home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Érték(t)rendek
Talpai Lóránt
2009.09.16.
LXIV. évf. 37. szám

Másként kellett volna politizálnom, mondta el az országgyűlés elnöki tisztségéről leköszönő Szili Katalin vallomásában. Hogy megkésett szavak-e ezek vagy utólagos aggódás, illetve gondolkodás a közelmúltról, azt majd a jövő fogja eldönteni.Mindenesetre Szili Katalin azon kevesek közé tartozik a szin...

Másként kellett volna politizálnom, mondta el az országgyűlés elnöki tisztségéről leköszönő Szili Katalin vallomásában. Hogy megkésett szavak-e ezek vagy utólagos aggódás, illetve gondolkodás a közelmúltról, azt majd a jövő fogja eldönteni.
Mindenesetre Szili Katalin azon kevesek közé tartozik a szinte teljesen szétmorzsolódott baloldalon, aki rájött arra, hogy tulajdonképpen a pártot, kormányzatot már régóta csak az tartja össze, hogy senkinek nincs elég bátorsága (persze -- ami a fő visszatartó erő -- morális alapja sem), hogy szembeszálljon az eddigi politikával, és kiteregesse a szennyes legjavát. De még az a bizonyos betyárbecsület sem lehet olyan erős, hogy valaki ne kezdje el, vagy ne hozzon határozott döntést arról, hogy gyökeres változások szükségesek a baloldalon.
Nemcsak hogy kiüresedett a párt mögötti szellemi, ideológiai, világnézeti tartalom, mivel az elmúlt hét évben alig született olyan döntés, amely szociális érzékenységről, privatizációmentességről vagy adósságtörlesztésről (és nem folyamatos felvételről) szólt volna, hanem inkább a párt egykori klasszikus szavazóinak, azaz a kisembereknek az ellehetetlenítése folyt minden szinten.
Szili Katalin azonban értékek után kutatna a baloldalon, vagy legalábbis valamilyen értékrendet, kapaszkodót, összekötő kapcsot szeretne felmutatni. Persze az elnéptelenedő falvak, bezárt iskolák, óvodák, posták, gyógyszertárak, kórházak, felszámolt vasúti járatok és a hihetetlenül nagy lakossági és államadósság rendkívül nehézzé teszi azt, hogy a jelenlegi baloldal, amely az elmúlt hét évben gyakorolt politikájával nagyon is hozzájárult a felsorolt problémák kialakulásához, elfogadható értékválasztékot nyújtson az emberek számára.
Az eddigi értékkezelés a folyamatos ütközőpolitikában fulladt ki, illetve a másik oldal rendkívüli befeketítésén alapult és félelemkeltésben nyilvánult meg. Csaknem húsz esztendő kellett a magyar társadalomnak (de lehet, hogy még ennyi sem elegendő), hogy rájöjjön, az semmiképpen sem elég és a saját sorsa csak rosszabb lesz, ha beéri annyival, hogy elhiszi: a másik oldal vezetője maga a patás ördög. A saját vagy választott oldal pedig csinálhat bármit, csak ne a másik kerüljön előtérbe.
A baloldal egyértelműen elveszítette összetartó erejét, amely a konzervatív oldalon már csaknem egy évtizede megszületett, legalábbis megerősítették, kialakították az értékközösség különféle kategóriáit, és bevonták az embereket, hogy képviseljék. Különféle szövetségek, civil szervezetek, alapítványok, polgári körök, összefogások, rendezvények mind-mind olyan kezdeményezések, amelyek a baloldalon teljesen elsorvadtak vagy nem is léteztek.
A hitelesség vagy inkább a hiteltelenség egyszerűen gátat szabott annak, hogy az emberek bármilyen szempont alapján összefogjanak. Hiszen miért is fogtak volna össze az emberek? Ha csak az volt az összekötő kapocs, hogy félni kell az ellenoldaltól, de a teljes eladósodás, káosz, nemzetközi hitelvesztés és egy kizárólagos rendkívül kártékony materialista szemlélet vagy politika hogyan is tudott volna értékközösséget kialakítani?
Szili Katalin most azonban szeretne értékeket közvetíteni, akár úgy is, hogy valamiféleképpen lemásolja a Fideszt.
