home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ép testben ép lélek
Tóth Tibor
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Ép testben ép lélek

Pénteken Bácskossuthfalván (Ómoravicán), az Id. Kovács Gyula Általános Iskola zsúfolásig megtelt tornatermében bemutatták Papp László negyedik könyvét, az Ép testben ép lélek című kiadványt.

A 440 oldalas monográfia Bácskossuthfalva másfél évszázados sporttörténetét (1871—2015) dolgozza fel, negyven sportágról számol be, mely az elmúlt százötven év alatt szerveződött a településen. A szerző Moravica sporttörténetét a rövid bevezető után huszonegy fejezetre tagolva tárja az olvasó elé. A sporteseményeket részletesen bemutatja a kezdetektől (1912-től), azaz az első sportklub megalakulásától az első világháború befejezéséig, majd a két világháború közötti időszakban. A második világháború idején történtek közlése igazi kuriózum, hiszen sokak számára ez az időszak még ma is tabutéma.

A könyvbemutatón elsőként Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke szólt a jelenlévőkhöz, majd Gulyás László, a Monográfia Helytörténeti Egyesület elnöke és Besnyi Károly, a könyv műszaki szerkesztője méltatta a művet. A könyvről szakmai szempontból a recenzens, a Spartak-díjas Táborosi László zentai sporttörténész beszélt. Papp László, a könyv szerzője elmondta, hogy mintegy tízéves munkának ért a végére, és az adatgyűjtés nem kis nehézséget okozott neki, hiszen nagyon sok információra nem lehetett rábukkanni a levéltárakban.

— Könyvemben emléket állítok az egykori sportkluboknak, sporteseményeknek. Bízom benne, hogy a fiatalok a könyvet olvasva erőt merítenek, és megbizonyosodnak róla, hogy nem csak kiváló felszereléssel érhetőek el csúcseredmények, hiszen őseink például gyakran mezítláb edzettek, illetve értek el sikereket — mondta a szerző.

A sok fényképpel illusztrált kötet a Monográfia Helytörténeti Egyesület gondozásában jelent meg. A könyv azonnal nagy népszerűségre tett szert, hiszen a bemutató után a szerző több mint fél órán át dedikálta művét az érdeklődőknek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..