home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Embert felemelő szolgálat
Dobai István ludasi plébános, a szabadkai egyházmegye szeretetszolgálatának elnöke
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám

Az utóbbi időben többen megkérdezték tőlem, mi újság a Caritasban, illetve hogy mit tesz a szeretetszolgálat.Nehéz újdonságokról beszélni, hiszen a túlélésért küzd minden Caritas-központ Szerbiában. Újdonság lenne az egy évvel ezelőtt meghozott, a szociális munkára vonatkozó törvény, de az mindmáig...

Az utóbbi időben többen megkérdezték tőlem, mi újság a Caritasban, illetve hogy mit tesz a szeretetszolgálat.
Nehéz újdonságokról beszélni, hiszen a túlélésért küzd minden Caritas-központ Szerbiában. Újdonság lenne az egy évvel ezelőtt meghozott, a szociális munkára vonatkozó törvény, de az mindmáig nem lépett életbe, mert a végrehajtási rendeletek nem születtek meg. A törvény egyik fontos újdonsága az, hogy szociális munkát nemcsak állami intézmények végezhetnek, hanem polgári társulatok, szervezetek, sőt vállalkozók is, ha megfelelnek az előírt feltételeknek.
Itt, Szabadkán még mindig újdonságnak számít a betegszállítási szolgálatunk, amelyet a linzi Caritas támogatásával indítottunk. A húszezer dinárnál nem nagyobb jövedelmű betegeket szállítjuk rehabilitációra, speciális vizsgálatra, fogorvoshoz, ambulanciára szinte jelképes benzinpénz ellenében, illetve akiknek a jövedelme nem haladja meg a tízezret, azoknak ingyenes a szállítás. Úgy látszik azonban, nem tudnak róla az emberek, mert nem érkeznek hozzánk felkérések.
A Caritasra mindig szükség lesz, mert maga Jézus mondta: szegények mindig lesznek köztetek. Az elesettekről, a szükséget szenvedőkről a közösség köteles gondoskodni. A közösség pedig sokrétű. A legalapvetőbb közösség a család, ezért természetes, hogy az idős, beteg családtagokról a család fiatalabb tagjai gondoskodnak. Ez a legfőbb emberi kötelességük. Amikor a család nem képes ellátni a rászoruló tagját, akkor a falu- és egyházközösség fog össze, hogy segítsen. Amikor az ő erejüket is felülmúlja a segítségnyújtás, akkor az állam köteles biztosítani a szükséges támogatást. A demokratikus országokban az állam a szociális gondoskodást nonprofit szervezetek közreműködésével végzi.
A Caritas a Katolikus Egyház szeretetszolgálata, humanitárius, karitatív és szociális tevékenységének szervezője.
Fő feladata, hogy mind a három területen való tevékenységre felkészítse és képezze a munkatársakat, hogy minél szakszerűbben és eredményesebben tudják végezni a segítőmunkát.
A legalapvetőbb, legkevésbé dokumentálható, legközvetlenebb tevékenységünk olyan esetekkel kapcsolatos, hogy ha valaki észreveszi: a közelében valaki nehéz helyzetbe jutott, megbetegedett, és nincs senkije, aki gondoskodna róla, akkor a segítségére siet. Ahány ember, annyiféle helyzet, és annyiféle segítségnyújtás. Folyik egy képzés, amely arra irányul, hogy eredményesen tudjanak lelki segítséget nyújtani a magányos, elkeseredett, életkedvüket vesztett embereknek. A stratégiai tervünkben ajánljuk a plébániaközösségeknek, alakítsanak ki olyan helyeket, ahol a magányos, bezárkózott embereknek találkozási lehetőséget adhatnak, ahol egymást támogatják az emberek. Szinte mindenütt megszervezik a használt ruha begyűjtését és osztását.
Az országos stratégiai tervben szerepel az is, hogy ki kell képezni olyan embereket, akik az egyházmegyei központokban reagálnak a katasztrófahelyzetekre, és meg tudják szervezni a segítségnyújtást.
A szociális tevékenységet egyházmegyénkben három, a polgárok társulataként bejegyzett központ végzi: Szabadka, Újvidék és Zenta. Mind a három központban a legerősebb tevékenység a házi ápolás és gondozás. Ennek a munkának kiegészítéseként Szabadkán Caritas Club működik, Zentán napköziklub, Újvidéken idősek napközije. Szabadkáról szervezzük a házi ápolási és gondozási szolgálatot Kishegyesen, Zentán és Kanizsán is.
Zentán még nagyon nagy szerepe van a népkonyhának, amely már tizenöt éve működik. Újvidéken roma gyermekek számára tartunk fönn napközit és iskola-előkészítőt. Tizennégy hónapig működött Újvidéken a pszichés problémákkal küszködők napközije, amely most újra elkezdte tevékenységét. A becsei Szent Rókus-házat, a sérültek és rokkantak napközijét is Szabadkáról irányítjuk. A szabadkai Caritas szervez az iskolákban szenvedélybetegséget megelőző műhelymunkát is a felsősök részére. Kórházi ágyakat, tolókocsikat és járókákat kölcsönzünk minden központunkban.
Fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink ne csak jól végezzék a munkájukat, hanem szeretettel, embert felemelő elfogadással szolgálják a gondozottakat, ezért lelki segítséget nyújtunk számukra. Az induláskor az alapképzést az Európai Caritas és a Szabadkai Gerontológiai Központ szakemberei adták meg. Most már van az országos Caritasnak akkreditált képzése és állandó továbbképzést is kapnak a munkatársaink. Szakmai segítséget kaptunk még a Magyar és a Gyulafehérvári Caritas szakembereitől.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..