home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elégedetlen polgárok és félig megválaszolt kérdések
Szerda Zsófi
2015.10.18.
LXX. évf. 41. szám
Elégedetlen polgárok és félig megválaszolt kérdések

„Nevetségesek vagytok!” „Csak fentről mozgatott figurák, akiknek parancsba adták, mit mondjanak!” „Ezek mind csak ígéretek és üres szavak, senkitől nem kaptunk konkrét választ a kérdéseinkre” — ilyen és hasonló kemény szavak hangzottak el az elégedetlen polgárok részéről a pénteken megrendezett lakossági fórumon, melyet Makkhetes helyi közösség termében tartottak meg.

A helyi közösség képviselőin és Mirsad Nalić elnökön kívül az eseményen részt vettek még a szabadkai közvállalatok (Szabadka Város Építési Igazgatósága, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV, a Subotica-trans, a Köztisztasági és Parkosítási KKV és a Telekom KV) illetékesei, akik a polgárok elé tárták terveiket, és a fejlesztésre szánt pénzügyi konstrukciókról is beszéltek. A polgárok sérelmezték, hogy a nagy esőzések idején a víz és az óriási a sár miatt rengeteg utca járhatatlan, hiszen nincsenek aszfaltozva, illetve felhozták, hogy még mindig van, aki nincsen rákapcsolva a városi csatornahálózatra. Szerintük ez 2015-ben elfogadhatatlan. Szabadka polgármesterét, Maglai Jenőt is többen hiányolták a közösségi fórumról. Mirsad Nalić, a helyi közösség elnöke elmondta, küldtek meghívót a polgármester úrnak, de választ nem kaptak.


A szerző felvételei

Nyolc év után szervezték meg ezt a lakossági fórumot azzal a céllal, hogy az illetékesek a polgárok elé tárják Makkhetes infrastruktúrájának a 2016-tól 2018-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési tervét, illetve hogy a polgárok választ kapjanak a közvállalatok képviselőitől kérdéseikre, észrevételeikre. Észrevételekben nem volt hiány, a helyi közösség elnöke nem győzött szót adni az elégedetlen lakosoknak. Két utca aszfaltozásának kérdése robbantotta ki a leghangosabb vitát, a Brácsi és az Anne Frank utcáké. Ezekre a kérdésekre Blau Péter, Szabadka Város Építési Igazgatóságának vezetője próbált választ adni, ám többször a szavába vágtak, így egy elég egyoldalú és értelmetlen vita kezdett kialakulni. A polgárok közül többen el is hagyták a termet. Mint mondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy egy utcát félig aszfaltoznak ki, a másik fele pedig évekig a régi állapotában marad. Blau Péter ezt azzal magyarázta, hogy a hosszabb utcák aszfaltozását fázisonként végzik, nincs ugyanis más módja a munkálatoknak. A döntéseket mindig egy elsőbbségi lista alapján hozzák meg.

— Értsék meg, a semmiből mi sem tudjuk előteremteni az összes kérés teljesítéséhez szükséges forrást — mondta.

A helyi közösség elnöke egy rekreációs park kialakításának, illetve sportlétesítmények felépítésének szükségességét is hangsúlyozta, hiszen az itt élő fiatalok nem sportolnak helyben. Hozzátette, hogy a fejlesztésre vonatkozó terveket minden évben idejében elküldi a városvezetőségnek, külön jelzi, hogy melyek a prioritások, és innentől kezdve már a döntéshozóktól függ minden. Szerinte két fontos tényezőt vesznek figyelembe egy döntés meghozatalakor: a helyi közösség és maga Szabadka város szempontjait, és csak a hatályos szerbiai törvényekkel összhangban tudnak intézkedni. — Ezek mind hosszú folyamatok, ezért a polgároknak türelemmel kell lenniük. Ne feledjük, hogy a városnak 36 helyi közössége van — tette hozzá Blau Péter.

— Sok gond van. Makkhetes az egyik legfejletlenebb városrész, ami részben a rossz tervezés hibája, részben pedig annak a következménye, hogy sokak szemében még mindig víkendtelepülés. Viszont 5500 lakossal és nyolcvanszázaléknyi legalizált objektummal ez a vélekedés semmiképpen sem állja meg a helyét — mondta Mirsad Nalić. 

A sérelmekre tehát nem érkeztek konkrét válaszok, hiszen a megjelent válaszadók is egy nagyobb hatalomtól függnek, mely pedig egy még nagyobbtól, és sorolhatnánk tovább majdnem a végtelenségig. A lakossági fórum ezért is végződhetett mindenki számára egy picit keserű szájízzel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..