home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Európai tavasz?!
Tomek Viktor
2015.09.18.
LXX. évf. 37. szám
Európai tavasz?!

Kelebiánál a sínek mentén hétfő este még át lehetett jutni Magyarországra. Horgosnál azonban a vasúti síneket lezárták. Pontosabban helyére került a magyar—szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítéssé átalakított tehervagon. Szerbia felől szárazföldön már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni. A hivatalos álláspont az, hogy ha valaki szeptember 15-étől Szerbia felől érkezik — mely biztonságos harmadik országnak számít —, és ott még nem adta le a menedékkérelmét, akkor mehet vissza Szerbiába, hiszen a magyar hatóságok azonnal el fogják utasítani a kérelmét.

Nenad Ivanišević szociálpolitikai államtitkár Szabadkán kijelentette, hogy Szerbia nem fogadja vissza a Magyarországról kiutasított migránsokat, még annak árán sem, hogy katonákat vezényel a határra. Hát hajrá, lehet újra lövöldözni! Egyelőre nem világos, hogy a magyar honvédség vagy esetleg a menekültek ellen akarják bevetni a hadsereget. Az államtitkár szerint, ha bizonyítható, hogy a migránsok korábban Szerbiából érkeztek Magyarországra, akkor a toloncegyezmény értelmében ők visszaküldhetőek. A menekültek többsége azonban az út során mindenféle hivatalos szerb okmányt, igazolást megsemmisít, így hát nem marad más hátra, a migránsokat vissza kell toloncolni Görögországba, a schengeni határokat ugyanis ott lépték át először, és ott regisztráltak.

Vajon valóban a hermetikus határzár a megoldás a menekültválságra? Egyelőre úgy látszik, hogy Európa szerint igen, hiszen más országok is hasonló megoldásban gondolkoznak. A menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Az intézkedés súlypontja a német—osztrák határ. Szlovákia, Lengyelország, Hollandia is szigorította a határátkelést.

Cselekszenek, és reménykedhetünk, hogy ezekkel a lépésekkel nem csak az illúzióját akarják kelteni annak, hogy tettek valamit. De legyünk őszinték: még mindig sok jel utal rá, hogy az unió vezetői tehetetlenül nézik a menekültdrámát.

Hát, ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, hogy az elkövetkező napokban, hetekben mi fog még történni. Lehet, hogy most jön el az európai tavasz, hiszen amilyen a munka, olyan a fizetség...


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..