home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Év vége előtti események
Martinek Imre
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Év vége előtti események

Az elmúlt hetekben is közösségépítő, környezetszépítő és öntudat-erősítő megmozdulások helyszíne, illetve kiindulópontja volt a dél-bánsági szórvány és szigetmagyarság egyik legnagyobb bástyája. Ezekből válogattunk egy csokornyit — természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az antalfalvi Mladá Pokoljenja Általános Iskola felkérésére néhány óra erejéig a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskola is részese volt egy, a külhoni szlovákokat felkaroló hivatal patronálásával létrehívott vándorprojektumnak. A játékos vetélkedőn a magyarországi Szentesről, Békéscsabáról és Tótkomlósról tizenöt, a romániai Nagylakról pedig hét diák mérte össze ügyességét, és nem maradt ki a házigazdák húszfős csapata sem. A verseny kerettervét Jelić Dejan tornatanár készítette. A torontáli tanintézmény vezetősége a diákok kísérőiként érkező tanári gárdával folytatott szakmai eszmecserékre és tapasztalatokra építkezett.

*

A torontálvásárhelyi székhelyű Debelyacsa — a Természet szolgálatában nevet viselő polgári csoportosulás követve a működésének alapszabályzatában megfogalmazott elveket és célokat újabb faluszépítési megmozdulást rendezett november negyedik szombatján. A logisztikai részbe besegítő községi illetékesekkel, továbbá a település helyi közösségével, vadászegyesületével, motorosklubjával, általános iskolájának mintegy hatvan diákjával, illetve az antalfalvi község területén tevékenykedő, úgynevezett zöldaktivistáival karöltve a tömörülés tagsága kétszáz jegenyecsemetét ültetett ki a Kiss Ferenc és az Október 4. utcák mentén. A munka befejezése után az akcióban részt vevők ebéden folytatták tervezgetésüket, kötetlenebb társalgásukat. Egyébként röpke másfél-két hónap leforgása alatt a torontálvásárhelyi környezetvédőknek ez már sorrendben a negyedik jelentősebb megmozdulása. Szeptember derekán a helyi iskola környékét csinosították közös erőbevetéssel, október elején az egészséges levegő fontosságára hívták fel a közvélemény figyelmét, majd pedig rózsát ültettek a falu parkjában. Mint megtudtuk, a fásítási akció — az időjárás függvényében — a tavasszal, illetve még az idei esztendőben folytatódik. Bizakodva, hogy az elvégzett munkát a tartózkodók csoportja is méltányolni fogja. 

*

Hetedik alkalommal tartottak batyubált a torontálvásárhelyi református egyházközség szervezésében. A hangulatos összejövetelre, melyen a pirosi Classic Band gondoskodott hangszeres „aláfestésről”, november negyedik szombatján került sor a helyi vadászegyesület termében. Mintegy másfél száz részvevővel, aki batyujában nemcsak elemózsiát hozott, hanem a tombolára szánt ajándékot is. A fődíjat, egy bárányt a falu földműves-szövetkezete ajánlotta fel. Mint megtudtuk, a közösségépítő mulatság költségeinek kifizetése után fennmaradó összeget az aktuális templomjavítási munkálatokra fordítják.

*

A torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon színtársulata november 23-án a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesületben vitte színre Horváth Péter Kilencen, mint a gonoszok című háromfelvonásos színjátékát, Bakator János osztálytanító rendezésében. Az amatörizmus szellemében tevékenykedő, újult erővel visszatért társulat a debellácsi ősbemutató és repríz, illetve a muzslyai és a székelykevei vendégszereplések után érkezett a Temes-parti kisváros úgynevezett déli zónájába, abba az egykoron önálló faluba, amelyben a helyi kultúrélet mozgatói idestova negyedszáz esztendeje készítettek legutóbb felnőttszíndarabot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..