home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Életet lehelni a falvakba!
Talpai Lóránt
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Életet lehelni a falvakba!

A Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási Titkárság, illetve a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság által meghirdetett pályázat alapján mintegy egymillió dinár támogatásban részesülhetnek a falusi házat vásárló fiatalok. Ennek céljáról és feltételeiről ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes nyilatkozott lapunknak.



*
Kiknek szól a pályázat, és mit kell tudni róla?

— November közepén írtuk ki, az ötlet azonban már jóval korábban megszületett a tartományi titkárság gazdaságélénkítő programjának keretében. Ezzel a projektummal a falvak fontosságára, illetve meghatározó szerepére kívánjuk felhívni a figyelmet, valamint a kis települések elnéptelenedését szeretnénk megakadályozni. Az intézkedés lényege olyan negyven év alatti házaspárok vagy élettársi közösségben élő párok támogatása, akik vállalják, hogy városi környezetből falura települjenek. A tartomány ezzel próbálja ellensúlyozni a nagyobb központok, illetve városok vonzerejét. Nyugaton például a polgárok jóval nagyobb távolságok között ingáznak, némelyek akár 50-100 km-re élnek a munkahelyüktől. A pályázatot egyébként a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási Titkárság, illetve a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság írta ki. Az említett intézmények honlapján pontos információk olvashatóak a tervezett programról.

* Mekkora összegre lehet pályázni, és melyek az alapvető elvárások, amelyeket a jelentkezőknek teljesíteniük kell?

— A pályázatra mintegy 40 millió dinár keretösszeg lett jóváhagyva, és a jövő év január 15-éig lehet rá jelentkezni. A kiválasztottak 1 millió dináros támogatásban részesülhetnek. A tervezett házak értéke nem haladhatja meg a másfél millió dinárt. Érdemes kiemelni, hogy a pályázatokat egy teljesen átlátható, világos pontrendszer alapján fogja pontozni a Nemi Egyenjogúsági Intézet által kinevezett bizottság. A szempontok közé tartozik, hogy hány tagja van a családnak, a gyermekek közül hányan fiatalkorúak, hány családtag áll munkaviszonyban, illetve hogy a szülőknek milyen iskolai végzettségük van. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy valaki csak az általános iskolát fejezte-e be, vagy egyetemi diplomája van. Akik pedig magiszteri vagy doktori fokozatot szereztek, azok kiemelt pontozásban fognak részesülni. Pontazonosság esetén a bizottság a nagyobb háztájat részesíti előnyben. Ez azért van így, mert amíg az egyik házastárs dolgozik valahol, addig a másik a háztáj, illetve a kert művelésével kiegészítő keresethez juttathatja a családot. A házak a fiatal párok tulajdonába kerülnek, de jelzálog is kerül rájuk. Az állam ezzel szeretné elérni, hogy a fiatalok legalább tíz esztendőn át ugyanabban a faluban, illetve házban éljenek.

* Mekkora az érdeklődés?

— A pályázatra nagyon nagy az érdeklődés. Arról egyelőre még nincsenek adataim, hogy hányan jelentkeztek, azt azonban mindenképpen elmondhatom, hogy nap mint nap egyre többen keresik fel a titkárságot. Az emberek telefonon, e-mailben, illetve minden egyéb módon érdeklődnek. Feltételezem, hogy hatalmas túljelentkezés lesz. A gazdasági nehézségek orvoslásában ez a negyven ház csak egy kis lépés, azaz az igényeknek csak a töredékét elégíti ki. Ha azonban a pályázat sikeres lesz, akkor a tartományi titkárság a tartományi parlamenttel karöltve a következő években újabb hasonló tervezetet dolgozhat ki. Ez mindenképpen nagyon jó és egyedülálló kezdeményezés, melyet a jövőben is támogatni kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..