Egymillió dinár a jubileumi kulturális rendezvényekre

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Az idén a jubileumi (ötödik) tordai Fejes István festőtábort, a 100 éves szabadkai Városházát bemutató könyv újranyomtatását és a hatvanadik Magyarkanizsai Írótábort támogatja az MNTEgymillió dinárral támogatja az idén a Magyar Nemzeti Tanács a kerek évfordulós kulturális rendezvények és események m...

Az idén a jubileumi (ötödik) tordai Fejes István festőtábort, a 100 éves szabadkai Városházát bemutató könyv újranyomtatását és a hatvanadik Magyarkanizsai Írótábort támogatja az MNT
Egymillió dinárral támogatja az idén a Magyar Nemzeti Tanács a kerek évfordulós kulturális rendezvények és események megünneplését. A tavaly elfogadott kulturális stratégiában egyértelműen kifejezésre jutott az elképzelés, hogy fontos lenne a vajdasági magyar közösségnek az évfordulókhoz, jubileumokhoz vagy egy adott témához köthető rendezvényeit támogatni - hangsúlyozta Lovas Ildikó, az MNT közigazgatási hivatalának kulturális tanácsosa pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az önazonosság őrzése, ami a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében egyébként is kiemelt feladata az MNT-nek, a kulturális hagyományoknak, az örökségnek és az értékteremtésnek a lehetőséghez juttatása úgy is megvalósulhat, ha a kerek évfordulókat figyelembe veszi az MNT. Amikor a művelődéspolitika kerül szóba, mondta, akkor az emberek általában két végletbe esnek: vagy csak a nagy dolgokról beszélnek, vagy számon kérik a kisebb dolgok elhanyagolását. Levonva ebből a tanulságot, illetve a tapasztalatok alapján éppen ezért célszerű a hivatásos, az amatőr, a kicsi és a kiemelkedő szervezeteket és rendezvényeket egyszerre támogatni. Az MNT az idei költségvetésében saját eszközeiből 1 millió dinárt irányzott elő arra a célra, hogy támogassa a megemlékezéseket, évfordulókat. Az idén egy kisebb összeget kap a tordai Ady Endre Általános Iskola és a Tordaiak Klubja az ötödik Fejes István festőtábor megszervezésére. Az MNT továbbá támogatja a szabadkai Városháza építéséről szóló és azt dokumentáló könyv újranyomtatását is. A 100 évvel ezelőtt íródott kiadvány egyik példánya megtalálható a szabadkai Városi Könyvtárban, a könyv újranyomtatásának és újrakiadásának feladatát a Hét Nap látja majd el. A harmadik rendezvény, amelyet az idén az MNT támogat, a hatvanadik alkalommal megrendezendő Magyarkanizsai Írótábor. A megújult Magyarkanizsai Írótábor szervezőbizottsága május 31-én ül össze először, az MNT-nek pedig feladata és kötelessége, hogy szellemi, erkölcsi és anyagi értelemben is támogassa a rendezvényt.
Lovas Ildikó elmondta még, hogy ha a keretösszegből kimaradnak pénzek, akkor az év második felében valószínűleg lehetőség adódik arra, hogy további kisebb horderejű tematikus rendezvények támogatását is vállalja az MNT.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink