home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elnéptelenedő térség
Talpai Lóránt
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám

Október 18-án hivatalosan is befejeződött a szerbiai népszámlálás. Az első hivatalos adatokat a Köztársasági Statisztikai Intézet november 15-én tette közzé. Kitűnik belőlük, hogy az ország lakossága mintegy öt százalékkal csökkent, és ehhez hasonló adatok tapasztalhatók Vajdaság kapcsán is, hiszen...

Október 18-án hivatalosan is befejeződött a szerbiai népszámlálás. Az első hivatalos adatokat a Köztársasági Statisztikai Intézet november 15-én tette közzé. Kitűnik belőlük, hogy az ország lakossága mintegy öt százalékkal csökkent, és ehhez hasonló adatok tapasztalhatók Vajdaság kapcsán is, hiszen ebben a térségben is csaknem hatszázalékos visszaesés mutatkozik.
Kimagasló mértékben csökkent a lakosság számaránya Szabadkán, több mint nyolcezer fővel, Topolya községben mintegy ötezer fővel, Kikinda községben mintegy nyolcezer fővel, Becskereken csaknem tízezer fővel. De jelentős volt a fogyatkozás Kúlán, Apatinban, Hódságon, Bácspalánkán is, hiszen mindegyik helységben csaknem ötezer fővel élnek kevesebben. Vajdaság más területein és településein sem sokkal jobb helyzet, mindenhol negatív tendenciát mutatnak a lakossági adatok egyedül a központ, azaz Újvidék terebélyesedett a lélekszám viszonylatában, az adatok azt mutatják, hogy mintegy 34 000 ezer fővel élnek többen a tartományi székvárosban. Laikus matematikai számítások alapján gondolhatnánk, hogy ez részben választ is ad Vajdaság lakosságának fogyására, hiszen egyszerűsítve a fogyatkozó településekből Újvidékre vagy Újvidék közelébe költözött a lakosság. Ám Vajdaság összes adatait figyelembe véve jóval negatívabb képet mutatnak, Újvidék növekedése mellett körülbelül 115 000 fővel csappant meg a tartomány lakosságának létszáma. Ez pedig semmiképpen sincs egyensúlyban. Szerbia egészét tekintve pedig a legújabb adatok szerint csaknem 378 000 fővel van kevesebb. Itt is csak néhány nagyváros a kivétel, ahol emelkedett a lakosság lélekszáma, főként Belgrádra és Nišre kell gondolnunk. Viszont a kisebb-nagyobb települések hasonló negatív képet mutatnak, mint amilyent Vajdaság esetében is tapasztalhatunk.
Hogy miért a lesújtó demográfiai adatok? Az okok többnyire ismertek. Hiszen az az ország vagy térség, amely több évtizede haragban és háborúban áll a világgal, cseppet sem meglepő módon nem vonzó, nemcsak a külföldi befektetők, üzletemberek, turisták és utazók számára, hanem az itt élők számára sem. Az országnak hosszú évek óta nincs kiszámítható gazdaság-, szociális és belpolitikája ezért a lakosság nem tud sem rövid, sem hosszú távra tervezni, a családi háló inkább a túlélést szolgája, mintsem a gyarapodást. Sajnos a folyamatos migráció, az elöregedés, a falvak és kisebb városok elnéptelenedése és az óriási munkanélküliség már nem vezet szociális katasztrófához, annál az egyszerű oknál fogva, mivel a szociális katasztrófa tulajdonképpen már bekövetkezett. Az évtizedekig tartó rendkívül negatív politika még az erős gazdasági háttérrel rendelkező államokat is megroppantotta volna, a négyszázezer ember hiánya vagy eltűnése pedig mindennél erőteljesebben jelzi, hogy ebben a térségben rendkívül nehezen megállítható, de lehetséges, hogy inkább visszafordíthatatlan folyamatok indultak el.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..