home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egykép(p)
Tóth Lívia
2019.02.19.
LXXIV. évf. 7. szám
Egykép(p)

Szabadka, Újvidék és Nagybecskerek után Zentán az utolsó állomásához érkezett az a közös kiállítás, amellyel a vajdasági kisebbségi művelődési intézetek fennállásának tizedik évfordulója előtt tisztelegnek.

A fiatal, kortárs képzőművészek bemutatkozását segítő összeállítás magyar nyelven az Egykép(p) nevet viselte.

2018-ban volt egy évtizede annak, hogy Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőháza megszavazta a vajdasági kisebbségi művelődési intézetek megalapítását. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2005-ben kezdte meg munkáját, viszont 2008-tól működhet állami intézményként, amikor létrejött a horvát, a román, a ruszin és a szlovák intézet is.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a magyar közművelődési élet egyik fő szervezője, valamint vezetője és kezdeményezője a vajdasági magyar közgyűjteményi és információs szolgáltatásoknak, tudományos kutatásoknak. Feladatai közé tartozik a vajdasági magyar nemzeti közösség kultúrájának dokumentálása, kutatása és bemutatása, a szakkönyvtárak és internetes adatbázisok kialakítása, működtetése, szakmai képzések szervezése, továbbá egyéb tudományos és közművelődési szolgáltatások végzése. Munkatársai évente több mint 150 000 oldalt digitalizálnak, kiadványaik száma évente eléri a tíz kötetet, publikációt, hanghordozót. A zentai székhelyű intézet a helyiértéktár-projektum és a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság háttérintézménye. Emellett alapító tagja a hat országra (Horvátországra, Szlovéniára, Romániára, Szerbiára, Szlovákiára, Ukrajnára) és a diaszpórára kiterjedő Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalnak is, mely a közös múlt és az egységesülésre törekvő jelen újragondolásának szándékával jött létre. 

A városi múzeumban megtartott ünnepélyes kiállításmegnyitón jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet, a Vajdasági Román Művelődési Intézet, a Vajdasági Ruszin Művelődési Intézet, a Vajdasági Szlovák Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vezetői, munkatársai.

A tárlat alkotásait Nela Tonković művészettörténész válogatta, az egybegyűltekhez magyar nyelven Gondi Martina, a VMMI igazgatója szólt, aki a sokszínű anyagot szeretettel ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Az öt nemzeti kisebbséget, illetve a szerb nemzetet egy-egy művész képviseli. A zentai Nagy Abonyi Dávid — Davie fotóművészettel és performance-szal foglalkozik. Tanulmányait a Kaposvári Egyetemen folytatja.

A szervezők vezérelve az volt, hogy a képzőművészet az a legnépszerűbb közös nyelv, amely által be tudják mutatni, miért fontos egy-egy nemzet számára a saját kultúrája, céljuk pedig a különböző kulturális értékek együttes népszerűsítése.

A kiállításon Nagy Abonyi Dávid művein kívül Valentina Broștean, Darjan Hardi, Alena Klátiková, Lea Vidaković és Маја Rakočević Cvijanov festményeit, fotóit, grafikáit, installációit február 28-áig tekintheti meg a zentai közönség.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..