home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Elhunyt Ladóczki Gábor
Tóth Tibor
2019.02.14.
LXXIV. évf. 7. szám
Elhunyt Ladóczki Gábor

Kedden, életének 91. évében elhunyt Ladóczki Gábor, Szabadka város díszpolgára, egykori kiváló sportoló, edző, játékvezető, sportmunkás, testnevelőtanár.

Sportpályafutását tizenhárom évesen a palicsi úszóklubban kezdte, ahol nyáron úszással, télen pedig jégkoronggal foglalkozott. Aktív úszóként 100 pillangón és 200 mellen több alkalommal megnyerte Szerbia bajnokságát. A II. szövetségi ligás Spartacusban vízilabdázott, a Spartacus jégkorongozóival két alkalommal harmadikak lettek az országban, a belgrádi Partizan csapatával pedig ötször nyerték meg az országos bajnokságot. A jugoszláv jégkorong válogatott tagjaként részt vett az 1957. évi moszkvai világbajnokságon.

Sportpályafutása lezárását követően edzőként, valamint vízilabda és jégkorong játékvezetőként tevékenykedett. Irányította a Spartacus vízilabdázóinak munkáját, jégkorongban játékvezetőként működött közre a norvégiai ifjúsági világbajnokságon, a szentpétervári és a moszkvai vb-n, az 1984. évi szarajevói téli olimpián pedig a Jugoszláv Jégkorongszövetség Játékvezetői Testületének elnökeként dolgozott.

Pedagógusi pályafutását 1954-ben a magyar gimnáziumban kezdte, majd leszerelését követően a tanítóképzőbe került. A Műszaki Középiskolában is dolgozott, tizenhét évet pedig a Műszaki Főiskolán töltött. A tanítóképző csapatával zsinórban háromszor nyerte meg a szerbiai csapatbajnokságot atlétikában, a női kézilabdázókkal pedig még a Spartacus országos bajnokcsapatát is kiütötték a jugoszláv kupából. 1992. október 2-án vonult nyugdíjba.

Több évtizedes eredményes munkájáért 1964-ben Májusi Díjban, 1989-ben Jovan Mikić Spartak-díjban részesült, 1998-ban megválasztották Szabadka díszpolgárává, 2016-ban pedig a vajdasági sportélet felvirágoztatása, a tehetséges fiatalok felkarolása és gondozása terén példamutató pedagógusi pálya elismeréseként átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Ladóczki Gábor emlékére a szabadkai városháza dísztermében ma gyászülést tartottak, végső nyugalomra pedig szintén ma helyezték a Bajai úti temető Péits kápolnájából.


Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..