home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egyik szemem sír, a másik nevet
Gyurkovics Virág
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám

A nyár elérkeztével színházaink is szabadságra mennek. Előtte azonban elköszöntek közönségüktől, meghálálva ezzel, hogy figyelemmel kísérték a társulatok egész évi munkáját. Szabadkán a Népszínház Magyar Társulata és a Kosztolányi Dezső Színház is tartalmas műsorral búcsúztatta az elmúlt évadot. A gálaműsorokon mi is ott voltunk.

A Népszínház Magyar Társulata

Egy gondolkodó és érző társulat „fenntartásos” véleményét és jelenlegi melankolikus hangulatát tükrözte a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának gálaestje. A színházi csapat nemcsak a 2013/14-es idényt, hanem egyúttal az elmúlt nyolc év időszakát is lezárta. Az eddigi művészeti vezető, Mezei Zoltán, mandátuma lejártával úgy döntött, visszatér a világot jelentő deszkákra, a vezetői feladatokat viszont nem vállalja a továbbiakban.

A gálaesten az utóbbi nyolc év előadásaiból válogatva egyebeken kívül a búcsú pillanatait idézték fel. A többi közt a Jézus Krisztus Szupersztár, a Gézagyerek, az (Egy)mással, a Tapasztalt asszony, a Van valami bejelentenivalója?, a Macbeth, valamint a Kupidó című előadásokból játszottak részleteket a színészek, és néhány kArcos szavalat is elhangzott.

Az évadzáró műsorban átadták a színház szakmai és közönségdíjait is. A társulat munkáját hagyományosan háromtagú zsűri — Husnyák Andrea (a Gyermekszínház és a Pannon RTV munkatársa), Góli Kornélia (dramaturg, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára) és mgr. Ljubica Ristovski (a Népszínház igazgatónője) — kísérte figyelemmel. Döntésük értelmében az évad legjobb főszereplői Vicei Natália és Csernik Árpád, a legjobb epizódszereplői pedig G. Erdélyi Hermina és Ralbovszki Csaba. A közönség szavazatai alapján az évad színészei Pámer Csilla és Ralbovszki Csaba. A konstruktív munkatársnak járó díjjal az eddigi társulatvezető Baráth Attilát jutalmazta. A színház népszerű kArc irodalmi kávéházának nevében Kalmár Zsuzsa is adott át díjakat a legszorgalmasabb munkatársaknak, ifj. Kucsera Gézának, Pálfi Ervinnek, Baráth Attilának és Mezei Zoltánnak.
Akárcsak az elmúlt nyolc évadban, a csapat munkáját most is a kollegialitás és az összetartás, a kollektív színészi játék jellemezte. Ezeket az értékeket megőrizve a társulat remélhetőleg a további kihívásokat is leküzdi majd, és az ősszel újult erővel veti bele magát a következő évadba.

Kosztolányi Dezső Színház

Felszabadult, paradicsom- és palacsintadobálós hangulata volt viszont a Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) évadzárójának. Urbán András társulata a nagy sikerű Turbo Paradiso című előadásával köszönte meg a közönség elmúlt évadba vetett bizalmát. A félelem és a kiszolgáltatottság — számos díjjal jutalmazott — színpadi produkcióját hét éve, mint ahogyan most is, mindig telt házzal játsszák. A színpadon Béres Mártát, Mezei Kingát és Szilágyi Ágotát, valamint Mészáros Árpádot, Mészáros Gábort és Mikes Imre Eleket láthattuk. Az előadás első bizarr percei alatt keltett — és végig fenntartott — feszültséget végül a közönség a színészek paradicsommal való megdobálásával vezethette le. Ez a felszabadult hangulat pedig a színház udvarán rendezett, kellemes kerti partin tovább fokozódott. Az évadzáró gálaműsor után a társulat közös koccintásra és falatozásra invitálta a nézősereget. A nagyérdeműnek igazán nem lehetett oka panaszra, mivel az éhes publikum palacsintaellátásáról többek között az igazgató (személyesen) is gondoskodott.

Az előadás után a látogatók a KDSZ Desiré News című színházi hírújságának első számába is beleolvashattak. A lap hasábjain interjúk, kritikák, az előadások szövegtöredékei, a társulattal kapcsolatos hírek és álhírek között böngészhetünk. Ez alkalommal például a Pass-port trilógiáról, a Desiré Fesztiválról és a Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című regénye alapján most készülő azonos című darabról is olvashatunk. A hírlap szerzői többek között azok közül kerültek ki, akik részt vettek a színház kiemelkedő, Desiré Central Station Fesztiváljának keretében megrendezett kritikaíró műhelymunkáján, melynek során a részvevők egyebek között a színházi előadások értelmezésének lehetőségeiben, a gondolatok papírra vetésének fortélyaiban mélyültek el. Az újság ezentúl időről időre megjelenik, és több-kevesebb komolysággal mutatja be a színház életét meghatározó, illetve színesítő mozzanatokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..