home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emlékház nyílt Martonoson
KISIMRE Ferenc
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám
Emlékház nyílt Martonoson

Új mérföldkőhöz érkeztünk múltunk feltárásában és megismerésében, mondta Forró Lajos azon az avatóünnepségen, amelyen megnyitották a fiatal történész azonos nevű nagyapja tiszteletére létrehozott martonosi emlékházat.

Forró Lajos helybéli lakost ugyanis 1944-ben ebből a házból vitték el, majd szörnyű kínvallatások után több mint 20 társával együtt kivégezték. Unokája előbb kutatni kezdte a korábban tabuként számon tartott II. világháborús véres eseményeket, majd az elsők között rehabilitáltatta nagyapját, később az egykori nagyszülői épületet is sikerült visszaszereznie a család tulajdonába, most pedig Vajdaságban egyedülálló módon megnyitották benne azt az emlékházat, amely mementóként hívja fel a figyelmet ennek az időszaknak a borzalmaira.
A napokban tartott avatáson több száz helyi, környékbeli és határon túli történész, politikus, művész, közéleti személyiség vett részt és tartott rövid köszöntő, emlékező beszédet. Így a többi között Kávai Szabolcs tartományi képviselő, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, Magyar Anna, a Magyar Parlament országgyűlési képviselője, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke, Fodor István, a Zentai Levéltár igazgatója méltatta a létesítmény jelentőségét, annak történelmi fontosságát a múlt megértésében és a nemzetek közötti megbékélés elősegítésében. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Menyhárt Attila, Magyarország szabadkai konzulja, dr. Zakar Péter és Vízhányó Ferenc, a Csongrád megyei Közgyűlés két alelnöke, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szegedi tagozatának küldöttsége, továbbá sok anyaországi magánszemély is, akiket kegyeleti szempontok vezéreltek erre a helyre.
A martonosi emlékház avatóünnepségén Szőke Barnabásné, szeged-szőregi szavalóművész Nagy Vilma Ártatlanul kivégzettek balladája című versével köszöntötte az egybegyűlteket, majd Forró Lajos és Simor Márton szobrászművész, a házon elhelyezett emléktábla alkotója, együtt leplezte le az emlékhelyet jelölő táblát, ezt követően pedig Savelin Zoltán martonosi plébános kérte Isten áldását a házra, az egykori áldozatokra és minden látogatóra.
Az új létesítményben, amelyet már most sokan a megbékélés házának neveznek, gazdag dokumentum-anyagot láthat a közönség az 1944/45-ös vérengzések történetéről, a 25 helyi ártatlan magyar ember haláláról. De mint Forró Lajos, a Szegeden élő történész is elmondta, nemcsak e terület bemutatását tartotta fontosnak, hanem a II. világháború összes áldozatának, a zsidó munkaszolgálatosoknak, a magyar katonáknak és a partizánoknak az emlékét is megörökíti ez az utókort figyelmeztető emlékház. Nem szabad homokba dugni a fejünket, mert az nem segíti elő sem a párbeszédet, sem az emlékezést, de a megbékélést sem. Ez utóbbinak lehet kiváló eszköze egy-egy ilyen létesítmény, mint a most megnyílt martonosi emlékház, fejtette ki Forró Lajos.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..