home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emléktábla helyett versmondás
Tóth Lívia
2016.12.19.
LXXI. évf. 50. szám
Emléktábla helyett versmondás

Első alkalommal került sor Békéscsabán a Józsa Mihály Békés Megyei Vers- és Prózamondó Fesztiválra. A Csabagyöngye Kulturális Központban huszonkét versenyző mérte össze tudását, a középiskolások közül a csókai Dupák Fanni érdemelte ki az első helyet.

A kulturális központ és a Féling Színház Egyesület hagyományteremtő céllal hívta életre a megmérettetést, hogy méltóképpen emlékezzen a két éve elhunyt Józsa Mihály újságíróra, előadóművészre.

A névadó, Józsa Mihály (1962—2014) Nagyszénáson született, gyerekkorát és középiskolás éveit Orosházán töltötte. Érettségi után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, de nem vették fel. 1983-ban stúdiós-segédszínészi szerződést kapott a Békéscsabai Jókai Színházban. Hét évet töltött a színház társulatában, és ez idő alatt előadóművészi, majd színészi működési engedélyt szerzett. Több darabnak volt segédrendezője, dramaturgja, különféle versműsorokat, pódium-előadásokat szerkesztett és rendezett. Később Budapestre szerződött rendezőasszisztensnek, majd visszatért Békés megyébe, és az Orosházi Napló munkatársa, főmunkatársa, majd főszerkesztője lett. Alapítója, műsorvezetője, szerkesztője a város első rádiójának, az Orosháza Hangja Rádiónak.

1996-tól a Békés Megyei Nap című, Békéscsabán megjelenő napilap újságírója, szerkesztője öt éven át, közben egy évig a Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Karának sajtóreferense, majd a Heti Délkelet című lap szerkesztője, újságírója.

A médiában töltött tizennégy éve alatt sem szakított a színjátszással. Tanított a Békéscsabai Ifjúsági Házban működő Csabai Színistúdióban, és több előadást jegyez rendezőként, dramaturgként. A hivatásos művészeti életbe 2005-ben tért vissza mint az akkor alakult Napsugár Bábszínház tagja. Egyik alapítója, felelős szerkesztője, szerzője a Magyar Teátrum színházi havilapnak, valamint szervezője, műsorvezetője, előadója volt a Békéscsabai irodalmi estek rendezvénysorozatnak.

A vers- és prózamondó fesztivál egyik szervezője Steinwender József, a Féling Színház Egyesület rendezője, a két fővédnöke pedig Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke volt.

A megnyitón felszólalók kiemelték, ezzel az eseménnyel egy olyan emberre emlékeznek, aki Békés megye több településén számos területen tevékenykedett. Avathattak volna emléktáblát is, de úgy gondolják, hogy ő, aki azért dolgozott, hogy a kultúra, az irodalom a mindennapok részévé váljon, ennek örülne a legjobban.

A középiskolás és felnőtt kategóriából álló megmérettetésre a megye több pontjáról és a határon túlról is érkeztek versenyzők. A bemutatkozók többek között József Attila, Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Lázár Ervin és Zalán Tibor alkotásait hozták el. A jelentkezők legalább három, legfeljebb hat verssel vagy prózával nevezhettek be, melyek közül egyet hangfelvétel formájában kellett eljuttatni a szervezőkhöz előzsűrizésre.

Nagyon örülünk, hogy Dupák Fanni, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója a középiskolások csoportjában József Attila Ködből, csöndből című költeményével az első helyet szerezte meg.


A nyitóképen Dupák Fanni (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..