home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európát vagy Oroszországot?
Talpai Lóránt
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám

Véres összecsapások az ukrán fővárosban — Németországban megállapodás született a nagykoalícióról — A román államfő Moldovát szeretné — A bevásárlóközpont tragédiája okozta a lett kormány vesztét — Sorozatos légi balestek világszerte — Bohócok riogatják az embereket Angliában

Véres összecsapások az ukrán fővárosban

Több mint egy hete hatalmas tüntetéssorozat zajlik Ukrajnában. A tüntetők az ukrán kormány és Viktor Janukovics elnök lemondását követelik. Az ellenzéki vezetők és a demonstrálók az ukrán elnököt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy nem jött létre az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás. A mintegy félmilliós tömeg megbénította a fővárost, behatolt a Kijevet irányító adminisztráció épületébe. A rohamrendőrök könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen, akik válaszul tűzijáték-rakétákat, köveket, botokat dobáltak a rendfenntartók felé. Az elnöki hivatal bejáratát a rendőrök fémkorlátokkal és buszokkal torlaszolták el. Az ukrán ellenzéki vezetők általános sztrájkra szólították fel az egész országot, és a nemzeti ellenállási parancsnokság létrehozását tervezik. A fővároson kívül vidéki városokban is sor került összecsapásokra. Például a kelet-ukrajnai Donyeckben, az ország déli részén lévő Odesszában, valamint Szimferopolban is összetűztek az ellenzékiek és a Janukovics-pártiak.

Németországban megállapodás született a nagykoalícióról

A kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták alkotta német konzervatív pártszövetség nagykoalíciós megállapodást kötött a szociáldemokratákkal. Az új kormánykoalíció mintegy öthetes tárgyalássorozat végeredménye. Az egyezség során számos kompromisszum született a két eltérő ideológiát képviselő politikai oldal között. A felek a többi közt megegyeztek a minimálbér, az adók, az állami kiadások, a nyugdíjak és a kettős állampolgárság megkönnyítésének kérdésében is. „Az eredmény jó az országnak, és a konzervatív értékek jeleit hordozza magán. Nem lesznek új adók, és nem lesz nagyobb államadósság” — jelentette ki Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. Az elképzelések szerint az új kabinetben hat szociáldemokrata, öt kereszténydemokrata és három keresztényszocialista politikus kap majd helyet. Angela Merkel kancelláron kívül várhatóan Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is megtartja posztját, míg a külügyi tárca az SPD-s Frank-Walter Steinmeieré lehet, aki az előző nagykoalíciós kormányban is külügyminiszter volt. Az új kormány december 17-én, a választások utáni 86. napon alakulhat meg.

A román államfő Moldovát szeretné

Némely román politikus sokszor mintha figyelmen kívül hagyná azt a tényt, hogy Románia a történelem folyamán igencsak jelentős területekhez jutott. A jóból azonban sohasem elég — szögezhetnénk le mindezt Traian Basescu legutóbbi nyilatkozata kapcsán, az elnök ugyanis a Moldovai Köztársaságot is Románia „szorosan ölelő” karjai között szeretné érezni. „Az ország elsőszámú célja az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozás, a második pedig az Európai Unióba való belépés volt. A harmadik fontos célnak a Moldovai Köztársasággal való egyesülésnek kell lennie. Ez nem lehet vita tárgya” — jelentette ki Basescu. Romániában egyébként nemrég közvélemény-kutatást is készítettek arról, hogy Moldova valójában melyik országhoz tartozik. A megkérdezettek 51,7 százaléka szerint inkább Romániához, valamint az Európai Unióhoz, és csak 25,7 százalék szerint áll közelebb Oroszországhoz.

A bevásárlóközpont tragédiája okozta a lett kormány vesztét

Tragikus esemény rázta meg nemrég a lett fővárost. Egy bevásárlóközpont tetőszerkezetének összeomlása 54 ember halálát okozta. Az eset súlyos politikai következményt vont maga után: Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök váratlanul bejelentette lemondását. A kormányfő szóvivőjének nyilatkozata szerint a hirtelen lemondás hátterében a rigai baleset állt. Az elnök ezzel a lépéssel „politikai felelősséget vállalt” az incidensért — fogalmazott a szóvivő. Dombrovskis 2009 óta vezette a balti országot. 2011 óta liberális-konzervatív Egység Pártja a Reform Párttal és a nacionalista Nemzeti Szövetséggel kötött koalícióban kormányzott.

Sorozatos légi balestek világszerte

Rövid idő leforgása alatt három repülőkatasztrófa történt. Namíbiában lezuhant egy mozambiki utasszállító repülőgép több mint harminc emberrel a fedélzetén. Az Angolába tartó gép minden utasa életét vesztette a balesetben. Afrikától jóval északabbra, Alaszkában egy Cessna típusú kisgép zuhant le. Az egymotoros repülőgép Bethel kisvárosból St. Mary településre tartott, de útközben eltűnt. A gép roncsait St. Mary közelében találták meg. A szerencsétlenségben négy ember vesztette életét, hatan pedig megsérültek. Glasgow belvárosában szintén légi baleset történt. Egy helikopter csapódott egy zsúfolásig megtelt pub, avagy ivó lapos tetejébe, és átütötte a tetőszerkezetet. Nyolc személy azonnal életét vesztette, harminckét sérültet pedig kórházba szállítottak. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép „kőként zuhant” a Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub tetejére, miután hajtóműve jól hallhatóan „ki-kihagyott”. A légi baleseteken kívül egyébként egy súlyos New York-i metrószerencsétlenség is történt. A szokásosnál gyorsabban haladó metrószerelvény egy éles kanyarban kisiklott. A baleset következtében négy ember vesztette életét, és sokan megsérültek.

Bohócok riogatják az embereket Angliában

Néhány hónappal ezelőtt tűntek fel az első bohócfigurák Northampton városában, akik riogatni, sőt üldözni kezdték a járókelőket. Azóta kiderült, hogy egy 22 éves helyi filmes, Alex Powell és két barátja öltözött be bohócnak. Az ötlet azonban feltehetően sokaknak megtetszett. A kelet-angliai Norfolk megye King’s Lynn nevű városkájában szintén megjelentek a misztikus bohócfigurák. A furcsa alakok már többször is lecsaptak áldozataikra: megijesztik és üldözőbe veszik az embereket. A brit rendőrség az üggyel kapcsolatban közölte, hogy eddig még senki nem sérült meg, de azt javasolják az embereknek, hogy inkább ne figyeljenek oda a bohócokra, mert valószínűleg csak sokkolni akarják a városka lakóit. „Elsősorban szeretném leszögezni, hogy nem törvényellenes, ha valaki bohócnak öltözik” — nyomatékosította a helyi rendőrség vezetője, aki szerint a titokzatos bohócoknak éppen az a céljuk, hogy a járókelők felfigyeljenek rájuk, és futni kezdjenek előlük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..