home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Életfogytiglanit az elvett életért
Fehér Márta
2017.11.17.
LXXII. évf. 45. szám
Életfogytiglanit az elvett életért

Mit lép az állam?

Nem hivatalos adatok szerint 150 000-en írták alá azt a kezdeményezést, amellyel a Tijana Jurić Alapítvány tényleges életfogytiglani börtönbüntetést követel a gyerekgyilkosoknak. Most a törvényhozáson a sor, a büntető törvénykönyvet ugyanis a parlament módosíthatja — ha akarja. Korábban Aleksandar Vučić, akkor még kormányfőként, azt nyilatkozta, nem szeretne felelőtlen ígéretet tenni egy olyan kérdésben, amely nem tűnik reálisnak. Ő személy szerint készen áll, viszont a kérdést meg kell vitatni a szakértőkkel, a legfontosabb ugyanis, hogy a jogrend ne sérüljön. Az alapítványban ennek ellenére bizakodóak, azt mondják, ennyi polgár véleményét nem lehet megkerülni.

Szerbia negyven városában állított pultot a Tijana Jurić Alapítvány, október utolsó hetében önkéntesek százai gyűjtötték az aláírásokat annak érdekében, hogy az állam módosítsa a büntető törvénykönyvet, azaz bevezesse a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, hogy a gyermekgyilkosok ne kerülhessenek feltételesen szabadlábra.

Időről időre borzalmas gyermekgyilkosságok rázzák meg az országot. Anđelina Stefanović, Katarina Janković, Ivana Podraščić, Tijana Jurić, Dušica Ilić, Marija Jovanović, Dragana Ćirić, Milica Barašanin... — szembesít a gyermekáldozatok névsorával az alapítvány tájékoztató kiadványa. Szerbiában a jelenleg kiszabható legsúlyosabb büntetés negyven év elzárás. 67 személyre mondták ki ezt az ítéletet 2002 óta, amikor is Jugoszlávia eltörölte a halálbüntetést. A törvény szerint a büntetés kétharmadának letöltése után az elkövető feltételesen szabadon bocsátható. Az alapítvány szerint itt az ideje, hogy az állam felülbírálja a jelenlegi rendszert és annak hatásait, arra hivatkozva, hogy a gyermekgyilkosságok elkövetői általában fiatalok, így szabadulásuk után, visszatérve a társadalomba, újabb bűntényeket követhetnek el — amire akadt is példa.

Igor Jurić, az alapítvány elnöke (a meggyilkolt Tijana Jurić édesapja) május elején már kezdeményezte a büntető törvénykönyv módosítását, viszont a képviselőház nem tűzte napirendjére a javaslatot. Az aláírásgyűjtéssel azt szerette volna nyomatékosítani, hogy társadalmi igényről van szó, melyet a törvényhozásnak kötelessége figyelembe venni. Az alapítvány elnöke előzetesen azt nyilatkozta, egy hét alatt félmillió aláírást gyűjtenek össze országszerte. Az egyhetes megmozdulás után közölték, a standoknál 93 000 polgár támogatta a kezdeményezést, mely szerint ha valaki gyermeket, kiskorút vagy várandós nőt öl meg, akkor tényleges életfogytiglanit kapjon, feltételesen se lehessen szabadlábra helyezni. Szabadkán egyébként valamivel több mint 2000-en írták alá a kezdeményezést...

Danijela Jurčak, a Tijana Jurić Alapítvány programkoordinátora megkeresésünkre csütörtökön azt mondta, az első becslések szerint összesen mintegy 150 000 aláírásról beszélhetünk, hiszen az irodába még mindig érkeznek küldemények az önkéntesektől, akik azokban a városokban gyűjtötték háztól házig járva az aláírásokat, amelyekben logisztikailag nem tudták megszervezni a pultállítást.

— Az első adatok 93 000 aláírásról szóltak, ez a szám a standokon összegyűjtött támogatói aláírásokat fedi. Viszont még mindig érkeznek be ívek azokról a településekről, ahol nem állítottunk pultot. Nem szeretnék találgatni, de becsléseink szerint 150 000 aláírást gyűjtöttünk össze. Ez nem kevés, hiszen már 30 000 is elegendő ahhoz, hogy a kezdeményezés a parlament elé kerüljön. A félmillió is meglehetett volna, ha minden állampolgárhoz el tudtunk volna jutni. Folyamatosan hívtak bennünket a polgárok, még a késő esti órákban is, arról érdeklődve, hogyan tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez. Az online petíciót sokan szorgalmazták, főleg ott, ahol nem tudtuk megszervezni az aláírásgyűjtést, viszont ez a megoldás jogilag nem érvényes. Rengeteg aláírást gyűjtöttünk össze, ez egy hatalmas jelzés, hogy a módosítást végre kell hajtani. Bebizonyosodott, hogy a polgárok körében ezen a téren hatalmas az elvárás. Ami még ránk vár, hogy az aláírásokat átadjuk a parlamentnek, a többi pedig már a politikusoktól függ. Reménykedünk, hogy megértik a polgárok, a nép akaratát. Ezúttal is optimisták vagyunk. Ha nem volnánk azok, nem is fogtunk volna bele ebbe a hatalmas projektumba. Bízunk benne, hogy a parlament napirendjére tűzi a kérdést, a képviselők megvitatják, majd megszavazzák a büntető törvénykönyv módosítását, azaz bevezetik a szerbiai jogrendbe a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést.

Korábban Aleksandar Vučić, akkor még kormányfőként, úgy vélekedett, hogy noha az emberek részéről ez jogos elvárásnak tűnik, a kérdés korántsem ilyen egyszerű. Szakemberekkel kell egyeztetni, a legfontosabb ugyanis, hogy a jogrend ne sérüljön. A szakértők véleménye pedig megoszlik a témában: amíg némelyek teljesen elfogadhatónak tartják a tényleges életfogytiglanit, addig mások azt hangsúlyozzák, hogy egy ilyen büntetés nem emberi, nem keresztényi, hiszen nem ad esélyt a megbánásra, a jó útra való térésre. Igor Jurić ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, az elnöki kegyelem intézményének köszönhetően ez a lehetőség is megvan, így az ország az európai elvárásokat is teljesíti.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..