home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elhunyt NAGY GÁSPÁR
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám
Elhunyt NAGY GÁSPÁR

Megrendülten adjuk hírül, hogy 2007. január 3-án elhunyt Nagy Gáspár költő barátunk, aki két évtizeden át a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának a titkára, a HITEL folyóirat szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének a vezetője volt.Nagy Gáspár költő 194...

Megrendülten adjuk hírül, hogy 2007. január 3-án elhunyt Nagy Gáspár költő barátunk, aki két évtizeden át a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának a titkára, a HITEL folyóirat szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének a vezetője volt.
Nagy Gáspár költő 1949-ben született Bérbaltaváron. Szülei, elődei parasztgazdák. Tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd Szombathelyen népművelés és könyvtár szakon végezte. Versei 1968 óta jelentek meg. Közéleti szerepvállalását a Fiatal Írók József Attila Körében kezdte. 1976--1980 között a Móra Kiadó szerkesztője, Kormos István munkatársa, 1981-től a Magyar Írószövetség választmányi tagja, 1981--1985 között pedig titkára volt, 1985-től az akkor engedélyezett Bethlen Gábor Alapítvány titkárának választottuk. 1988-ban az induló Hitel szerkesztője, majd 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének a vezetője lett.
Életművének fontos ihletője az 1956-os forradalom, neve és költészete összeforrt az ötvenhatos forradalom és szabadságharc utóéletével. ,,Rendszerváltó” verseiben átütő erővel szólt arról, hogy a magyarországi forradalomra, a mártírokra emlékezni kell, a temetetlen halottakat pedig el kell temetni. Kultikussá vált versei 1984-ben az Új Forrásban, majd 1986-ban a Tiszatáj folyóiratban jelentek meg, melyek közléséért a párthatalom menesztette a szerkesztőket, őt is tilalomlistára tették.
Az å arcát is idézik az 1956 Fénylő Arcai című legutóbbi könyvének alábbi sorai:
,,S az idő titokzatos méhéből
egyszer csak kirobbant
a gyermek... az a nem várt,
aki majd mindent
halálpontosan lát:
ő lett az első forradalmár!
És mámorosan skandált
utcákon, tereken át
szavalta a verset...
keze még nem érintett fegyvert,
de már félni sem mert,
hősként tette dolgát:
vele üzent a szabadság!
Mintegy húsz vers-, próza- és esszékötetet publikált, illetve fordított a modern közép-európiai lírából. Fontosabb kötetei: a Koronatűz, a Földi pörök, a Kibiztosított beszéd, az Ezredváltó sűrű évek, a válogatott verseit tartalmazó Múlik a jövőnk. Gyűjteményes kötete: Szabadrabok, esszékötete: Szavak a rengetegből címmel jelent meg. Kossuth-díjas, Radnóti-, és József Attila-díjas művész. Munkásságát Balassi Emlékkarddal, Czine Mihály Díjjal, Magyar Művészetért Díjjal és Magyar Örökség Díjjal is elismerték. A Bethlen Gábor Alapítvány leköszönő titkárát 2006 június 4-én Teleki Pál Érdeméremmel tüntettük ki. Most végleg el kell köszönnünk tőle. Együtt gyászolunk feleségével, Mártával, gyermekeivel: Rékával, Áronnal, Ritával, és rokonaival, barátaival, olvasóival, tisztelőivel; határon innen és túl. Nyugodjék békében!
A Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma

Búcsúsorok Nagy Gáspárhoz
Elvégeztetett hát, Gazsi. ,,Türelemmel és méltósággal viselt hosszú szenvedés után...' -- írják rólad. Mivégre is? -- ki magyarázza meg most már nekem? Nekünk. Mert a miénk is voltál -- néha csak a miénk. Nem csupán a kanizsai írótáborok őszidején, máskor is, sokszor. Testvértekinteted odaátról is rajtunk tartottad, baráti kézszorításod átért a közénk feszített határokon. Amikor kéziratot kértél a Hitel számára, vagy amikor csak úgy egyszerűen ránk telefonáltál: ,,Hogy s mint vagytok abban a cudar időben?'
A cudar időket megtapasztaltad magad is. Férfi módra, költészeted hatalmával harcoltál ellenük. Ebbe halhattál bele ily korán?!
...nem tudom még hogyan viselem tartósan a szégyent
hogy együtt néztük ugyanazt az eget folyót hangyafészket
és másképp vert a szívem másért pirultam el
másért szorult ökölbe a kezem...
A mi kezünk mindig ugyanazért szorult ökölbe, ugye, Gazsi. Jó volt veled a jó oldalon állni. Tőled tanultuk meg, tőled tudjuk a mai napig:
egy szalmaszállal, tudjátok-e?
talán a menthetetlent mentitek.

...a remény sohasem meghaló,
ha minden utolsó szalmaszál
ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!
Mi most már igazán csak ebbe kapaszkodhatunk. Ebbe az utolsó szalmaszálba. S félelmünkben híven őrizzük két nyárfádat itt a Hódoltságban.
Isten veled, barátom.
Dudás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..