home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Hasznos találmánnyá válhat a bionikus kéz — Vadonatúj Logitech egér — Webox csomagátadó — Ősi csillagászati laboratórium Peruban

Hasznos találmánnyá válhat a bionikus kéz

Kinyomtatható bionikus kezet készít a General Electric mérnöke. Lyman Connor egy olcsó bionikus kéz kifejlesztésén dolgozik azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a költséges elektronikus protézist. Az ötlet egy véletlen kórházi találkozás során született meg Connor fejében, amikor megismerkedett egy olyan kisfiúval, akinek a családja nem tudta kifizetni a 75 000 dolláros művégtagot. A Connor által megalkotott kézfej a tervek szerint csomagban lesz majd kapható, és megközelítőleg 4 000 dollárba fog kerülni. Részeit egyenként ki lehet cserélni meghibásodás esetén. A mérnököt munka közben az alábbi videón lehet megtekinteni:

Vadonatúj Logitech egér

A Logitech bemutatta a játékosok számára kifejlesztett egerét, mely a G402 Hyperion nevet kapta. A 32 bites ARM processzorral felszerelt egér 500 inch/másodperc sebességre képes. Emellett különféle szenzorai is vannak, például gyorsulásmérő vagy giroszkóp. A kialakításának köszönhetően pedig a legtöbb felületen jól siklik. Mindezt az alacsony súrlódási együtthatójú talpának köszönheti, mely a nagy igénybevételt is jól bírja. A közzétett adatok szerint 250 kilométeres kopásállóságú. Az új egéren nyolc gomb is található, ezek mindegyike szoftverből programozható, a makrókat pedig saját tárolója menti. A Logitech G402 Hyperion Fury FPS Gaming Mouse most került forgalomba Európában 59,99 eurós áron.

Webox csomagátadó

Azok számára, akik nem szeretnek sokáig sorban állni a postán és a különféle átvételi helyeken, vagy nem kívánnak napokig a futárszolgálatra várni az internetes vásárlás után, a csomagátadó automata újszerű alternatívát kínál. Ez a berendezés nem más, mint egy könnyen elérhető helyszínre (benzinkútra, hipermarketbe, plázába stb.) telepített, fiókokból álló fémszekrény. A csomagot egy e-mailben/SMS-ben kapott QR-kód vagy egy speciális kód és a telefonszám beütésével lehet a szekrényből kivenni, az odaszállítás utáni hetvenkét órán belül. A szekrények 2,3 m magasak és 94,2 cm mélyek, préselt acéllemezből készültek, a rekeszeket pedig mágneszáras ajtó védi. A 3,5 négyzetméter alapterületű terminál súlya csaknem két tonna. Az automatákat három biztonsági kamerával őrzik, az ajtókat pedig két lépcsőben, azonosító kódpárral lehet csak kinyitni.

Ősi csillagászati laboratórium Peruban

Egykori csillagászati laboratórium létezésére utaló bizonyítékokat fedeztek fel a régészek Peru északi részén. A Lambayeque régióban található Licurnique régészeti komplexumnál a kutatók csillagászati szimbólumokkal televésett sziklákat találtak, melyek szerencsésen kiállták az idő próbáját. A feltárt létesítmény 3500-4000 évvel ezelőtt épült. Az őslakosok az egyik lapos felszínű kőbe vésték az égboltmegfigyeléseiket. Egyebek között ezek segítségével követték nyomon a csillagokat. A sziklába vésett ábrák (petroglifák) pedig valószínűleg a terméshozam és az ivóvízkészlet szempontjából is fontos esőzések, valamint az egyéb időjárási viszonyok előrejelzését segítették.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..