home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Emléktáblát avattak a ludasiak
Tóth Tibor
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
Emléktáblát avattak a ludasiak

Varga Dezső leplezte le az emléktáblátA ludasi helyi közösség önkéntes munkával épített székhelyét 1952. február 20-án szentelték fel. Sokáig ez az épület volt Ludas szellemi életének központja, hiszen a fiatalok ide jártak táncra, bálba, sőt színelőadásokat is tartottak. Akkor még nem sejt...

Varga Dezső leplezte le az emléktáblát

A ludasi helyi közösség önkéntes munkával épített székhelyét 1952. február 20-án szentelték fel. Sokáig ez az épület volt Ludas szellemi életének központja, hiszen a fiatalok ide jártak táncra, bálba, sőt színelőadásokat is tartottak. Akkor még nem sejtették, hogy mintegy fél emberöltő múlva harcolniuk kell azért, ami a jogos tulajdonuk. Az állam ugyanis sok-sok évvel ezelőtt gondolt egyet, és kisajátította magának a ludasi nép által emelt épületet. 2003-ban a ludasi helyi közösség a Ludas Matyi Művelődési Egyesülettel és a lakossággal együtt békés tiltakozást szervezett abból a célból, hogy az épület ne kerüljön magántulajdonba. Jelenlegi tulajdonosa - a ,,Suplyák” társadalmi vállalat - csődbe jutott, és el akarja adni. Ezért a polgárok attól tartanak, hogy ha az épület magánkézbe kerül, akkor mindazok, akik most használják, az utcára kerülnek.
- Sajnos a 2004. év sem hozta még meg a várva várt eredményt. Jóllehet a tárgyalások még mindig tartanak, úgy gondoltuk, hogy megjelöljük ezt az épületet és elhelyezünk rajta egy emléktáblát. Ha jön egy idegen, láthassa, hogy valójában ki is ennek az épületnek a jogos tulajdonosa, s miért emelte a falu lakossága. Bízunk benne, hogy ennek eredményeként a vevő nem fog minket kirakni az utcára - mondta Engi Péter, a ludasi helyi közösség elnöke.
Az ünnepi műsor keretében Füleki József plébános megáldotta a táblát, majd Engi Georgina verset mondott előtte. Az emléktáblát Varga Dezső leplezte le, a falunak az építkezésben részt vevő legidősebb polgára. Ezt követően Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott beszédet, kifejezve meggyőződését, hogy Ludas is a támogatottak között lesz, ha a VMMSZ segélyt kap az anyaországtól. A program zárórészében a Ludas Matyi ME fiatal színjátszói betlehemi játékot adtak elő.
Az ünnepség befejeztével arra kértem Engi Pétert, a helyi közösség első emberét, hogy ismertesse a helyi közösség idei eredményeit és jövő évi terveit.
- Az idén letelt az időtartama a helyi járuléknak, amely révén összegyűlt annyi pénz, hogy az elmúlt hét év alatt sikerült kiépíteni és korszerűsíteni az egészségházat, valamint az utakat. Szükség lenne a folytatásra, de egyelőre nincs rá mód. Az önkormányzat mindig mellettünk volt, mert látta, hogy mindent megteszünk megmaradásunk érdekében. Örömmel mondhatom, hogy az iskolában sok a gyerek, tehát a fiatalok itt maradtak a faluban. Szeretnénk, ha a helyi közösség épülete visszakerülne jogos tulajdonosához, és azután is használhatnánk. Ez az egyetlen épületünk, ahol megtarthatjuk összejöveteleinket. Ha elveszítjük, az egész falut nagy veszteség érné. Dolgozunk a Ludast és Kispiacot összekötő út kiépítésén is. A rávaló egy része már megvan, tehát reménykedhetünk, hogy nyárig elkészül. Erőfeszítéseket teszünk még a telefonhálózat bővítéséért, a Ludasi sor további felújításáért. Nagy gond, hogy egy-két polgár az aszfaltburkolatú utat a sajátjának tartja, s nem engedi a javítását. Reméljük, hogy ez is egyszer megoldódik, az út a közterülethez fog tartozni, és teljes szélességében lehet majd javítani. Az iskolában nem volt iható víz, ezért a vízművekkel közös erőfeszítésben sikeresen megoldottuk ezt a problémát. Terveink? Mi vagyunk a házigazdái a Kárpát-medencei Ludasok fesztiváljának. Szeretnénk egy nagyobb ünnepséget szervezni. Nagyon reméljük, hogy addigra az épület körüli huzavona a mi számunkra rendeződik kedvezően, és a Kispiaccal összekötő út is megépül. Az autóút megépülése óta igen nagy gondokat okoz számunkra. Amennyiben jövőre elkezdődik a másik sáv kiépítése, nekünk kell útról gondoskodnunk, hogy földműveseink eljuthassanak parcellájukra, valamint az ottaniak bejuthassanak a faluba. Ennek a munkának már a tél folyamán meg kell kezdeni az előkészületeit. A Ludasi sorra szeretnénk új aszfaltburkolatot vonni, mivel a régi alaposan tönkrement. A községtől kapott pénzen eddig sikerült 1 km távon ezt megtennünk. Reméljük, hogy 2005-ben legalább két kilométeres útszakaszt felújíthatunk - mondta Engi Péter.
A Ludas Matyi Művelődési Egyesület 1997-ben alakult. Pillanatnyilag sikeresen tevékenykednek a mesemondók, valamint két-két csoportban a modern- és a népi tánccsoport.
- Jelszavunk, hogy dolgozzunk, jól érezzük magunkat, és közben valami hasznos dolgot is csináljunk. Ezt próbáljuk meg a gyerekek körében megvalósítani. Szorgalmasan járnak próbákra, jól érzik magukat. Minden évben fellépünk a hagyományos falusi ünnepeinken, de részt veszünk a községi versenyeken is, amelyekről ebben az évben is nagyon sok dobogós hellyel tértünk haza - mondta Aladics Tibor, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke.
A lelkes csapat szeretne külföldön is bemutatkozni, ehhez azonban még több pénz kellene.
- Községi támogatásból élünk, időnként segít néhány helyi védnök is, de ez sajnos kevés. Sok esetben a szülők támogatására is szorulunk, de ezt nem lehet állandósítani. Egyedül a moderntánccsoportunk volt külföldi versenyen, és szép sikert ért el, a többi szakcsoportunk pedig itthon próbálja megállni a helyét. Ebben az évadban nem sokat hallattunk magunkról, de azért mondhatom, keményen dolgoztunk. Szívügyünknek tekintjük továbbá színjátszó csoportjaink működésének újjáélesztését is - fejezte be a beszélgetést Aladics Tibor.
A ludasiak körömszakadtáig harcolnak a művelődési házért, azért, ami az övék. ,,A másét nem akarjuk, de a miénket nem adjuk!” - mondják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..