Mint mondta:
''Kell építenünk egy hiteles baloldalt, én ebben hiszek, és ezt szeretném most egy picit a civil közösségek felől áttekinteni. Azt szeretném, ha visszanyernénk a néppártságunkat és visszakapaszkodnánk oda, ahol a váltópártiságunk is megmarad. Ehhez meg kell találnunk azokat a lépcsőfokokat, ami elvezethet ide, és ehhez nem elég a tagsággal foglalkozni, a civil közösségekhez is el kell jutnunk.”
Mindennek érdekében tehát párton kívüli, de az MSZP-t támogató mozgalmat indít a leköszönt házelnök asszony.
,,Határozott szándékom egy olyan mozgalom elindítása, amely nyilvánvalóvá teszi, hogy többen -- civilek, társadalomtudósok, közéleti személyek -- mit gondolunk a mai társadalomról, a világról. Olyan közösségeket akarok létrehozni, ahol a modern baloldali gondolat szervező és mozgósító erővé válhat' -- mondta Szili.
A mozgalom egyébként a ,,Szövetség a Jövőért!' címszó alatt szerveződne, melyet, mintha a Fidesz talált volna ki. Legalábbis már a kezdetekkor elmondható, hogy mind jelszóban, mind elképzelésben teljes mértékben az állandó fenyegető tényezőnek tartott ellenzéki párt, illetve vezetőjének elképzeléseit kölcsönzi a baloldal politikus asszonya.
A mozgalmat egyébként az MSZP-ben többen támogatják, például az országos elnökség is. Úgy tudják, az első támogatók például Szili környezetéből kerülhetnek ki: így Gazsó Ferenc szociológus (a párttal és a korábbi politikával erősen kritikus társadalompolitikai tagozatának egyik vezetője) vagy Galló Béla.
Az első értékteremtő próbálkozások, legalábbis szavakban, már meg is történtek Pécsett, igaz, elég furcsa kategóriák kapcsolódtak össze egy bányásznapi ünnepségen.
Maguk a bányásznapok is szorosan kapcsodnak a múlthoz, de főként annak legsötétebb korszakaihoz. Mindenesetre nincs lehetetlen, és Szili Katalin még ezt az alkalmat is kihasználva, megpróbálja elindítani misszióját.
,,A bányászok tudták, mit jelent egy közösség, miként lehet és kell egymást tisztelni, egymásra támaszkodni és egymásra vigyázni minden pillanatban, hiszen a társak élete olyan fontos volt, mint a maguké -- fogalmazott a volt házelnök. Úgy vélte: a bányászatot a rendszerváltozás idején szinte elsőként áldozták fel a gazdaságosság oltárán, pedig képviselőitől megtanulhatjuk, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan legyünk szolidárisak, legyen szó akár egy család, akár egy városrész vagy egy város közösségéről.
Habár az is igaz, hogy a másik oldalnak is fontos az értékközvetítés a szokatlan terepen.
Ennek megfelelően Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a Mecsekben mintegy 200 éven át folyt kőszén- és 40 éven keresztül uránbányászat, amely a város gazdasági és kulturális fejlődéséhez egyaránt hozzájárult. ,,Habár a bányászat befejeződött, kultúrája tovább él, s mindaddig ünneplik, ameddig ezt a közösség igényli' -- mondta.
Tehát bárhol és bármikor, kevésbé mérlegelve, számolgatva, elindult a harc a választók kegyeiért, vagy inkább elindult a feltérképezése annak, hogy egyáltalán vannak-e, és ha igen, milyen értékek szerint élnek vagy válnak szét, vagy éppen ellenkezőleg: kapcsolódnak össze a különféle társadalmi csoportok.
Talán jobb is lenne, ha megindulna valamilyen értékkeresés minden oldalon, mivel az erkölcsösebbé tehetné a társadalmat. Ha akár divatból, akár a mindennapi célok elérése érdekében, mégis valamilyen szellemi muníció születhet abból, ha a közösségeket pozitívabban formálva próbálják a pártok saját ernyőjük alá bevonni.
Szili Katalin búcsúlátogatásra ment Sólyom Lászlóhoz
Az Országgyűlés leköszönő elnöke elmondta, részben búcsúlátogatásra ment a köztársasági elnökhöz a Sándor-palotába, de áttekintették az őszi parlamenti ülésszakhoz kapcsolódó fontosabb kérdéseket is.
Az MTI úgy tudja, a szocialista politikus egyenként elköszön mindegyik közjogi méltóságtól.
Szili Katalin szeptember 14-én távozik a házelnöki posztról. Szándékát az MSZP július eleji kongresszusán jelentette be. Döntését azzal indokolta, hogy a baloldal újjáépítésében kíván részt venni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..