home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Élet az években
Tóth Lívia
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
Élet az években

Vajdaságban 448 ezer dolgozó és 406 ezer nyugdíjas van, vagyis a nyugállományban lévők csoportja lassan kiegyenlítődik azokéval, akik naponta bejárnak a munkahelyükre. Sőt, a hét körzetből négyben több a nyugdíjas. Nyugat-Bácskában nyolcezerrel, Észak-, Közép- és Dél-Bánátban pedig összesen 11 és fél ezerrel haladja meg számuk a foglalkoztatottakét.

A statisztika szerint Vajdaság fővárosában, Újvidéken ez az arány sokkal jobb, mert 131 ezer dolgozó és 90 ezer nyugdíjas szerepel a nyilvántartásban, sőt már az észak-bácskai helyzet is pozitívnak nevezhető, kétezerrel több ugyanis a foglalkoztatott, mint a nyugdíjas.

Ha tovább vizsgálódunk, akkor az észak-bácskai körzetben 100 alkalmazottra 173 nyugdíjas, illetve munkanélküli jut, a nyugat-bácskaiban 182, Észak-Bánátban 158, Közép-Bánátban 159, Dél-Bánátban 169, Dél-Bácskában — Újvidék nélkül — 140, Szerémségben pedig 147. Ebből következik, hogy az egész tartományban szinte csak Újvidéken kevesebb az „eltartott” személyek száma, a vajdasági arány pedig 100 : 136.

Ha a nyugdíjakat a bérek után befizetett járulékokból szeretnék folyósítani, akkor még legalább kétszer-háromszor ennyi alkalmazottra lenne szükség, mint amennyi manapság van — állítják a szakértők. Így viszont a szükséges összeg fele a költségvetésből érkezik, ami nagy megterhelés a büdzsé, illetve az állam számára.

Az átlagnyugdíj ugyan jóval alacsonyabb, mint az átlagbér, ám van egy behozhatatlan előnye, hogy rendszeresen és pontosan érkezik. Ezzel szemben a foglalkoztatottak többsége nem tudja bizonyosan, hogy megkapja-e a bérét idejében, hiszen a munkaadóknak mindössze az egyötöde fizet rendszeresen.

A lakosság elöregedése folyamatos, és még a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése ellenére is mind többen kerülnek át ebbe a kategóriába, a foglalkoztatás gyors fellendülésére viszont nem számíthatunk. Most éppen arról beszélnek, hogy Szerbiában 2015-től a nők csak a 63. életévük betöltése után mehetnek nyugdíjba az eddigi 60 év helyett. Egyes szerb napilapok arról cikkeznek, hogy az erre vonatkozó javaslatot már a jövő év első felében elfogadhatják.

A nyugdíjrendszer reformja azonban ebben még nem merül ki — legalábbis bizonyos források szerint. Rebesgetik a jövendőbeli nyugdíjasok „jutalmazását és büntetését” is. Azok, akik nyugdíjba vonuláskor csak az egyik feltételt teljesítik, hat százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak minden év után. Azok pedig, akiknek a szolgálati idejük és az életkoruk is stimmel, ösztönzésként hétszázalékos emelést kapnak minden ledolgozott év után. A B92 híre, hogy 2015-től a korhatár minden évben fél évvel bővül, holott eddig csak évi négy hónapos növekedést irányoztak elő. Érdekes, a fél év más szövegkörnyezetben is előfordul. A szerb kormány ugyanis félévenként félszázalékos nyugdíjemelést vett tervbe, ami természetesen nem tart lépést az inflációval és a megélhetési költségek emelkedésével.

A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben — mondta a legendás amerikai elnök, Abraham Lincoln. Ebben — a riasztó statisztikai adatok ellenére — igazat adhatunk neki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..