home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elcsendesedés a dobogókői ösvényen
Martinek Imre
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Elcsendesedés a dobogókői ösvényen

Fáradhatatlan zarándokútjukat járó felfedezőkként kóstolgatjuk az előttünk feltárulkozó világ tartalmát. Egymásra hangolódó elcsendesedéssel.

Óceánszemű mátkámmal ezúttal a Dobogókövet látogattuk meg. Pilisszentkereszt község kicsinyke településrészét, amely – természetes varázsa és spirituális vonzereje révén a kárpát-medencei természetjáró és rekreációs turizmus egyik fellegvárává emelkedett anno, s maradt mindmáig. Legmagasabb pontja a 700 méter magas Dobogó-kő, amelyről nemcsak a Dunakanyarra és a Börzsönyre nyílik remek kilátás, de mondják, tiszta időben akár a Magas-Tátra is kivehető.


A szerző felvételei

„Tudtad, hogy amikor hálás vagy, nem tudsz ítélkezni?” – szegezte lelkiismeretem vértjének a kérdést hirtelen egy felirat a siketek Mária kegyhelyén. Odafönn a Pilisben, a Thirring-körút egyik jelentős stációján. Megannyi akadályon, kapaszkodón és meredélyen túl. Igen. Vagyis nem. Vagyis… Magyarázkodnék, s mivel teszem, seperc alatt össze is keveredem alaposan! Hiába ismerem az írást, az életigazságok idővel valahogy mindig hátrább kerülnek mindennapjaimban. Pedig… Holott… De hát én…

Ilyenkor már csak az elcsendesedés segít. Amiben tulajdonképpen minden benne van.
 


 

„Madár csicsergéstől hangos dobogókői hegyen,
hol szebben trilláz a dalos madár a hegyen,
hol bódítóbb a fű, a fa, virág illata,
hol fényesebb az égnek csillaga,
hol fűszőnyegen a vándor halkan jár,
hol az emberek is jobban szeretik Máriát,
hol Mária is szívesebben kéri Szent Fiát…”
(Dobogókői vándor imája – részlet; ismeretlen szerző)
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..