home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elindultam szép hazámból
(ra)
2018.05.29.
LXXIII. évf. 21. szám
Elindultam szép hazámból

címmel tartották meg a Kárpát-medencei népdalkörök tizenharmadik találkozóját a hétvégén a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola zsibongójában.

A főcímdalt Török Noémi énekelte, majd Szalai Andrea elszavalta Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét.

Andrea, aki egyúttal a műsorvezető szerepét is vállalta, elmondta, hogy akik itt vannak, azok nemcsak a népdalkincs őrzését vállalták, hanem az átörökítést, a népdal szeretetének átadását is.

— Hogy megtanuljuk, ha az ember bánatos, akkor énekel, ha örül, akkor dalol és táncol, ha szerelmes, akkor sír, dalol, nevet és táncol. Ha ezt a nyelvi és magatartásbeli attitűdöt átadják a jövő generációinak, akkor az már siker, mert az arról tanúskodik, hogy még maradt, hogy még van kinek átadni ezt a nemzeti öntudatot. Mert akkor még magyarosan károgva és sötéten is itt maradunk.

Köszöntőt mondott Csiszár Molnár Anna, a szervező Palics MME elnöke és Brezovszki Roland a város képviseletében. A rendezvényt Dobó Márta, Palics HK közgyűlésének elnöke nyitotta meg.

Fellépett a palicsi Szederinda népdalkör, az oromi népdalkórus, a szatymazi Barackvirág népdalkör, a hajdújárási Rekötye népdalkör, az eszéki Népkör MKE vegyes kara, a tornyosi Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, a ludasi Fűzérfonó menyecskekórus, a mindszenti Alkony népdalkör, az ásotthalmi népdalkör és a csólyospálosi hagyományőrző asszonykórus.

Csiszár Molnár Anna a rendezvény végén lapunknak azt nyilatkozta, hogy az ideit tartja az eddigiek közül a legsikeresebbnek. A népdalkör-találkozókon általában csak ének hangzik el, a palicsiak viszont abban voltak különlegesek, hogy gazdagabb tartalmat kínáltak: a Talentum TME és a Palics MME néhány tagja (Bús Anett és Fleischman Lara, Bácsi Lujza és Bácsi Péter, valamint Szakács Tamás) táncbemutatót tartott.

A rendezvény hivatalos része — a szabadkai Duhaj zenekar fellépése után — A csitári hegyek alatt című népdal közös éneklésével ért véget. 


Tekintse meg a rendezvény képgalériáját is:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..