home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elsöprő siker
Tóth Tibor
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Elsöprő siker

A Topolya Asztaliteniszklub női csapatai sikeres idény végéhez közelednek. Igaz, hogy a felnőttegyüttes kiesett a szuperligából, viszont az utánpótlás-korosztályok kitettek magukért, és több országos bajnoki címet is szereztek.

— Tudtuk, hogy a szuperligában nincs sok esélyünk a bennmaradásra, mivel az utóbbi években csaknem minden válogatott játékosunk más klubba szerződött. Erősítést nem igazoltunk, ezért számoltunk vele, hogy ezzel a felfiatalított csapattal nehezen leszünk képesek a ligában maradni. Így a Huszka Tímea—Bencsik Elvira—Brindza Ágnes—Pastyik Nikoletta összetételű csapatunk nem harcolta ki a bennmaradást, és jövőre egy rangfokozattal lejjebb, az I. ligában folytatja a küzdelmeket. Egy kicsit fáj, hogy több év után kiestünk a szuperligából, de ha nincs megfelelő csapatunk, nincsenek annyira erős játékosaink, akkor nem is érdemeljük meg, hogy szuperligás csapatunk legyen — mondta Czini Gábor, a Topolya Asztaliteniszklub női csapatának edzője.

Brindza Ágnes, a felnőttcsapat játékosa elmondta, hogy szerettek volna a legjobbak társaságában maradni, ez azonban nem jött össze.

— Sajnos nem sikerült az évad. Bencsik Elvira személyében egy erős játékosunk az idény közben abbahagyta a játékot, vele lett volna esélyünk a ligában maradni. A következő szezonban megpróbálunk teljes erővel játszani az I. ligában, és meglátjuk, ez mire lesz elég. Az első évben a középmezőny a vágyunk, később pedig már ennél merészebb céljaink is lehetnek — mondta Ágnes, aki az idén Truzsinszki Viktóriával párosban, a Dositej Obradović Gimnáziumot képviselve megnyerte az iskolák közötti országos csapatbajnokságot.

A rendkívül fiatal, főleg tizenkét éves lányokból (Pelle Orsolya, Bakos Lilla, Dudás Kata) álló második csapat a harmadik helyen végzett a II. szövetségi ligában.

— A rutinosabb Czini Laura is ebben az együttesben szerepelt, szükség szerint asztalhoz is állt, de a fiatal lányok a tavasszal olyan jól játszottak, hogy mindössze egyetlen alkalommal jöttünk el vesztesként. Teljesítményükkel meg vagyok elégedve, hiszen nem is juthattunk volna fel az I. ligába, mivel felnőttcsapatunk a szuperligából abba a rangfokozatba esett vissza — emelte ki az edző.

A legfiatalabbak, a kilenc-tíz éves lányok a vajdasági ligában a nyolc csapat között három győzelmet gyűjtve a hetedik helyen végeztek. Ennek a korosztálynak az volt a legfontosabb, hogy szokja a mérkőzéseket, fejlessze a csapatszellemet, játékban legyen, így néhány éven belül ütőképes csapattá válhat a vajdasági ligában.

Az egyéni és más korosztályos bajnokságokon nagyszerűen szerepeltek a topolyai lányok. Újfent bizonyították, hogy Zentán kívül Topolya a másik nőiasztalitenisz-központ, hiszen az utóbbi tizenöt-húsz évben ez a két klub nevelte ki a legtöbb válogatott játékost.

— Az utóbbi tíz évben a mi lányaink szerezték a legtöbb érmet az Európa– és a világbajnokságokon. Legutóbb Truzsinszki Viktória a zentai Makszuti Anettával egy világbajnoki bronzéremmel tért haza a marokkói korosztályos világbajnokságról — mondja Czini.

Taroltak az újoncok

Az újoncok mezőnyében a topolyai lányok minden lehetséges trófeát bezsebeltek. A Székelykevén megtartott országos csapatbajnokságot veretlenül nyerték meg. A Pelle Orsolya—Dudás Kata—Bakos Lilla—Kovács Katona Lilla összetételű topolyai együttes a csoportmérkőzések során a székelykevei Dózsát 3 : 0-ra, a Kanizsát 3 : 1-re győzte le, az elődöntőben a temesmiklósi (nikolinci) Rapidnál 3 : 2 arányban bizonyult jobbnak, a döntőben pedig 3 : 0 arányban a bácsföldvári Vojvodinát is felülmúlta. A csapatmérkőzésen kívül egyéniben és párosban is topolyai siker született: az előbbiben Pelle Orsolya a döntőben 3 : 1-re legyőzte Danijela Karkušovát (antalfalvai Slavija 96), párosban pedig Anđela Mengerrel (temesmiklósi Rapid) az oldalán 3 : 0 arányú győzelmet aratott a Bakos—Dudás topolyai duó felett. Pelle április végén veretlenül nyerte meg a Top 12-t, és ezzel bizonyította, hogy az idén a legeredményesebb újonclány az országban, és nem véletlenül áll a ranglista élén.

— Immár nyolc éve asztaliteniszezem. Az idén az újoncok mezőnyében mindent megnyertem, de a sikerért alaposan meg kellett dolgoznom, hiszen egész évben készültem rá, nyáron edzőtáborokban is voltam. Remélem, eljutok a szabadkai Top 12 versenyre, ahol erős ellenfelek várnak rám. Mindent megpróbálok, hogy ott is jól szerepeljek — mondta Orsolya.

