home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Építkezések
Martinek Imre
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám

Mozgalmas novembert jegyeztek a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) bánáti egyházmegyéjében. Torontálvásárhelyen tartották meg az egyházmegye gyülekezeteinek közgyűlését, a helyi Őrláng-én Játszóház udvarában elkészült a tervezett filagória alapja, sor került egy hangulatos református batyubálra is, Hertelendyfalván pedig tematikus filmvetítést szerveztek.

Miként arról már lapunk egyik korábbi számában is olvashattak, ez év augusztusában tartották meg Makón a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye, azaz a Körös--Maros közi Szent Társaság gyülekezeteinek első találkozóját. Az összejövetelen — amelyen a SZRKE bánsági egyházmegyéjének képviseletében Hertelendyfalva, Torontálvásárhely, Nagybecskerek, valamint Magyarittabé küldöttsége volt jelen — szándéknyilatkozatot is aláírtak. Az egyházmegye megbízottján kívül az okmányt az aradi, békési, csongrádi és a temesvári egyházmegyék lelkészei látták el kézjegyükkel, jelezvén: a határok ellenére lélekben és nemzetben (sors)közösséget vállalnak testvéreikkel. Céljuk egy olyan egyesületet létrehozása, amely az egykori történelmi egyházmegye területén élő református közösségek kapcsolatait tovább erősíti és ápolja. Torontálvásárhelyen az egyházmegye lelkészei, gondnokai, illetve presbitériumai által felhatalmazott képviselők az e témakörben megtartott regionális tanácskozáson vettek részt. Az anyaországi találkozón ratifikált szándéknyilatkozat megerősítésén kívül szó esett a közös, országhatáron átívelő pályázatokon való részvételről is.

Ugyancsak nemrégiben került sor a torontálvásárhelyi Őrláng-én Játszóház udvarán tervezett nyeregtetős filagória alapjának kiöntésére. Az alap gépesített kiásását a helyi Október 4. Közművállalat végezte el, az azt követő kétnapos betonozási akciót pedig az egyházközség elöljárósága, illetve az általuk megszólított személyek vállalták el. Tekintettel az időközben télbe forduló időjárásra, a megkezdett munkálatok 2014 tavaszán folytatódhatnak.

A közösségépítés merőben más típusú mozzanata a helyi József Attila Művelődési Otthonban megtartott, sorrendben a hatodik református batyubál volt.

A jelentősebb dél-bánsági gyülekezeterősítő események sorát végül a hertelendyfalvai református egyházközségben szervezett filmvetítés zárta. A Bácskai tájkép bárányokkal című dokumentumfilmet, amely 1944—45 megrázó eseményekeit egy család életén keresztül mutatja be, maga a rendező ismertette. Az esemény helyszíne a helyi reformátusok gyülekezeti otthona volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..