home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Elutasítva
Tomek Viktor
2008.04.02.
LXIII. évf. 14. szám
Elutasítva

Hegedűs Rozália, Horváth Tibor, Horváth János, Varga IstvánVád: gyilkossági kísérlet. Ítélet: ifj. Máriás István (22) 15 év, Illés Zsolt (26) 13 év, Szakáll Zoltán (25) 11 és fél év, Uracs József (29) 11 és fél év, Horváth Árpád (19) 10 év.2004. június 26-án Temerinben öt magyar fiatal súlyo...

Hegedűs Rozália, Horváth Tibor, Horváth János, Varga István

Vád: gyilkossági kísérlet. Ítélet: ifj. Máriás István (22) 15 év, Illés Zsolt (26) 13 év, Szakáll Zoltán (25) 11 és fél év, Uracs József (29) 11 és fél év, Horváth Árpád (19) 10 év.
2004. június 26-án Temerinben öt magyar fiatal súlyosan bántalmazta a szerb nemzetiségű Zoran Petrovićot. A rend őrei ,,rendkívüli gyorsaságának köszönhetően' már a következő nap hajnalán kézre kerültek az elkövetők. A bírósági tárgyalás gyors és kíméletlen volt(mint ahogy a koncepciós perekben ez általában lenni szokott). Az elsőfokú ítélet megszületett.
A verekedő fiatalok már négy éve bűnhődnek Szerbia börtöneiben. Lapunkban többször beszámoltunk arról, hogy milyen stádiumban van az ügyük, a bírósági eljárás során elkövetett szakmai hibákra is rámutattunk, és több szakember véleményét kikértük. Nem kell azonban jogásznak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: a bírósági döntés értelmetlen mivoltát. Sajnos, a közvélemény (nemcsak a magyar!) jogos felháborodása nem volt elegendő ahhoz, hogy a bírósági döntést felülbírálják, a fiúk minden eddigi fellebbezési kérelmét visszautasították, beleértve a Strasbourgba küldöttet is. Azt gondolom, könnyelmű kijelentés lenne azt mondani, hogy a szülők elkeseredettek. Hogy valójában mit is érezhetnek - azt nehéz lenne megfogalmazni. A strasbourgi ítéletet követő napokban az egyik szülő agyvérzésben elhunyt. Ez a második tragikus haláleset a fiúk családjában. Néhány hónappal korábban ugyanis Uracs József édesanyja távozott az élők sorából. Józsefet még a temetésre sem engedték ki a börtömből.
A strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság elutasító döntése kapcsán a szülők csalódottak. A napokban Temerinben kerestem fel a fiúk végsőkig kitartó szüleit és hozzátartozóit. A beszélgetésen Horváth Tibor, Horváth János, Varga István, Szakáll Zoltán unokatestvére, Hegedűs Rozália, Uracs József testvére vettek részt. Elmondták: azzal, hogy kizárták a szülőket az elsőfokú tárgyalásról, valamint hogy egy ügyvédjük volt a fiúknak, és hogy a börtönben verték őket, megsértették a szabadságjogaikat. Noha több jogi szakember is azzal biztatta őket, hogy Strasbourgban sikerrel járnak beadványukkal, a nemzetközi bíróság elutasította a kérvényüket. A szülők nem értik ennek okát.
A strasbourgi bíróság úgy értékelte, hogy a ,,konvencióban foglalt jogok és szabadságok nem sérültek a fiatalemberek elleni büntetőeljárás során, és ennek értelmében utasította el a keresetet.
Dr. Gaudi-Nagy Tamás Európa-jogi szakjogász, a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagja nem gondolja úgy, hogy politikai döntés született Strasbourgban.
- A megküldött rövid indoklásban a nemzetközi bíróság nem részletezte döntésének okát. Mindenképpen csalódáskeltő a döntés, főleg azért, mert a beadvány részletesen tartalmazta azokat a jogsértéseket, amelyek az eljárás során történtek. Sajnos további jogorvoslatra nincs lehetőség. Nem kivételes eset az, hogy a strasbourgi bíróság nagyon szűkmarkú a kérelmek elfogadásával kapcsolatban. Azt gondolom, hogy a bíróság nem érezte át az ügynek a súlyát - mondta.
