.

A felnőttképzési stratégiával kapcsolatban elhangzott, hogy tavaly májusban létrehozták azt a folyamatosan bővülő tájékoztató honlapot, amelyen az érdeklődők 32 intézményt, 42 szakembert és 17 tanfolyamot érhetnek el.

A képviselők elfogadták a Zentai Gimnázium javaslatát, így ebben az évben 5 magántanuló iratkozhat be az intézménybe.

A Forum Könyvkiadó ebben az évben hangoskönyveket dob a piacra, ezenkívül tervei szerint 14 szépirodalmi és 8 tudományos könyvet ad majd ki. Az idén három elismerést is átnyújtanak: a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

László Edit, a Hét Nap igazgatója a Lapkiadó Kft. idei évi munka- és pénzügyi tervének beszámolója során elmondta, a hetilap pozitív nullával zárta a 2013. esztendőt. A médiaház ebben az évben is nagy hangsúlyt helyez a marketingtevékenységre, ezért időről időre előfizetési akciókkal és szimbolikus ajándékokkal kedveskednek majd az olvasóknak. Ezenkívül technikai megújulást irányoznak elő.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. mintegy 2 milliós nyereséggel zárta a 2013. évet, az idén pedig összesen 4 millió dinárnyi támogatásban részesül az MNT-től.

HD digitális technológiára tér át az idén a Pannon RTV. Bodzsoni István igazgató a munkaterv ismertetése során elmondta, hogy szórakoztató tartalmakkal bővítik műsoraikat, és erősítik tudósítói hálózatukat.

A Mozaik TV idei tervében szerepel a stúdió felújítása és a szórványban élő magyarság időszerű tájékoztatása. Ennek megvalósítására új alkalmazottakra és a megfelelő műszaki eszközök beszerzésére volna szükség.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az egykori zentai kaszárnyában közgyűjteményi eszköztárat hoz létre, ahol könyvek és levéltári dokumentumok lesznek megtalálhatóak, emellett folytatja a könyvtárosok továbbképzését, képzést szervez a pedagógusok, a művelődési intézetek és a színjátszó csoportok vezetői számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..