home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Együttműködésben
Fehér Márta
2018.02.19.
LXXIII. évf. 8. szám
Együttműködésben

Magyar—szerb kormányülést tartottak Budapesten

Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Jadranka Joksimović szerb EU-ügyi miniszter megbeszélésével kezdődött a magyar—szerb kormánycsúcs ülése. A magyar kormány továbbra is delegál szakértőt a szerb főtárgyaló mellé, a bolgár EU-elnökségnek pedig minden támogatást megad, hogy az első félévben a lehető legtöbb tárgyalási fejezetet megnyissák a szerb partnerekkel.

 

„Politikai kérdésekben összhang van”

A miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján a kétoldalú kapcsolatokról Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta, hogy a politikai kérdésekben összhang van. „Két határozottan nemzeti alapon álló országról beszélünk, és mégis milyen jól tudunk együttműködni egymással. Ez sokkal jobb, mint a hamis internacionalizmus, mely inkább eltakarja a gondokat. Mi ezeket inkább azonosítjuk, áthidaljuk, kezeljük és megoldjuk” — fejtette ki. Leszögezte, hogy támogatják a Magyarországon élő szerbek közösségének kulturális, oktatási jellegű kéréseit, és megköszönte, hogy Szerbia is támogatja a vajdasági magyarok autonómiáját, a nemzeti tanácsokat és az azok mögött meghúzódó kulturális intézményeket. Példaértékűnek nevezte mindazt, ami Szerbiában kisebbségügyben történik.

 

„Szerbia elkötelezett az együttműködés mellett a magyar kisebbséggel”

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha Magyarország jelenléte nemcsak Vajdaságban lenne erős, hanem Szerbia más részein is — mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Kijelentette: Szerbia hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak, valamint azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben. A szerb kormányfő úgy fogalmazott: Szerbia elkötelezett az együttműködés mellett a magyar kisebbséggel.

 

„Öles léptekkel” — politika, gazdaság, infrastruktúra, történelmi megbékélés

A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági, kereskedelmi együttműködést eredményeztek Magyarország és Szerbia között — ezt nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az újságíróknak. Úgy fogalmazott: „a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most.” Méltatva a szerb elnök, Aleksandar Vučić erőfeszítéseit, hozzátette, ennek köszönhetően „a két ország közötti történelmi megbékélés irányába öles lépteket tudtunk tenni”.

Elmondta, a Budapest—Belgrád vasútvonal felújítása megkezdődött a szerb szakaszon, a magyaron pedig kiírták a közbeszerzési eljárást. A Szeged—Szabadka—Baja vasútvonal tervezése befejeződött, most EU-s minősítést kérnek, hogy uniós forrásokat használhassanak. Megkezdődik a Szeged—Bácsalmás—Baja vasútvonal felújítása, illetve építésének tervezése, emellett Magyarország szerbiai útépítésekben is részt vesz. Szerbia déli részén is megjelennek magyar vállalatok. 10 millió eurós befektetéssel egy magyar—szerb élelmiszer-feldolgozó cég kezdi meg a tevékenységét Dél-Szerbiában. Évente több száz tonna málnát dolgoznak majd fel.

 

Folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

A vajdasági gazdaságfejlesztési program sikereiről szólva a magyar külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy a magyar kormány 6200 pályázatot támogatott több mint 10 milliárd forint értékben. Értékelése szerint ezzel nagymértékben hozzájárultak Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is, és jelentősen megerősítették a vajdasági magyar közösséget. Hangsúlyozta, hogy a programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják.

 

Családtámogatás, népességfogyás — Szerbia átveheti a magyar gyakorlatot?

A családok helyzete és támogatása a legfontosabb, a negatív demográfiai folyamatokat mindkét ország szeretné megfordítani — hangzott el a szerb, illetve a magyar kormány illetékes kormányzati képviselőinek megbeszélésén. A demográfiáért és népességpolitikáért felelős szerb miniszter, Slavica Đukić-Dejanović bővebb tájékoztatást kért a magyar családtámogatási intézkedésekről, azzal az indokkal, hogy felhasználnák a magyar modell tapasztalatait.

A magyar—szerb kormányülés keretében Slavica Đukić-Dejanovićtyal, Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszterrel, valamint Mladen Šarčević oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszterrel tárgyalt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

Oktatás, kultúra

Az egyeztetésen az Emmi parlamenti államtitkára Vladan Vukosavljević kulturális és tájékoztatási miniszterrel arról is beszélt, hogy Újvidék 2019-ben Európa ifjúsági fővárosa, 2021-ben pedig kulturális fővárosa lesz, ez pedig ki fog hatni az egész régió kulturális életére. Téma volt a belgrádi Hunyadi-szobor felállításának kérdése is. A találkozón Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter a magyar felsőoktatásban működő kancellári rendszerről érdeklődött. Hasonlót terveznek ugyanis bevezetni Szerbiában is — olvasható az egyeztetésről kiadott közleményben. (A feladatmegosztás szerint az oktatási-kutatási terület irányítása a rektor, a gazdasági irányítás pedig az intézmény működtetéséért felelős felső vezető, azaz a kancellár kompetenciája.)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról is beszámolt a sajtótájékoztatóján, hogy mindkét kormány ajánlott fel a másik ország diákjainak ösztöndíjas tanulmányi lehetőségeket. Ana Brnabić szerb kormányfő pedig arra is kitért, hogy Újvidék Európa leendő kulturális fővárosaként jelentős támogatást kap Pécstől, melynek e téren már van tapasztalata. Hozzátette: Szerbia lesz az idei budapesti könyvfesztivál fővendége, és üdvözölte, hogy 2010 óta jelentősen megnőtt a magyarországi szerb kulturális örökség megőrzésére fordított összeg.

 

Két új határátkelő nyílik Szerbia és Magyarország között

A közúti, vasúti és vízi közlekedés számára a tervek szerint áprilisban nyitják meg a Rastina—Bácsszentgyörgy-határátkelőt, a másik pedig a Rábé—Kübekháza-átkelő lesz, melynek munkálatait csak azután kezdik meg, hogy létrehozták a megfelelő infrastruktúrát. Erről írt alá együttműködési szerződést Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. Arról is tárgyaltak, miként fejleszthető a két ország rendőrségének együttműködése a szervezett bűnözés terén.

   

Környezetvédelem — nemzeti parkok, szennyvíztisztítás

Magyarország a környezetvédelem területén is minden tőle telhető segítséget megad Szerbiának a sikeres uniós csatlakozási tárgyalásokhoz — közölte a magyar földművelésügyi minisztérium abban a dokumentumban, amelyet Fazekas Sándor miniszter és Goran Trivan szerb környezetvédelmi miniszter megbeszélése után adott ki. Szerbia nagy érdeklődést mutat a magyarországi nemzeti parkok magas színvonalú működtetése, illetve a szennyvíztisztításban elért eredmények iránt.

  

Még az idén újabb közös kormányülés?

Magyarország és Szerbia tíz államközi egyezményt írt alá, ezzel tovább mélyülhet a két ország közötti együttműködés. Ana Brnabić és Orbán Viktor a Magyar—szerb Gazdasági Fórumon is felszólalt. A szerb kormányfőt Áder János magyar államelnök is fogadta, Orbán Viktor pedig vacsorán látta vendégül szerb kollégáját.

A következő szerb—magyar együttes ülésre még az idén sor kerülhet, a házigazda ezúttal Szerbia lesz.


Nyitkép: MTI-fotó:Szecsődi Balázs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..