home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Emlékházzá avatták dr. Berényi János szülőházát
Kónya-Kovács Otília
2018.07.13.
LXXIII. évf. 27. szám
Emlékházzá avatták dr. Berényi János szülőházát

A Tordaiak Klubja fontosnak tartotta, hogy méltó emléket állítson a három éve elhunyt dr. Berényi János neves kutatónak, genetikusnak, növénynemesítőnek. A szülőházára két évvel ezelőtt emléktábla került, majd a családdal közösen elhatározták, emlékházzá alakítják az épületet.

Az ötletgazdák úgy vélték, dr. Berényi János olyan „kincseket” gyűjtött össze élete során, amelyeket érdemes megmutatni az utókornak. Az idősebb tordaiak nagyon büszkék a falu szülöttére, és a fiatalok is sokat megtudhatnak róla, ha bejárják a szobákban létrehozott kiállítást. A takaros otthont, ahol valamikor egy fedél alatt három nemzedék is megfért, június 23-án avatták emlékházzá. A szalagot alkalmi ünnepség keretében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Lázár György, a Tordaiak Klubjának vezetője vágta át.    


A szalag átvágása

— A nagyszülők, a szülők és a két gyerek lakta be egykoron ezt a házat — mondta Kovács Zsuzsanna, dr. Berényi János húga, aki nehezen törődik bele a valóságba, hogy a régi családból már csak ő maradt. Az viszont örömmel tölti el, hogy a házuk új tartalmakkal bővítve ismét életre kelt. A falak között helyet kapott a kutató híres söprűgyűjteménye, a tökkollekció, valamint számos fotót és dokumentumot is közszemlére bocsátottak. Dr. Berényi János 38 új növénykultúrát hozott létre, ebből 17-et a nagyvilágban is bejegyeztek, 21-et pedig nálunk és a környező országokban is termelnek.

Az emlékház hat helyiséggel bővült, ebből négyben olyan gyűjteményeket mutatnak be, amelyek hűen tükrözik a kutató tevékenységét, munkásságát, szakterületét. Egyúttal úgynevezett tordai tisztaszobát is kialakítottak, melyben helyet kapott a család régi, értékes tárgyaiból is néhány — bizonyos darabok több mint százévesek. Azt a szobát viszont, ahol Berényi János is született, videokonferenciás teremmé alakították át. Tehát egymás mellett van két szoba, az egyik száz évre pillant vissza a múltba, a másik azonban a legújabb technikai vívmányokkal felszerelve tekint a jövőbe. Miközben a háttérben csendesen figyel a búbos kemence.

Dr. Lengyel László, a budapesti Szent István Egyetem zentai tagozatvezetője, aki a dr. Berényi János nevét viselő agrárinnovációs irodát is irányítja, a helybelieknek szimbolikusan egy távirányítót adott át, és sok sikert kívánt a konferenciaterem használatához. A felszerelést, melynek segítségével a jövőben a különféle előadások, kurzusok és tanácskozások a helyszínen is figyelemmel kísérhetőek lesznek, az intézetük adományozta. Az érdeklődők már aznap délután bekapcsolódhattak egy zentai rendezvénybe, mely az alternatív növényeknek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről szólt.


Dr. Lengyel László bemutatja a videokonferenciák megtartására is alkalmas felszerelést

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..