home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Európa kicsiben
Kónya-Kovács Otília
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Európa kicsiben

Legalábbis ilyen volt a nagybecskereki régi piactér, ahol immár negyedik alkalommal szervezték meg az Európai falu elnevezésű rendezvényt, melyet a tamáslaki Mladost Általános Iskola kezdeményezett.

Az idén huszonnégy iskola huszonhat európai ország értékeit, kulturális örökségét mutatta be. A feladatot kisorsolták számukra, és sokan azon nyomban munkához is láttak, noha néhány hónapjuk volt felkészülni. Mindannyian igyekeztek minél sokoldalúbban bemutatni egy-egy országot.

Az erzsébetlaki Testvériség-Egység Általános Iskolában is gondosan mérlegelték a rájuk váró feladatot. Pozsár Halász Éva tanítónő elmondta, példaértékű volt a munkamegosztás. Ők Olaszországot húzták ki, és számtalan jellegzetességéről szóltak.

Kiss Izabella zenetanárnő Olaszország és Spanyolország között „ingázott”, az erzsébetlaki iskolán kívül ugyanis a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában is tanít. Ez a tanintézmény Spanyolország nevezetességeit népszerűsítette, mégpedig kvíz formájában. A járókelők próbára tehették tudásukat, és ha nem tudtak valamit, csak szét kellett nézniük a pulton, ahol minden fontos tudnivalót megtaláltak. Néhány diáklány spanyol dallal lépett fel. A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola diákjainak feladata volt bizonyára a legkönnyebb, hiszen Magyarországot kellett bemutatniuk. Mint mondták, megtiszteltetésnek érezték a lehetőséget. Tevékenységükhöz segítők is akadtak. A Nők Klubjának tagjai legalább tízféle magyaros süteményt készítettek, mellyel a járókelőket, nézelődőket kínálták meg. Nemzeti színű ceruzatartókat alkottak, asztalukon pedig helyet kaptak a Nobel-díjasaink, a Rubik-kocka, a rajzórákon készült alkotások Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) stílusában...

A muzslyaiak segítségére a testvértelepülésükről, Mindszentről érkező, ötödikesekből verbuvált csapat sietett, mely hagyományápoló jelenettel gazdagította a programot. A rendezvényen ott volt Zsótér Károly, Mindszent polgármestere is.

Magyarország szabadkai főkonzulátusáról Buhajla József vezető konzul tette tiszteletét, aki kijelentette: fontosak az ilyen események és a támogatás, hiszen Szerbia már az uniós csatlakozás küszöbén áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..