home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Életre fel!
Roncsák Alexander
2018.01.16.
LXXIII. évf. 3. szám
Életre fel!

Gyakran merítek erőt a fából... A Fából, mely nem csupán az utóéletével, a kandallón át sugároz energiát.
A pusztítás katedráin például túlélést tanít.

A kanadai Fairy Lake vizéből redves fatörzs emelkedik. Belőle makacs, bonszaiszerű fácska ágaskodik.

2001. szeptember 11. New York. Merénylet. A Világkereskedelmi Központ ikertornyai összeroskadnak. A romok alatt, utolsó túlélőként, egy meglehetősen megtépázott körtefát találnak. Faiskolába viszik, meggyógyítják, majd visszaültetik az eredeti helyére. Azóta újra virágzik. A járókelők közül sokan átölelik, megsimogatják az újrakezdés, a remény szimbólumát, a túlélő fát. (Nekünk védett vadkörtefánk van. Szilágyin. A 2008. évi Vajdasági Magyar Kalendáriumunk címlapját is ékesíti. És lelkesít. Hogy legyünk szívósak és kitartóak. És buzdít. Hogy életre fel!)

2011-ben Japánban, Rikuzentakata városában a szökőár csak egy 250 éves fenyőfának kegyelmez meg. Aki látja ezt a fát, bizakodással néz a jövő felé.

Még mindig Japán. Hibakujumoku. A Hirosima- és Nagaszaki-túlélő fák gyűjtőneve. A hipocentrumtól három kilométeres körzetben akkora a hőhatás, hogy csak a gyökérzet marad épségben. Viszont ez is elég ahhoz, hogy újra sarjadjon. És ha már a fának van reménye, miért ne lehetne az embernek is?! (Talán csak a gyökereire kellene jobban ügyelnie.)

Kambodzsa. Angkor, a romváros. A helyszín a Ta Prohm-templom, mely különös szimbiózisban él a túlélésért küzdő banyánnal és az egyéb füge-, valamint kapokfákkal. Itt forgatták a Lara Croft: Tomb Raider című filmet.

Idézetfoszlány egy Emmy-díjas vígjátéksorozatból: „Az amazóniai őserdők mélyén él egy fa, mely csak egy másik fa köré képes nőni.” Egészen biztos, hogy másfelé is vannak ilyenek. Például...

Például... ha kinézünk szerkesztőségünk egyik ablakán, látunk két magasba törő, egymást átölelő és támogató fát. Ágai között talál menedéket a Hold és a Nap. Eljut hozzá az egyik másik ablakból látható hotel falát ékesítő Ács-féle Napóra mindig optimista üzenete is, melyet tovább ad az alatta fekvő falat szomorító graffiti hősének. A két fa mellett állva, mintha mesébe csöppennék. Ők ketten pedig megállás nélkül suttogják egymásnak (elég hangosan ahhoz, hogy én is meghalljam): életre fel...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..