home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Európa és a szolidaritás
Tóth Lívia
2018.08.13.
LXXIII. évf. 32. szám
Európa és a szolidaritás

Zenta magyarországi — Budavár és Tiszafüred, felvidéki — Dunaszerdahely, erdélyi — Székelykeresztúr, szlovéniai — Kranj és szerbiai — Niš, Medijana község testvérvárosainak képviseletében a hétvégén mintegy 180 személy érkezett a Tisza-parti városba.

A küldöttségek tagjai az Európa a polgárokért (Europe for Citizens) IPA-pályázati projektum keretében folyó testvérvárosi találkozón vettek részt, melyet az idén az I Love Zenta fesztivál részeként szerveztek meg.

A program ünnepélyes megnyitóját a városháza dísztermében tartották meg. Itt hangzott el, hogy az esemény elsődleges célja a testvérvárosok közötti tapasztalatcsere és az európai szellemiség átadása. A vendégeket Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte. Beszédében a többi közt kiemelte, hogy az Európai Unióval való kapcsolat nemcsak szimbolikus erő, hanem tettekben is megvalósítható azok számára, akik élni tudnak a lehetőségekkel. Zenta, illetve a község intézményei jelenleg is több, határokon átnyúló pályázatban vesznek részt. 

— Országunk még nem tagja az uniónak, de mi már európai polgároknak tartjuk magunkat, és készen állunk a közös munkára — hangsúlyozta a polgármester, majd a jelenlevők meghallgatták a testvértelepülések bemutatkozását. 

A Europe for Citizens — Európa a polgárokért rendezvény idei témája a szolidaritás volt. A munkacsoportok arra a kérdésre igyekeztek választ találni, hogy a különféle régiókban miként viszonyulnak a szolidaritáshoz, az elesettek, a hátrányos helyzetben levők támogatásához, megsegítéséhez. Éppen ezért a Szolidaritás faluban folyó műhelymunkákra olyan civil szervezeteket hívtak meg, amelyek a mindennapjaik során ilyen csoportokkal foglalkoznak.

A projektzáró ülésen az egybegyűlteket Nagy Gábor Tamás, Budavár és Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere köszöntötte.

— Ha a népek, akik együtt élnek, megértik egymást, ha működik közöttük egyfajta összetartozás-élmény, ezt mondjuk szolidaritásnak. Nemcsak a különböző etnikumok, társadalmi csoportok, korosztályok között szükséges a párbeszéd, hanem a távol levő barátainkkal is fontos, hogy közös élmények fűzzenek bennünket össze. Nagyon örülök, hogy a mostani alkalom valóban a polgárok találkozásáról szól — hangsúlyozta Budavár önkormányzatának vezetője.

A műhelymunka során az első csoport témája az európai értékek és a szolidaritás volt. A felszólalók szerint rögzíteni kell az emberek tudatában, hogy vannak hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő személyek, akik rászorulnak mások segítségére. Arra is rámutattak, hogy elsősorban a rendszerbeli hiányosságokat kellene kiküszöbölni. Elhangzott, hogy több ilyen összejövetelre, tapasztalatcserére van szükség, ám ehhez átjárható határok és megfelelő utazási lehetőségek is kellenek.

A második csoport tagjai a generációk közötti párbeszédet vitatták meg. Összegzésként néhány gondolatot osztottak meg az egybegyűltekkel, például azt, hogy az Európai Unióban rohamosan növekszik az idősebb népesség lélekszáma, ezért ennek a populációnak is megfelelő elfoglaltságot, programokat kell találni, hogy megőrizhesse aktivitását. Szóba került a generációk egymásra utaltsága és az együttműködés szükségessége is.

A nemek közötti esélyegyenlőség témakörében a részvevők történelmi visszatekintést végeztek, valamint gazdasági és társadalmi szempontból is megvizsgálták a kérdést. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nők többsége ma még kénytelen választani a család és a karrier között. Ennek elkerüléséhez nemcsak a családi összefogás és a csapatmunka nélkülözhetetlen, hanem az állam családbarát politikája és támogatása is.

Az európai uniós programsorozattal egyidejűleg megkezdődött az I Love Zenta fesztivál is. Fellépett a Kéz a Kézben civil szervezet, a dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad, este pedig a magyarkanizsai Eridanus zenekar húzta a talpalávalót az utcabálon. A szervezők másnap a gyermekeknek kedveskedtek a Csíkos-Pöttyös gyermekzenekar és a Zenegér együttes koncertjével, végezetül a budapesti Ed Philips and the Memphis Patrol, valamint a zentai Flashpoint szórakoztatta az egybegyűlteket.


A szerző és Herédi Krisztián felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..