home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Épül az új tiszai híd
Tóth Lívia
2007.06.20.
LXII. évf. 25. szám
Épül az új tiszai híd

- Barát István fotóiAz elmúlt időszakban sokan mondogatták: hiszik, ha látják. Mármint azt, hogy új híd lesz a Tiszán Ada és Padé között. Nos, a folyó bácskai oldalán most már valóban van mit látni, ugyanis nemrégiben megkezdődtek a munkálatok. A kivitelező a belgrádi Intermost cég. A terep...

- Barát István fotói

Az elmúlt időszakban sokan mondogatták: hiszik, ha látják. Mármint azt, hogy új híd lesz a Tiszán Ada és Padé között. Nos, a folyó bácskai oldalán most már valóban van mit látni, ugyanis nemrégiben megkezdődtek a munkálatok. A kivitelező a belgrádi Intermost cég. A terepen Boris Miloradov mérnök, az építkezés vezetője fogadott minket. Elmondta, egyelőre minden az ütemterv alapján halad, véleménye szerint tartani tudják a bejelentett 294 napos határidőt. Az áldatlan időjárás zavarja ugyan a munkásokat, de nem szakíthatja félbe a tevékenységet. Ottjártunkkor az egyik hídláb alapozását végezték: a nyolc hatalmas vasbeton tömbből hatot már a földbe süllyesztettek, erre kerül a betonlap, majd a pillér. Természetesen az lenne a legjobb, ha a bánáti parton is azonos dinamikával dolgozhatnának, de erről egyelőre szó sincs. Megtudtuk, a hat részbe vágott németországi hídkonstrukció továbbra is Óbecsén van, ahol hamarosan hozzáfognak a vizsgálatához és az átalakításához. Az elemeket ugyanis össze kell hangolni az adai projektummal. Ez azt jelenti, hogy két nagymérvű munka folyik párhuzamosan.
Ürményi Ferenc, Ada polgármestere, június elsejét jelölte meg hivatalosan az építkezés első napjának. Beszámolt arról is, hogy rekordidő alatt sikerült összegyűjteni az összes dokumentumot, a terveket, engedélyeket, jóváhagyásokat, sőt azok módosítását is.
- A munkálatok nem pontosan azon a helyen kezdődtek meg, ahova az alapkövet helyeztük, hanem attól a ponttól hetven méterre délre. Míg a korábban kijelölt lokáció bánáti fele Csóka községé volt, ez a terület a Tisza mindkét oldalán Ada kateszteri községhez tartozik. A papirológiát csak így tudtuk befejezni. Én nem akarom kritizálni a csókai önkormányzatot, sem találgatni, hogy a késleltetés részükről szándékos volt-e, esetleg anyagi okokkal, döntéshozatali hiánnyal vagy adminisztratív nehézséggel magyarázzák, de az tény és való, hogy nem sikerült lépést tartaniuk a folyamattal. Jelenleg Adáé az invesztíció, de a felelősség is. Az új helyzetek mindig új megoldásokat követeltek, a francia cég, amelynek az Intermost is tagja, presztízsnek tartja, hogy a Tiszán olyan híd létesüljön, amely a legmodernebb alapokra épül, és a legtetszetősebb is lesz. Ennek érdekében több módosítás történt az alaptervben, sőt, a már érvényben lévő uniós dunai hajózási szabályokat is figyelembe veszik.
A végső cél, hogy a kishegyesi útelágazástól a csernyei határátkelőhelyig, amely Temesvárhoz visz minket közel, elkészüljön az az út, amely összeköti a Budapest-Belgrád korridort az Eszék-Szeged-Nagykikinda-Temesvár bánáti főútvonallal. Ha egy nagy H betűt képzelünk el, annak a közepe tulajdonképpen a híd. Adára egy komoly ipari zónát tervezünk, amelynek a kiépítése szintén beindult. A fémes szakmákban továbbra is káderhiány van, nálunk viszont létezik magyar nyelvű szakközépiskola, tehát sok bánáti gyermek találhatna is iskolázási és munkalehetőséget. A túloldalon már a háromszorosára emelkedett az árenda és a földek ára, mert a hídon a mi fejlett mezőgazdasági mechanizációnk is könnyebben átjuthat majd.
* A padéiak még most is gyakran felteszik a kérdést: miért nem épülhetett a híd a jelenlegi komp helyére?
- Egyszerű: nincsenek meg a feltételek a nemzetközi út kiépítéséhez. Ugyanis nem bonthatjuk le az egész Újsort házastul, és a temetőbe is csak felül- vagy aluljárón lehetne bevinni a halottainkat. De Padé központján sem vezethettük volna keresztül a nemzetközi teherforgalmat. Ha a bánáti oldalon egy nagy ipszilont képzelünk el, akkor Padé kapcsolódik az egyik szárára, a másikra pedig Bocsár és Beodra, vagyis feléledhet az a vidék is. Számunkra a híd az első szakasz, a következő, hogy a moholi nagyúton kijussunk a kishegyesi elágazásra. Ezáltal megteremtődtek a feltételek az ipari zónát, Adát és Moholt körülszegő terelőút megépítésére, amely az év végéig el is készül. Az elmondottakból kiderül, a tervezet nemcsak regionális, hanem nemzetközi is, mert négy országot köt össze.
* Az elképzelésben szereplő utakra mennyi időt kell várni?
- Mire felépül a híd, addigra a bánáti és a bácskai oldalon egyaránt meglesznek a bekötőutak: Adán a benzinkút mögött, az úgynevezett fafeldolgozó üzem udvarán át, Bánátban pedig a legegyszerűbb rácsatlakozás nyílegyenesen az Aranka-hídra visz. Egyébként megalakult a hét község szövetsége, nemrégiben írtuk alá a szándéknyilatkozatot Kishegyestől Csernyéig, ugyanis régiós érdek a két autóút összekötése. A megbeszélésekben helyet kapott a csernyei határátkelőhely nemzetközivé tétele, a valkányi határátkelő beindítása, Mokrintól bekötőút, Bocsár összekapcsolása a meglévő nagykikindai úthálózattal, vagyis bizonyos új útvonalak is szerepet kapnak.
* A polgármester úr bizonyára hallotta már azt a véleményt is, hogy a hidat politikai poénszerzésre használja, hiszen a fontos történéseket mindig a választások előtti időszakra időzíti.
- A politikát én másként fogom fel, mint egyesek, akik politizálnak. A községi politikának egy érdeke lehet, jólétet teremteni a polgároknak. Ezt a mandátumunk időtartama alatt tehetjük meg, miközben abban sem lehetünk bizonyosak, hogy négy évre tervezhetünk. Nekünk az a lényeg, hogy a híd és a bekötőutak, mindenki megelégedésére, a közösség érdekében épüljenek, amiben én semmiféle kampányfogást sem látok. Ha ezt csak választási fogásnak szántuk volna, akkor nem is kellene folytatni. Nem mondhatom, hogy a választásokhoz semmi köze, de a polgár döntse el, mi a jó neki. Én azt nem tudom megbocsátani, ha valaki a gyermeke jövőjét akarja tönkretenni, és azért szurkol, hogy a híd ne készüljön el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..