home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elkészült az új alkotmány
Talpai Lóránt
2011.04.27.
LXVI. évf. 17. szám
Elkészült az új alkotmány

Az új alkotmány elfogadása utáni pillanat: a Tisztelt Ház tagjai a Himnuszt éneklikValószínűleg az elkövetkező időszakban, évtizedekben nem lesz olyan erősen támogatott kormányzat Magyarországon, mint a jelenlegi, mivel kétharmad közelébe igencsak nehezen kerülhetnek majd pártok a jövendő v...

Az új alkotmány elfogadása utáni pillanat: a Tisztelt Ház tagjai a Himnuszt éneklik

Valószínűleg az elkövetkező időszakban, évtizedekben nem lesz olyan erősen támogatott kormányzat Magyarországon, mint a jelenlegi, mivel kétharmad közelébe igencsak nehezen kerülhetnek majd pártok a jövendő választáson. Alkotmányozni, illetve új alaptörvényt készíteni mindenesetre csak kétharmados többséggel lehetséges. A ritka pillanatot tehát megragadta a Fidesz és a KDNP alkotta kormánykoalíció: az előző alkotmány ugyanis a rendszerváltás hajnalán ideiglenes érvényűnek számított, s azt a kitételt tartalmazta, hogy a jövendőben egy erőteljes támogatottságú kormányzat vagy akár egy kétharmadot érő kormány-ellenzéki megegyezés tovább fejlesztheti vagy megújíthatja. Kétségtelen az is, hogy a térség keleti blokkhoz tartozó államai szinte kivétel nélkül teljes egészében új alkotmányt készítettek elő - egyedül Magyarországon maradt meg az 1949-es keltezésű. Akármennyire foltozgatták is az alaptörvényt a rendszerváltáskor, a kényszerű közmeggyezés sok-sok félkompromisszumot eredményezett.
Természetesen lehet azt mondani, hogy nem kell most új alkotmány, meg hogy nincs össztársadalmi megegyezés az ügyben, továbbá, hogy annak idején a szocialista-szabad demokrata kétharmados kormány sem alkotmányozott. Cáfolatként rögtön megemlíthető, hogy azért nem vitték véghez alkotmányozási szándékukat (mely szándék nagyon is megvolt bennük), mert egymás közt nem tudtak megegyezni. A kicsi, azaz a kisebbik koalíciós párt túl sokat akart, a nagy úgyszintén - hogy egyszerűen fogalmazunk. Össztársadalmi megegyezésre pedig akkor még kevésbé volt esély, jelenleg ez sokkal nagyobb mértékben valósul meg. Azt meg senki ne gondolja, hogy létezik olyan alkotmány a világon, amelynek tervezetére mindenki rábólintott. A miért most kellett? kérdésre pedig Stumpf István jogász-politológus, a Fidesz egykori kancelláriaminisztere a következő választ adta: ''Átfogó változtatásokra van szükség a társadalom alrendszereiben és az azokat összehangoló kormányzati rendszerben is. Mivel a két évtizede kialakított modellben komoly működési zavarokat okozó belső feszültségek halmozódtak fel, a rendszerváltás rendszere nem képes hatékonyan kezelni a szociális problémákat, és nem tudott sikeresen alkalmazkodni a megváltozott nemzetközi erőtérhez. Az új alaptörvény megalkotása mellett szól, hogy egy alkotmány minőségét annak koherenciája, a benne foglalt érték- és intézményrendszer hatékonysága, továbbá rendkívül erős szimbolikus jelentősége adja.”
Mikor lép életbe és mit is tartalmaz az új alaptörvény?
Csaknem egyévnyi alkotmány-előkészítési folyamat után a magyar parlament kétharmados többsége megszavazta az új alkotmányt, mely alaptörvény 2012. január elsején lép hatályba. Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint egy független képviselő. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő. Egy független képviselő tartózkodott. Az alkotmányozásban és a szavazáson nem vett részt az MSZP és az LMP.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország új alaptörvénye visszakapcsolja a jogalkotást a történeti alkotmány folyamatába. ''A múltunkból, a hagyományainkból építkezik, de a jövőt is szem előtt tartva a jelen problémáira keres és ad választ. Az új alaptörvény a nemzeti érdekekből indul ki, de azok érvényesítését a XXI. század együttműködő Európájában tartja lehetségesnek” - hangsúlyozta. Mint fogalmazott: ''az új alkotmány magyar, de mint a magyar nemzet ezer esztendeje, befogadó, egyenjogú államalkotó közösségeknek tekinti a velünk élő nemzetiségeket. Ez az alaptörvény legitim, nemzeti, nem kirekesztő, ellenben integráló, hagyománytisztelő, de jövőbe tekintő, tiszteletreméltó alkotás.”
Az új alkotmány tartalmát illetőleg meg kell jegyeznünk, hogy a törvény az alapvető jogokat és kötelességeket tartalmazza, de ezeket a sarkalatos törvények bontják majd ki. Az alaptörvény mintegy harminc kétharmados jogszabályt vetít előre, mely szabályokat ez év végéig kell meghoznia a parlamentnek. Sarkalatos törvény rendelkezik majd a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapszabályairól, a nemzeti vagyon megőrzéséről, a családok védelméről, azonkívül a címer és a zászló használatának részletes szabályain kívül az állami kitüntetéseket is sarkalatos törvény határozza meg.
Az alkotmány tartalmát illetőleg pedig kiemelhető, hogy az alapjogok körébe bekerült az önvédelemhez és a tulajdonvédelemhez fűződő jog, az a kötelesség, amely mindenki számára meghatározza a képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzést, védi a magzat életét a fogantatástól kezdve, tiltja az emberi egyedmásolást, valamint rögzíti, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Az új alkotmány változatlanul rögzíti a jó hírnévhez, a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát, a gyülekezési és szervezetalapítási jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget és a megkülönböztetés tilalmát.
A határon túli magyarsággal kapcsolatban pedig kiemeli, hogy Magyarország felelősséget visel a sorsukért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzatik létrehozását, valamint a szülőföldön való boldogulásukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..