home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Épített és szellemi örökségeink nyomában
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2019.01.23.
LXXIV. évf. 3. szám
Épített és szellemi örökségeink nyomában

​​​​​​​A történelmi emlékhelyként nyilvántartott Szilágyi Dezső téri neogótikus stílusú, egyébként a legelső budai református templomot, melynek építését  az ország egész református társadalma támogatta, 1896-ban avatták fel.

Tervezője a magyarországi protestáns templomépítészet kiemelkedő alakja, Pecz Samu volt. Itt kötött házasságot 1915-ben a költő Ady Endre (Érmindszent, 1877. november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) és múzsája, Boncza Berta, költői nevén Csinszka (Csucsa, 1894. június 7. – Budapest, 1934. október 24.) költőnő, emlékiratíró. Mi több, Adyt halálakor is e gyülekezet lelkésze búcsúztatta el szeretteitől, barátaitól, tisztelőitől...

Száz esztendőnek ő elmúlásával ugyancsak e budai református gyülekezetben emlékeznek majd a nagy költőre, Kaizler Gitta festőművész – Ady Endre közeli rokona – képein keresztül nyerve bebocsáttatást Ady szülőföldjének világába – olvasható a www.reformatus.hu portálon.

(forrás: http://reformatus.hu/mutat/15972/?fbclid=IwAR0IL0xmAvMLtu72OSCphZJU05jN0pRK-WGJVdbqypsWJ75puuX8tmucC44)

A kiállítást január 24-én csütörtökön, a Szilágyi Dezső téri református templomban 17:30-kor kezdődő ökumenikus istentisztelet után nyitják meg a Szilágyi Dezső tér 3-ban lévő gyülekezeti teremben. Megemlékezést a szervezők január 27-én vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében is terveznek. Ezt követően az érdeklődők a nagyteremben közszemlére tett tárlatot is megtekinthetik, illetve részesei lehetnek egy alkalmi szeretetvendégségnek. 

A megemlékezés helyszínét bemutató fotóink kettőezertizennyolc augusztus tizenhetedikén készültek.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..