home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Eljött a szolgálat ideje
Tóth Lívia
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Eljött a szolgálat ideje

Beszélgetés Pataky Attila rockzenésszel, az Edda együttes frontemberével

Mottó: „Hiszed-e talán, ha egy őrült azt kiáltja, / Hogy egyedül a pénz a világ megváltója.”
(Edda: Inog a világ)

Nemrégiben Tiszaszentmiklóson lépett fel Pataky Attila előadóművész, szövegíró, az Edda Művek énekese, frontembere. A népszerű magyarországi rockénekes a jól ismert slágereken kívül mulatós nótákkal is szórakoztatta a közönséget. Az alábbi beszélgetés, amelyben a politikai és közéleti szerepvállalásáról, valamint az augusztus 20-án átvett Lovagkeresztről is szó esik, a koncert után készült. 

* Generációk nőttek fel az Edda dalain. Milyen a mostani közönség?
— Nagyon jó érzés látni, hogy több nemzedék érkezik együtt a koncertjeinkre, és egymásnak adják át az emberek azt az élményt, amit az Edda zenéje és szövegvilága jelent számukra. Együtt élik meg, ami csodálatos, generációkat összekötő erő.

* A komoly mondanivalójú szövegek után hogyan kerültek a képbe a mulatós nóták, és mit szóltak a váltáshoz a rajongók?
— Én ötéves koromtól minden nótát megtanultam anyukámtól a gyúródeszka és a Pacsirta Rádió mellett, de az üzemi bulikra is magukkal vittek engem a szüleim, vagyis nem állt tőlem távol ez a világ. A második házasságkötésemkor Galambos Lajcsi jelen volt az esküvőnkön, s látta, hogyan mulatunk az édesanyámmal meg a nővéremmel. Mivel akkor indult a Dáridó című műsora, azt ajánlotta, mutassam meg országnak-világnak, hogyan tudok magyar nótát és cigány nótát énekelni. Először szabadkoztam, de addig fűzött, amíg be nem adtam a derekamat. Így kezdődött. Egyébként imádok mulatni, ezért úgy gondolom, ebben is hiteles vagyok. A rajongók abszolút jól fogadták, de akinek nem tetszik, az addig kimegy, és megiszik egy sört. Az Edda-koncerten persze nem keverem a műfajokat.

* Szabad-e egy zenésznek részt vennie a politikában?
— Manapság arra akarnak minket rákényszeríteni, hogy ne foglalkozzunk politikával, legyünk apolitikusak, ami ugyanakkora marhaság, mint ha azt mondanám valakinek, hogy ne foglalkozzon a családjával. A gyerekek felnőnek, a számláidat kínkeservesen kifizeted, majd csak lesz valahogy! Pedig az életünk, a gyermekeink sorsa függ tőle, hát hogy ne foglalkoznék vele! Ha politika a neve, akkor azzal, de én inkább jövendőképnek nevezném.

* Közszereplőként milyen ügyeket vállal fel?
— Nekem az Edda az életem, a mindenem. Rockzenész lett belőlem, de továbbra is abban a hitvilágban élek, amelyben a szüleim neveltek. Ha létezik olyan politika, amely ehhez közel áll, azt szívesen támogatom, főleg, ha nemzeti érzelmű. Ha a magyarságnak próbál ebben a rettenetes, megnyomorított állapotában segíteni, akkor én is ott vagyok. A lehető legjobbért szeretnék kiállni, ami most nekem a FIDESZ, a polgári kormány. Megkapták a kétharmadot, próbálnak vele élni, de óriási a nemzetközi nyomás. Mátyás óta az a terv, hogy minket valahogy eltüntessenek, de eddig senkinek sem sikerült, sem az osztráknak, sem a töröknek. Ha a török után néhány minaret meg 25 szó maradt, akkor el tudjuk képzelni, hogy ebből a bankizmusból, pénzizmusból mi marad... Egy légyfing, csak mi megszenvedjük addig. Darabokra tépték az országot, ezzel a rabszolgasággal próbálnak minket tönkretenni, de nem fog sikerülni. Ugyanúgy jár majd, mint a többi izmus, a szocializmus, a leninizmus, a kommunizmus, mindegyik megdőlt.

* A rockzenész manapság mi ellen lázadhat?
— Én nem lázadok semmi ellen, én valami mellett vagyok. Annyi ganajság történik a világban, hogy megállás nélkül lehetne lázadni, de én már azt nézem, amit Teréz anya, hogy mi mellett álljak ki.

* A zenével, a szövegekkel is lehet formálni a közvéleményt, ami szintén nagy felelősség.
— Így van, és ezzel tudatosan kell élni. Szepes Mária gyönyörűen megírta: a sztárság óriási kihívás és lehetőség, amivel úgy is lehet élni, ha valaki csak elvan benne, de vissza is lehet sugározni, ami már tulajdonképpen szolgálat. Az én életemben eljött a szolgálat ideje, nem lamentálok, hogy valamit jó helyen mondok-e, tetszik-e, nem tetszik-e, hasznos-e, bajom lesz-e belőle, nem érdekel. A magyarságnak olyan kivéreztetése és tönkretétele folyik, hogy nincs hova hátrálni, mindenkinek tennie kell a dolgát, ott, azon a pici poszton, ahol van. Én itt vagyok, nekem ezt adta az Isten. Írom a dalaimat, az ősszel jelenik meg a 31. albumunk, az lesz a címe, hogy Inog a világ. Megírtam benne, hogy elcsalják az életünket, a múltunkat, a jelenünket, és a jövőnket is el akarják venni.

* Hogyan fogadta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, amellyel augusztus 20-án tüntették ki?
— Megtisztelő volt, mivel a legitim magyar kormánytól kaptam. Igaz, az előzőtől el sem fogadtam volna. Büszke vagyok rá, elmentem, átvettem, megköszöntem, és aznap este már Kolozsváron léptem fel. Egyébként van már egy lovagi címem, tagja vagyok ugyanis a Máltai Lovagrendnek.

* Mit mondhatna el a szólókarrierjéről?
— Nekem nincs szólókarrierem, csak Edda-karrierem van. Rengetegen szeretnek minket, de mi megpróbálunk azokhoz is közeledni, akik nem kedvelnek. Jézus is azt mondta, szeresd ellenségeidet, ami nem könnyű és iszonyúan nagy lecke. Itt vagyok a sok családi problémámmal, amelyeket meg kell oldani, de hiszek Istenben, és érzem, Isten is hisz énbennem. Ennek próbálok megfelelni, teszem a dolgom, ott, ahova letett engem a sors.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..