home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Elégedetlen a tartományi pénzelosztással az MNT
Gyurkovics Virág
2012.02.29.
LXVII. évf. 9. szám

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának munkájába engedett betekintést az a beszámoló, amelyet Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Lovas Ildikó több szempontból is felhívta a figyelmet a tartomány mulasztására. Az MNT tanácsosa szerint ugyanis ará...

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának munkájába engedett betekintést az a beszámoló, amelyet Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa tartott szerdai sajtótájékoztatóján.
Lovas Ildikó több szempontból is felhívta a figyelmet a tartomány mulasztására. Az MNT tanácsosa szerint ugyanis aránytalanság észlelhető azoknak az összegeknek az elosztásában, amelyeket a nemzeti közösségek művelődési egyesületei által benyújtott pályázatokra ítél oda. Elégedetlenségét Lovas Ildikó arra alapozza, hogy ezeknek a pénzeszközöknek az elosztása meghatározott kritériumok alapján kell hogy történjen. Ebben egyrészt meghatározó lenne a nemzeti közösség aránya, másrészt a művelődési intézmények száma.
- A Tartományi Művelődési Titkárság 47 millió dinárral rendelkezik. Ennek az összegnek a felét a lakosság nemzetiségi arányszámát figyelembe véve kellene szétosztani, a másik felét pedig szükség szerint úgy, hogy mindegyik művelődési intézet ki tudja fizetni a rezsiköltségét. A magyar nemzeti közösség esetében az odaítélt összeg a költségvetésnek nem egészen 30%-a, 10%-kal kisebb, mint ami az elmondottak alapján járna neki - emelte ki a művelődési tanácsos, aki azzal a döntéssel sincs megelégedve, amely szerint a Tartományi Művelődési Tikársághoz beérkező pályázatok közül a kortárs művészetekre vonatkozókat nem, csak a népi jellegűeket nyújtják át véleményezésre a nemzeti tanácsoknak. Örömmel üdvözölte viszont a köztársasági minisztériumnak a nemzeti közösségekre vonatkozó könyvvásárlási lehetőséget biztosító pályázatát.
Lovas Ildikó az MNT pályázataira is kitért, s mint mondta, a kiemelt rendezvények támogatására 2 millió, az amatőr művelődési egyesületek és a civil szervezetekére 5 millió, az MNT által kiemelt jelentőségűnek ítélt kulturális intézmények támogatására pedig 3 millió dinárt különítettek el. Az utóbbi két esetben ezeknek a pályázati szakaszoknak a kezdetét valamivel később hirdetik meg, addigra ugyanis már látni fogják azt, hogy a köztársasági, tartományi, illetve önkormányzati pénzek kiosztása után mely intézmények akadtak fenn a pályázati szűrőkön, illetve kik szorulnak rá a további támogatásra. Ez a pályázati időszak április 1-jével kezdődik. Korábban csak a kiemelt jelentőségű vajdasági magyar hivatásos és amatőr rendezvények vajdasági szintű, illetve regionális és kistérségi házigazdái pályázhatnak. Ezzel kapcsolatban Szűcs Balázs, az MNT általános jogi ügyekkel megbízott tanácsosa mondta el a részleteket. A kiemelt rendezvények támogatására március 1-jétől április 1-jéig, 12 órai határidővel lehet benyújtani a pályázatokat. A jelentkezést nyomtatott és elektronikus formában egyaránt szükséges leadni. Az ezzel kapcsolatos részletek, további információk megtalálhatók az MNT honlapján.
Az MNT tavaly novemberben elfogadta a vajdasági magyar kulturális stratégiát, a dokumentumban az örökségvédelem és a hagyományőrzés szerves részt foglal el. Mivel a néptáncoktatói képzések meglehetősen költségesek, az MNT egy erre vonatkozó programban látta a megoldást, így az anyagi terheket leveheti a művelődési egyesületek válláról. A néptáncoktatói képzés részleteiről Brezovszki Roland, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ néptáncszakosztályának vezetője, Savelin László, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tánckarvezetője, valamint Juhász Gábor, a szabadkai Juhász zenekar művészeti vezetője beszélt. Egy kétéves programról van szó, amely Vajdaság hat helyszínén, Szabadkán, Topolyán, Újvidéken, Nagykikindán, Nagybecskereken, Pancsován zajlik majd. A tanfolyamra április 1-jétől kezdve kéthetente, mentorok bevonásával kerül sor. Az erre vonatkozó jelentkezési pályázat már januárban, nyolcvannégy személy részvételével lezárult. Számukra az MNT útiköltséget biztosít. Ennek ellenére mások is csatlakozhatnak a képzéshez, de az erre szánt keretösszeg már nem változik, tehát az újabban csatlakozók számára azon kívül, hogy ingyenes képzést biztosít, az MNT nem tud hozzájárulni az utazás költségeihez. A támogatást az MNT a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) oktatási és kulturális szakbizottságánál fogja megpályázni.
A tanfolyam során a különféle koreográfiákon, elméleti alapokon és módszertani elveken kívül a jelöltek tanulnak még a népviseletről, a zenei kíséretről, illetve arra is kitérnek majd, hogyan kell összetartani egy közösséget. A két év elteltével azok, akik befejezik a tanfolyamot, önállóan is el tudják majd látni egy néptáncszakkör vezetőjének munkakörét. A próbákhoz kéthavonta élőzenével történnek, a szabadkai Juhász zenekar, valamint a topolyai Csalóka zenekar játszik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..