home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Európai álom teljesül
Gyurkovics Virág
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Európai álom teljesül

22. alkalommal szervezték meg az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját, mely július 18-ától 24-éig tart Palicson, a nyári színpadon. A fesztivállal évről évre egy európai álom teljesül, hiszen az öreg kontinens legapróbb, legfinomabb rezdülései összpontosulnak itt — mindezt magukba szívhatják a látogatók.

A népszerű programsorozat a város polgárainak kedvelt felüdülése a nyári hónapokban, ilyenkor estéről estére megtelnek a nézősorok. A közönség az elmúlt több mint két évtized során már megismerhette a fesztivál művészeti zsánerét; ezt az irányvonalat követi a fesztiválon bemutatott valamennyi alkotás. Megtekintésük sokszor egyedi lehetőséget nyújt, hiszen ezekkel a filmekkel a televízióban, moziban ritkán találkozhatunk — a többi közt ezért is olyan különleges ez az esemény.

A megnyitóünnepségen Maglai Jenő, Szabadka polgármestere azt nyilatkozta, a város kulturális identitásának megkerülhetetlen tényezője ez a fesztivál. Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár hozzátette, Palics atmoszférája adja meg azt a pluszt, amely egyedülállóvá teszi ezt a rendezvényt. Csupán a kultúra tudja összekötni Európát — hangsúlyozta Miroslav Mogorović programigazgató és Nikolaj Nikitin művészeti vezető —, ezért harcol a fesztivál.

A Lifka Sándor-díjat ketten vehették át. Az európai filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulásért az idén Želimir Žilnik szerb rendezőnek a fesztiváltanács elnöke, Mira Banjac színésznő adta át az elismerést. Ahogyan a laudációban elhangzott, a rendező csendes jellemének ellenére a filmjei — melyek a kisemberek sorsára reflektálnak — ordítanak. A rendező a díjat megköszönve kiemelte, külön öröm számára attól az embertől átvenni az elismerést, aki egész pályája során elkísérte, főként, hogy neki köszönheti az opusában jelen lévő két műfaj, a kisjátékfilm és a dokumentumfilm kombinálását. A másik Lifka-díjat Roy Andersson svéd rendező vehette át Radoslav Zelenović fesztiváligazgatótól, aki elmondta, a fesztivált a filmek minősítik. Amikor először megszervezték, álmodni sem merték, hogy huszonkét év után is itt állhatnak, mégis egy európai álom válik valóra általa, és büszkeséggel tölti el, hogy immár tizennyolcadszor adhatja át ezt a rangos elismerést. Andersson a fesztivál profiljáról szólva elmondta, nagyon örül, hogy Palicson nem „bizniszfilmeket” mutatnak be, hiszen ő maga is az intellektuális mozi elkötelezettje, majd megnyitotta az Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválját.

A megnyitón bemutatkozott továbbá a versenyprogramot értékelő nemzetközi zsűri: Christian Jeune, Dome Karukoski, Kocsis Ágnes, Mira Fornay, Sergej Trifunović és Johanes Kunke, valamint a Párhuzamok és ütközések programban döntő nemzetközi kritikai zsűri: Michael Pattison, Báron György és Vladimir Džudović. A szakmai elismerések a szombati záróünnepségen találnak majd gazdára.

A fesztiválon kilenc kategória 90 filmje közül válogathat a közönség.


Az alábbi linkekre kattintva megtekintheti az esemény képeit:

http://hetnap.rs/galeria/A-palicsi-filmfesztival-elso-napjan-2690.html

http://hetnap.rs/galeria/A-palicsi-filmfesztival-zaronapjan-2702.html

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..