home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ellenzékben a VMSZ
Tomek Viktor
2010.02.17.
LXV. évf. 7. szám

A február 11-ei képviselő-testületi ülésen az újonnan létrejött parlamenti többség - amelyet az Európai Szabadkáért Koalíció, valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt alkot - megszavazta Jurca Józsefnek, a Városépítési Igazgatóság igazgatójának a leváltását, helyére Josip K...

A február 11-ei képviselő-testületi ülésen az újonnan létrejött parlamenti többség - amelyet az Európai Szabadkáért Koalíció, valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt alkot - megszavazta Jurca Józsefnek, a Városépítési Igazgatóság igazgatójának a leváltását, helyére Josip Kovač Striko 32 éves építészmérnök lépett. Dr. Ladóczki Gyula és dr. Kun Szabó Éva VMSZ-es Városi Tanács-tagok lemondását is elfogadták, és kinevezték az új VT-tagokat Biacsi Mária és Kudlik Erika személyében.
Az ülés első pontjaként elfogadták Maglai Jenőnek, a képviselő-testület elnökének a lemondását.
- Az Európai Szabadkáért és a Magyar Koalíció között megkötött együttműködési szerződés pontosította a szerződő felek mozgásterét, de az a koalíciós megállapodás január 18-án felül lett írva, akkor, amikor a VMSZ-t kiszorították a végrehajtó hatalomból. Mindezek után a Városépítési Igazgatóság első emberének a leváltását is indítványozták, és úgy gondolom, hogy tovább nincs értelme annak, hogy ezen a tisztségen maradjak - fogalmazott Maglai, majd hozzátette, hogy a VMSZ teljes mértékben kiszorult a végrehajtó hatalomból, hiszen nincs tovább befolyása a döntéshozatali folyamatokra, a pénzek elosztására.
- Nem szerettem volna azt a látszatot kelteni, hogy pozícióban maradásommal továbbra is létezne az Európai Szabadkáért és a VMSZ közötti koalíció. Lemondásom elfogadásával, a mai napon, a koalíció is megszűnik létezni - tette hozzá a VMSZ-es politikus. A többpártrendszer bevezetése óta Szabadkán először vonul ellenzékbe a Vajdasági Magyar Szövetség.
Miután a testület elfogadta a vkt elnökének a lemondását, átadta az elnöki széket Slavko Parać (Demokrata Párt) helyettesnek. Ezután került sor a Városi Tanács két VMSZ-es tagja - dr. Kun Szabó Éva és dr. Ladóczki Gyula - lemondásának az elfogadására, majd 4. napirendi pontként Saša Vučinić polgármester előterjesztette javaslatát a megüresedett tisztségek betöltésére. ,,A jelöltek szakemberek és nem pártfunkcionáriusok'' - mondta a polgármester indoklásában.
Pásztor István az új VT-tagok kinevezésével kapcsolatban elmondta: sajnálatos tény, hogy a polgármester majdnem egy hónapot fecsérelt el arra, hogy nyomást gyakoroljon a korábbi VMSZ-es tanácstagokra.
- Ez nem európai gyakorlat. Nincs semmilyen fenntartásunk az új jelöltekkel kapcsolatban, de nagyon sajnálom, hogy elfogadták a felkérést - tette hozzá, majd kifejtette, hogy az új felállású VT-ben egyetlen vajdasági magyar párt sem lesz képviselve. Ezzel a lépéssel azt a mintegy 22 ezer választói akaratot hagyták figyelmen kívül, akik a Magyar Koalícióra szavaztak.
A DS két új jelöltjét titkos szavazás útján választották meg. Kudlik Erika a nemzetközi és regionális együttműködéssel, Biacsi Mária pedig a szociális és egészségvédelemmel foglalkozik majd a jövőben.
Saša Vučinić polgármester a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy az elkövetkező napok, hetek egy új koalíció létrehozásáról szólnak majd.
- A Szerbiai Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt mellett a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal is felvesszük a kapcsolatot. Ebben a pillanatban az előrehozott önkormányzati választásokat sem tartom elképzelhetetlennek, igaz, most ez a forgatókönyv áll a legmesszebb tőlünk. Minden attól függ, hogy az új koalíció mennyire lesz erős - vélekedett Vučinić. A polgármester elmondta, hogy a közvállatok VMSZ-es igazgatóit - egy kivételével - nem kívánják eltávolítani posztjukról.
Biacsi Mária és Kudlik Erika a média képviselőinek kijelentették, hogy megtiszteltetésnek tartják a felkérést, és örömmel állnak munkába.
A városi képviselő-testület ülésének folytatásában Petar Balažević előterjesztette azt a napirendi pontot, amelynek értelmében menesztenék Jurca Józsefet, a Városépítési Igazgatóság igazgatóját. A vita kezdetén a polgármester elhagyta a tárgyalótermet. Balažević indoklásában elmondta, hogy az igazgatóság vezetője ésszerűtlenül gazdálkodott, és több esetben is téves döntéseket hozott. A VMSZ képviselői számos érvet hoztak fel az igazgató védelmére, de az előre megírt forgatókönyv most sem módosult.
Pásztor István a VMSZ elnöke felszólalásaiban több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy a DP képviselői ne mondvacsinált okokra hivatkozzanak, hanem mondják ki a valódi okát Jurca leváltásának, mégpedig azt, hogy ennek a döntésnek csakis politikai vonzatai vannak, hiszen a Városépítési Igazgatóságon keresztül megy át a legtöbb pénz, és ennek ellenőrzését és irányítását akarják átvenni. Kovač Striko Josip 32 éves építészmérnököt nevezték ki igazgatónak.
Heves vita után a polgármester visszavonta a környezetvédelmi illetékről szóló javaslatot. Az ülést berekesztették, és a héten folytatják.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..