A szenttamási Emberi Jogi Központ úgy gondolja, hogy mivel a fiúk minden eddigi fellebbezési kérelmét visszautasították, nyilvánvaló, hogy új bizonyítékok nélkül nehéz lesz a holtpontról elmozdítani az ügyet, ezért most azon dolgoznak, hogy az eddig be nem idézett vagy nem szakszerűen kihallgatott tanúkat felkérjék tanúskodásra.
- Talán mondanunk sem kell, hogy ez korántsem egyszerű feladat, mivel az ügyben meghozott ítélettel nemcsak a közeli ismerősöket, hanem az egész délvidéki magyarságot is megfélemlítették. Ennek ellenére úgy véljük, hogy a fiatalemberek megérdemlik ezt az áldozatot, erről szeretnénk meggyőzni azokat a személyeket, akik szemtanúi voltak a történteknek, de nem merik vállalni a tanúskodást.
Az újratárgyalási kérelem megírására felkért ügyvédek olyan adatokat, körülményeket vizsgálnak, amelyekkel még nem foglalkozott érdemben a bíróság. Az Emberi Jogi Központ úgy gondolja, hogy a tanúskodásra felkért személyek pozitív válaszának függvényében már néhány héten belül elkészülhet a beadvány.
- Az átadott beadvány tartalmáról tájékoztatást küldünk a Magyar Koalíciónak és a magyar diplomácia képviselőinek is, bízva abban, hogy a politikai háttértevékenység nem lesz eredménytelen.
A strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság elutasító döntése kapcsán megszólaltattuk a vajdasági magyar pártok vezetőit is. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem kívánta kommentálni a döntést, azzal az indokkal, hogy nem ismeri teljes egészében az esetet. Egyelőre nincs a VMSZ-nek álláspontja.
Rácz Szabó László, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség elnöke elmondta, hogy a strasbourgi beadványt a Magyarok Világszövetsége és a Magyar Polgári Szövetség közösen adták be, vagyis közelről ismeri az esetet.
- Az a véleményem, hogy a nemzetközi bíróság politikai döntést hozott. Azt gondolom, hogy minden nyugati bíróságon megszüntették volna az eljárást, és újratárgyalták volna az ügyet. A strasbourgi bíróságnak is ehhez hasonló döntést kellett volna hoznia. Kényszerhelyzetben adott vallomások alapján ítélték el a gyerekeket. Kocsmai verekedésért teljesen értelmetlen mennyiségű évet kaptak. A strasbourgi bíróság precedens értékű politikai döntést hozott. Az a véleményem, hogy annak alapján, ahogy a fiúkat elítélték, a nemzetközi bíróságnak egyértelműen javasolni kellett volna az ügy újratárgyalását. Teljesen egyértelmű, hogy koncepciós perről volt szó, ami a magyarság megfélemlítését szolgálja.
Dr. Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke:
- Az a probléma, hogy az elsőfokú bíróság egy koncepciós pert csinált az ügyből. Vagyis úgy gondolta: elrettentő példát prezentál. A vádirat gyilkossági szándéknak minősítette az esetet, nem pedig súlyos testi sérülést okozó bántalmazásnak. Az ehhez hasonló verekedéseket így szokták minősíteni. Az ügyész súlyosabb minősítést adott az ügynek, mint ami járt volna. A nemzetközi bíróságnak ezeket a körülményeket kellett volna tisztáznia, és nem azt, hogy az ítéletben vannak-e formai hibák. A nemzetközi bíróság nem foglalkozott a lényeggel és a részletekkel.
Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke:
- Az ítéletet rendkívül súlyosnak tartjuk. A nemzetközi bíróság döntését nem kommentáljuk, ugyanakkor szükségesnek tartjuk, hogy itt a vajdasági magyar pártok, de Budapest is minél hatékonyabb tevékenységet fejtsen ki annak érdekében, hogy az ítéletet felülvizsgálják - fogalmazott Ágoston András.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..