home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egyre közelebb
(—)
2015.10.10.
LXX. évf. 40. szám
Egyre közelebb

Heteken belül eldőlhet, hogy a tavasszal általános választásokat tartanak-e Szerbiában. Az elmúlt időben sorozatosan kipattanó skandalumok erre utalnak. Itt is van a legújabb, a sokak szerint már most szerb Watergate-ügyként emlegetett lehallgatási botrány. Történik mindez az október 5-ei események tizenötödik évfordulóján.

Szerepcsere

A tizenöt évvel ezelőtti október 5-ei rendszerváltás után úgy tűnik, hogy Szerbiában mindent összevetve lényegi előrelépés nemigen történt. Azoknak a pártoknak a népszerűsége, amelyek annak idején legyőzték Slobodan Milošević rendszerét, jelenleg a választási küszöb környékén van, míg az akkori vesztesek vezetik az országot — az EU felé. Vladimir Goati egyetemi tanár a Blic napilapnak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy klasszikus szerepcserére került sor. Az egykori vesztesek az akkori győztesek politikáját hajtják most végre. „Azok a pártok, amelyek 2000-ben hatalomra kerültek, nem éltek a történelmi lehetőséggel. A nép végül azokra szavazott, akik náluk is energikusabban hajtják végre az »október 5-ei politikát«, s ezek paradox módon azok, akik azon az ominózus október 5-én elvesztették a hatalmat.” Neven Cvetićanin, a Társadalomtudományok Intézetének munkatársa szerint az egykori vesztesek időközben ideológiai és jelentős személycseréket hajtottak végre. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy azért bizonyos kontinuitás mégis csak van, mert az egykori DOS egyes politikusai jelenleg is a kormánykoalícióhoz tartoznak.     (Blic)

Lehallgatnak

Bojan Pajtić tartományi kormányfő és a DP elnöke szerint lehallgatják a telefonbeszélgetéseit. „Kérdem én az állami szervektől, hogy ki és milyen jog alapján hallgatja le Vajdaság Kormányának és a legnagyobb ellenzéki pártnak az elnökét?” — tette fel a kérdést Pajtić a múlt heti újvidéki sajtótájékoztatóján.

Azt is kijelentette, hogy az ügyben bűnvádi feljelentést fog tenni. Az egész lehallgatási ügy mögött a már egy ideje kulminálódó, a Kori Udovički miniszterelnök-helyettessel összefüggésbe hozott megvesztegetési botrány áll.     (Blic)

Megkezdődött a kivizsgálás

Nebojša Stefanović belügyminiszter a lehallgatási botránnyal kapcsolatban azt mondta, hogy az illetékes szervek megkezdték a vizsgálódást. Stefanović szerint nem fogják megengedni, hogy Pajtić vádjai árnyékot vessenek a biztonsági szolgálatokra. A belügyminiszter szerint ugyanis egészen másról van szó, nevezetesen arról, hogy ezzel az üggyel szeretnék megdönteni Aleksandar Vučić miniszterelnököt és kormányát.     (Kurir)

Közeleg a döntés időpontja

A Večernje novosti úgy tudja, Aleksandar Vučić várhatóan október 15-én dönti el, hogy az előre hozott parlamenti választást a tartományival és az önkormányzatival együtt tartják-e majd meg a jövő tavasszal. A mérvadó belgrádi lap szerint az utóbbi időben felszínre került botrányok és a kormány tagjai közötti egyre hevesebb összetűzések is azt valószínűsítik, hogy Vučić a választásokkal szeretné majd megerősíteni eddigi politikája legitimitását.     (Večernje novosti)

Gazdasági siker

Az idén Szerbia érte el a világon a legnagyobb sikert az infláció csökkentésében — ezt mutatják azok az adatok, amelyeket a Szerb Nemzeti Bank hozott nyilvánosságra. Az ország legfontosabb pénzintézete szerint Szerbia a makrogazdaság területén az infláció visszaszorításában érte el a legnagyobb sikert: a 127. helyről az elsőre került.     (Tanjug)

Nem ismétlődik meg a recesszió

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint Szerbia kilábalt a recesszióból, a gazdaság pedig dinamikus növekedés előtt áll.     (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..