home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elhelyezték az alapkövet
Tóth Tibor
2008.11.19.
LXIII. évf. 47. szám
Elhelyezték az alapkövet

Az alapkő elhelyezése - Szabó Attila felvételeTopolyán pénteken este zárult a II. Toleranciatábor. Az egy hétig tartó rendezvény egyik zárómozzanataként pénteken délelőtt, ünnepélyes keretek között került sor a majdani Euroregionális Toleranciaközpont alapkövének elhelyezésére. A Központ ala...

Az alapkő elhelyezése - Szabó Attila felvétele

Topolyán pénteken este zárult a II. Toleranciatábor. Az egy hétig tartó rendezvény egyik zárómozzanataként pénteken délelőtt, ünnepélyes keretek között került sor a majdani Euroregionális Toleranciaközpont alapkövének elhelyezésére.
A Központ alapítói: Topolya község, a Tartományi Képviselőház és kormány, a támogatók pedig: az Európa Tanács, Európai Parlament, az EBESZ és más európai intézmények.
Branko Kosović, a kivitelező PTC vállalat képviselője elmondta, hogy a Toleranciaközpont mintegy 3 hektárnyi területen fekszik, egy kongresszusi épületet, éttermet és egy sátortermet építenek ki, valamint átalakítják a már meglevő objektumokat.
- Az építkezés első szakaszában elkészül az étterem és a tanácsterem a tájra jellemző stílusban. A beruházás értéke egymillió-hatvanezer euró, az összeg 40 százalékát - mintegy 28 millió dinárt - a tartományi kormány, a többit pedig az európai adományozók biztosítják. Topolya község a lokációt, az infrastruktúrát adja és a projektum kidolgozásának költségeit állja - mondta Kosović.
Bábi Attila, Topolya polgármestere elmondta, hogy a város a tartományi titkárságoknál kezdetektől fogva bekapcsolódott a különféle toleranciaprogramokba.
- Nagyon fontos számunkra, hogy a toleranciaprogramok továbbra is létezzenek községünk területén, és megmaradjon az a toleráns légkör, ami eddig is jellemezte Topolyát, hiszen városunk soknemzetiségű mivolta folytán Európa kicsiben - fogalmazott Bábi.
A tartományi kormány politikai prioritásai között 2000 óta kiemelkedő helyet foglal el a multikulturalizmus és a tolerancia megőrzése, valamint az európai integráció.
- A felsorolt prioritásokkal a tartományi kormányalkotó pártok 2000 óta már háromszor megnyerték a választásokat. Továbbra is folytatni szeretnénk az európai integrációt, a tolerancia és a multikulturalizmus építését Vajdaságban. E topolyai projektum szervesen beépül az általunk képviselt politikába, ezért a vajdasági kormány támogatja a megvalósítását - mondta dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és kisebbségügyi titkár.
Pásztor István, a VMSZ elnöke, tartományi gazdasági titkár beszédében rámutatott az európai integráció fontosságára. Elmondta, hogy elsőbbséget kell élveznie az infrastrukturális és gazdasági téren fellelhető lemaradások pótlásának, amit csakis tanulással, képzéssel lehet elérni.
A Szarajevóból érkezett Jelica Minić, a regionális együttműködési tanács főtitkára az emberi erőforrás jelentőségét emelte ki.
Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, hogy a központ legfontosabb feladata a multikulturalizmus érvényesítése, a kölcsönös bizalom, a tolerancia erősítése, különösen a fiatalok körében, valamint a regionális és európai intézményekkel és társulásokkal való együttműködés kialakítása lenne. A célokat konkrét projektumok, olyan képzési formák által valósítanánk meg, mint a kerekasztal-értekezletek, műhelyek, táborok, konferenciák, diákcserék, kirándulások. Szeretnénk kapocs lenni Vajdaság, Szerbia és az európai intézmények között, amelyeknek célja az európai értékek érvényesítése, a tolerancia, a demokratikus elvekre, szabadságszeretetre, megértésre, kölcsönös tiszteletre, a kulturális dialógusra, európai integrációra és az európai egységre alapozó szellemiség erősítése. A központban egész éven át szerveznénk programokat, s Európa valamennyi térségéből jönnének fiatalok - mondta Egeresi Sándor, s reményét fejezte ki, hogy a jövőre sorra kerülő III. Toleranciatábornak már az Euró-regionális Toleranciaközpont adhat otthont.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..