Dudás Kata óvodáskorában Pelle Orsolyával együtt kezdett asztaliteniszezni.

— A csapatbajnokságon erős és ügyes ellenfelekkel kellett megküzdenünk, de kitűnően vettük az akadályokat, hiszen országos bajnokok lettünk. A korosztályos ranglistán a hetedik helyen állok, amellyel szintén meg vagyok elégedve — mondta Kata.

Bakos Lilla nagycsoportos óvodásként kezdte űzni a sportágat, és az idei csapatbajnoki cím a legnagyobb siker eddigi pályafutása során.

— Ellenfeleink semmi újjal nem leptek meg bennünket, de így sem volt könnyű dolgunk. Az idén még egy magyarországi, majd egy újvidéki ranglistaversenyen ragadok ütőt, és szeretnék bekerülni a legjobb négybe — emelte ki Lilla.

Kovács Katona Lilla két és fél éve foglalkozik asztalitenisszel, s neki is ez a bajnoki cím a legnagyobb eddigi sikere.

— A bácsföldvári együttessel mindig nehéz mérkőzéseket vívunk, ezúttal is így volt, de mostanában sikerül legyőznünk őket. Néhány versenyem van még ebben az idényben, melyeken minél több érmet szeretnék gyűjteni — mondta Lilla.

A legújabb sikerek a zágrábi nemzetközi versenyhez, a huszonhat ország 900 versenyzőjének részvételével megtartott, Zagiping elnevezésű viadalhoz kötődnek, amelyen a tizenegy évesek korosztályában Kovács Katona Lilla bronzérmet nyert, csapatban a bácsföldvári Radmila Tominjakkal ezüstérmet szerzett, a döntőben viszont az orosz válogatottól vereséget szenvedtek. Pelle az újoncok kategóriájában egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott, csapatban pedig Mengerrel ötödik lett. Ők a későbbi győztessel szemben maradtak alul.

— A topolyai asztaliteniszezők ilyen jól még sosem szerepeltek a zágrábi versenyen. Hat évvel ezelőtt Fenyvesi Anna Zsófia és Truzsinszki Viktória csapatban második lett, ők is az oroszoktól kaptak ki. Egyéniben viszont még egyetlen topolyai sem került be a nyolcba, sem az újoncok, sem a tizenegy évesek kategóriájában. A lányok egész évben jól szerepeltek. A hat ranglistaversenyen, az országos egyéni és csapatbajnokságon, valamint a Top 12 viadalokon is bizonyították, hogy ők a legjobbak az országban. A Top 12-n csak mi képviseltettük magunkat három versenyzővel, a bácsföldváriak két játékost indíthattak, a többi csapat pedig egyet-egyet. Kiváló utánpótlásunk van, és ezért különösebben nem idegeskedünk amiatt, hogy kiestünk a szuperligából. Egy kicsit fáj, hogy noha Topolya olyan kiváló játékosokat adott a hazai asztalitenisznek, mint Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Barna Blanka, Dávidházi Zita és Tóth Klaudia, a városnak még sincs egy stabil szuperligás csapata. Bízunk benne, hogy a mostani újonclányaink néhány éven belül annyira felfejlődnek, hogy képesek lesznek az első csapatot az I. ligából a szuperligába vezetni, ahogyan azt öt évvel ezelőtt Fenyvesi, Truzsinszki és Tóth tette — mondta Czini.

Mint ismeretes, az országos csapatbajnoki címet többek között a Fenyvesivel és a Truzsinszkivel felálló Novi Sad szerezte meg, miután jobbnak bizonyult az újvidéki Radničkinál, amely soraiban másokon kívül újabb két topolyai: Barna Blanka és Mijatov Dávidházi Zita is játszott. Hat olyan topolyai lány van már, aki a Vojvodina, a Zenta és a Novi Sad színeiben országos felnőttcsapat-bajnokságot nyert, hiszen a korábban diadalmaskodó Dávidházihoz, Barnához, Crnkovity Gabriellához, Márkus Katalinhoz ezúttal Fenyvesi és Truzsinszki is csatlakozott.

Az idény lassan a végéhez közeledik, de a topolyai asztaliteniszezőkre még vár néhány viadal. Pelle és Dudás a huszonöt év után újraélesztett Vajdasági Diákolimpián áll asztalhoz, majd ők ketten Bakossal kiegészülve az újvidéki Pannon Kupán szerepelnek. A hétvégén tartják Szabadkán a Top 12 ranglistaversenyt az újoncok részére, melyen minden valószínűség szerint Pelle is fellép.

Tehát a topolyai asztaliteniszező lányok sikersorozata az idén is folytatódott. A klub huszonkét, korosztályos országos bajnoki címet szerzett története során (kilencet csapatban, hetet párosban, hatot egyéniben), az idén pedig másodszor fordult elő, hogy ugyanaz a játékos bajnoki címet szerzett egyéniben, párosban és csapatban is. Hat éve ezt a haditettet Fenyvesi Anna Zsófia vitte véghez, az idén pedig mindez Pelle Orsolyának sikerült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..