home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egyéves a Kritikus tömeg
Gyurkovics Virág
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Egyéves a Kritikus tömeg

Mintegy hatszázan tekertek a kerékpárosok jogaiért Újvidéken — Az első születésnapját ünnepelte április 26-án Újvidéken a Kritikus tömeg (Critical Mass) elnevezésű kerékpáros rendezvény

Az immár hagyományossá vált megmozdulást tizenharmadik alkalommal rendezték meg a tartományi székvárosban annak érdekében, hogy a két keréken való közlekedést és a forgalom résztvevőinek egymás iránti szolidaritását népszerűsítsék.

Hogy mégis miért a Kritikus tömeg elnevezést adták az akciónak? Nyomban megtudhatja a kedves olvasó, mihelyt belegondol, milyen is az, amikor csaknem hatszáz kerékpáros foglalja el a főutakat a városban, és bénítja meg hosszú percekre a közlekedést. Az elnevezés arra a társadalmi jelenségre kívánja ugyanis felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy az autósoknak a nagyvárosokban tapasztalható dominanciája miatt a kerékpárosok jogai kevésbé érvényesülnek. És ez így van annak ellenére is, hogy számos érv szól a biciklis közlekedés mellett: ilyen a környezettudatosság, a testmozgás vagy a stresszoldás -- hogy csak néhány példát említsünk. A felvonulók a kerékpáros kultúrát kívánják népszerűsíteni, hiszen Európa felé nem csupán elméletben, a politikai párbeszédek útján, hanem a gyakorlatban is, egyebek közt a mások iránti tisztelet kifejezése révén is közelednünk kell.
A Kritikus tömegnek egyébként évtizedekre visszanyúló története van világszerte. Az első Critical Masst 1992-ben San Franciscóban rendezték meg ötven résztvevővel. Budapesten kilenc év és mintegy 20 megmozdulás után az idén április 20-án mintegy nyolcvanezer résztvevővel tette meg utolsó útját a kerékpárosok hada, a szervezők szerint ugyanis elérte célját a rendezvény: a biciklis kultúra önszervezővé, öngerjesztővé és megkerülhetetlenné vált Magyarország fővárosában.

Újvidéken egyelőre nem merült fel annak lehetősége, hogy abbahagyják a megmozdulást, mivel számos megoldatlan problémával -- rossz kerékpárutak, a kerékpárutakat figyelmen kívül hagyó gyalogosok, figyelmetlen autósok -- kell még szembenézniük a kerékpárosoknak. Mindaddig, amíg dudáló taxisofőrök, háborgó nénik és bácsik, türelmetlen bekiabálók vannak a felvonuláson, addig van értelme megszervezni a rendezvényt, és előbb-utóbb talán a szélesebb tömegeket is sikerül jobb belátásra bírni.

A megmozdulás idejét a három P (poslednji petak u pet) szerint határozzák meg a szervezők, vagyis minden hónap utolsó péntekén 17 órakor kerül rá sor. A biciklisek április 26-án a limáni parkból indultak el, majd a város főterén is megmutatták magukat, végül mintegy kilenc kilométeres kerekezés után a Duna-parti városi sportpályákhoz értek, ahol a születésnap alkalmából torta és limonádé várta őket. Az újvidéki Kritikus tömeg következő megmozdulása május 31-én lesz.

A rendezvényről készült fotókat a Kritikus tömeg újvidéki csoportjának Facebook-oldaláról válogattuk.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..