home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európai integráció - választási célok
Talpai Lóránt
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
Európai integráció - választási célok

Szabó Attila felvétele* Nemrég kedvező döntés született Szerbia európai uniós felzárkózásának kérdésében. Mi várható ennek eredményeként, azaz hogyan gyorsíthatja, netán fékezheti a közeledés folyamatát a jövőbeli kormány?- Valójában egyetlen dolog befolyásolja azt, hogy az európai integráci...

Szabó Attila felvétele

* Nemrég kedvező döntés született Szerbia európai uniós felzárkózásának kérdésében. Mi várható ennek eredményeként, azaz hogyan gyorsíthatja, netán fékezheti a közeledés folyamatát a jövőbeli kormány?
- Valójában egyetlen dolog befolyásolja azt, hogy az európai integráció gyorsul-e vagy sem, mégpedig Kosovo kérdésének a rendezése. A legfőbb kérdés tehát az, hogy vajon a leendő szerb kormány, illetve a köztársasági elnök hogyan fog majd viszonyulni Kosovo ügyéhez. Ha azt az utat követi az ország a választások után is, amelyen tavaly november óta halad, azaz egy kompromisszumkész, engedményekre hajlandó politikát, akkor belátható időn belül elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. A legoptimistább forgatókönyv szerint akár ez év végén, már decemberben megkezdődhet az említett csatlakozási folyamat, azaz az Európai Unió államai és kormányai kitűzhetik a csatlakozási tárgyalások időpontját. Ez azonban szinte kizárólag attól függ, hogy a leendő szerb kormány milyen Kosovo-politikát folytat: megszünteti-e a Belgrádból finanszírozott kosovói intézményeket, miként azt az Unió főbb tagállamai elvárják tőle, továbbá hogy az eddigi megállapodásokat betartja-e. Mint ismeretes, eddig két témakörben történt megállapodás. Az egyik a határrendezés, a másik pedig a telekommunikáció, az áramszolgáltató, illetve a posta kérdése. Fontos lenne tehát, hogy a felsorolt tárgykörökben folytatódjon a dialógus, illetve további megállapodásokra kerüljön sor.
* Javítaná-e Vajdaság, azon belül pedig a vajdasági magyarság életszínvonalát, jövőbeli kilátásait, ha az ország megszűnne fekete folt lenni Európa térképén?
- Talán túl nagy illúziókat tápláltunk az európai integrációs folyamat legelején, ám az ábrándok mostanára szertefoszlottak. Úgy gondolom, hogy ez annak a következménye, hogy nagyon lassan haladtak előre a dolgok és nehezen születtek kézzelfogható eredmények. Következésképp az elmúlt évtizedben a csatlakozási folyamat támogatottsága is fokozatosan csökkent, de talán még mindig többen támogatják, mint ahányan ellenzik azt, hogy Szerbia az Európai Unió részévé váljon. Kétségtelen: a csatlakozás az egyetlen lehetséges útja-módja annak, hogy ebben az országban végre európai módon lehessen élni. Ha az elmúlt tíz-tizenkét évre visszatekintünk, láthatjuk, hogy szinte minden lényeges politikai döntés külföldi ráhatással vagy nyomásgyakorlással született meg. Elég csak a hágai törvényszékkel való együttműködést említeni. Ez is azt mutatja, hogy csakis az Európai Unión belül tudna civilizált, európai módon működni az ország.
* A Vajdasági Magyar Szövetségnek mik az elképzelései az európai csatlakozásról, illetve mik a tervei a külpolitikát illetően?
- A VMSZ célkitűzéseiről úgy gondolom: a párt elképzelése nem lehet más, mint az, hogy a vajdasági magyarság aktív részese legyen az európai integrációs folyamatnak. Mi az elmúlt négy évben számos tárgyalással olyan kapcsolatrendszert próbáltunk kiépíteni, amely révén mindjárt a csatlakozási folyamat elején könnyen felvethessük, illetve érvényesíthessük a vajdasági magyarság fontos célkitűzéseit. Mindezt olyan tárgyalásokon értük el, mint amilyet az elmúlt napokban Pásztor elnök úr folytatott Brüsszelben. Fontos tehát, hogy a jövőben is jelen legyünk és beleszólhassunk a ránk vonatkozó kérdésekbe. Tehát amikor majd a vajdasági magyarságot érintő ügyek kerülnek napirendre, akkor érvényesíthessük az érdekeinket. Fontos még azt is megemlíteni, hogy anyaországunk is ugyanannál az asztalnál fog ülni a csatlakozási tárgyalásokon, és felügyelheti a szerb politikának a nemzeti közösségekre vonatkozó lépéseit.
* Mi a véleménye a parlament és a kormány teljesítményéről, megbízatási ideje alatt sikerült-e megvalósítani a céljait? A választások közeledtével melyek azok a tervek, amelyek a VMSZ parlamenti frakciójára vonatkoznak?
- A VMSZ parlamenti frakciója mögött nagyon aktív és küzdelmes négy év áll. Nem volt olyan fontos kérdés vagy törvény, amelyhez ne szóltunk volna hozzá, vagy ne adtunk volna be módosító indítványt, ha azt a vajdasági magyarság érdeke megkívánta. Biztos, hogy a következő négyéves ciklusban is folytatni fogjuk Vajdaság és azon belül is a magyarság érdekeinek érvényesítését. Ebből a szempontból is nagyon jó lenne, ha a szerb parlament kicsit lassítana a törvényalkotási tempón. Azaz ajánlatos volna kikecmeregni ebből a törvénygyártási szerepből, amelybe az elmúlt évek folyamán belekényszerült. Akkor aztán alaposabban meg lehetne tárgyalni a fontosabb ügyeket, és talán több kompromisszum születhetne egyik-másik kérdésben, és nem kellene újra meg újra visszatérni bizonyos témákra, mint amilyen a vagyon-visszaszármaztatás kérdése volt. Fontos volna a jogalkotásnak és közigazgatásnak alkalmaznia az új törvényeket. Mivelhogy annak semmi értelme sincs, hogy folyamatosan olyan törvények szülessenek, amelyek nem kerülnek alkalmazásra.
* Végezetül, milyen választási eredménnyel lenne elégedett a parlamenti frakciót illetően?
- Azt szeretnénk elérni, hogy legalább öt képviselőnk legyen a parlamentben, mivel ennyire van szükség ahhoz, hogy önálló frakciót alakíthassunk. Fontos volna, hogy az eddigi területek mellé, amelyekkel foglalkoztunk, felzárkózzon a pénzügyi, illetve a gazdasági is. Ezért reménykedünk, hogy ötödik képviselőként egy pénzügyi szakembert tudunk majd bejuttatni a parlamentbe. Ezért választottuk ki a választási lista ötödik jelöltjének Pék Zoltánt, Zenta volt polgármesterét. De akár a hat mandátum megszerzését sem tarjuk elképzelhetetlennek, bár ehhez egy optimistább jövőbeli forgatókönyvre volna szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..