home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egyet előre, kettőt hátra
Fehér Márta
2019.01.08.
LXXIV. évf. 1. szám
Egyet előre, kettőt hátra

​​​​​​​Győzelem (?) — Németország további 200 000 szerbiait vonzhat el — Jótékonyságból vérszegény kettes

Győzelem (?)

A szerbiai igazságügyi minisztérium kész megvitatni és támogatni a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezését. Ha ez így lesz, a gyermekgyilkosok tényleges életfogytiglanit kaphatnak, kegyelemre pedig nem számíthatnak. Erről azon a megbeszélésen született megállapodás, amelyen az alapítvány elnöke, Igor Jurić, ügyvédje, Maja Atanasković, valamint Nela Kuburović miniszter és Radomir Ilić államtitkár vett részt. Az igazságügyi miniszter bejelentette, hamarosan munkacsoport alakul, mely megvitatja a kezdeményezés jogi aspektusait, ebben a munkában pedig az alapítvány egy képviselője is részt vehet. 160 000 szerbiai polgár támogatta aláírásával a tavaly ősszel elindított petíciót, mellyel azt követelték az államtól, hogy tényleges életfogytiglanit kapjon az a gyilkos, aki gyermeket vagy terhes nőt öl meg. (Tijana.rs)

 

Németország további 200 000 szerbiait vonzhat el

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Németország óriási munkaerőhiánnyal küzd, és ezt az űrt munkavállalók importálásával kívánja betölteni. 2020. január 1-jétől olyan intézkedéscsomag lép életbe, amely megkönnyíti az unión kívüli állampolgárok munkavállalását. A Blic szerint a szakképzett munkaerő bevándorlását egyszerűsítő törvény következménye az exodus szóval írható le, hiszen a karácsonyi ünnepek előtt elfogadott jogszabály biztos hátszelet ad minden nyugat-balkáninak, aki Németországban tervez dolgozni. A Szabad és Független Szakszervezetek Társulása szerint 200 000 személy hagyhatja el Szerbiát, főleg orvosok, ápolók, sofőrök és iparosok. A jövőben ugyanis szakképzett munkaerőnek számít majd mindenki, függetlenül attól, hogy egyetemi vagy középiskolai diplomája van-e, s mindenkinek joga lesz belépni Németországba, majd csak azután munkát keresni. A kivándorlók hat hónapos ott-tartózkodási vízumot kapnak, és még a diplomájuk elismerése előtt munkába állhatnak, a német munkáltatók pedig nem lesznek kötelesek bizonyítani, hogy nem találtak hazai vagy uniós jelentkezőt a megüresedett helyre. A már említett szakszervezet szerint tavaly 100 000-en hagyták el Szerbiát, és számításai alapján 2020 elejétől további 200 000-en mehetnek el. (Blic)

 

Jótékonyságból vérszegény kettes

A Gallup kutatása szerint 2017-ben csaknem 1 milliárd ember önkénteskedett, 1,4 milliárdan adományoztak pénzt, és 2 milliárdan segítettek egy rászoruló idegennek. A Gallup évről évre a következő három egyszerű kérdést teszi fel: Adott-e pénzt jótékony célra az elmúlt hónapban? Önkénteskedett-e szabadidejében az elmúlt hónapban? Segített-e valakin az elmúlt hónapban, akit nem ismert? Az idén 146 országban több mint 153 000 tizenöt év feletti megkérdezett adott ezekre választ személyes vagy telefonos interjú formájában. Az adatokból a Gallup úgynevezett Civic Engagement Indexet (civil szerepvállalási indexet) kalkulált minden egyes országra. Minél magasabb a szám, annál többen vesznek részt valamilyen jótékony tevékenységben. A globális átlag 30 a lehetséges 100-ból: a legmagasabb pontszámot (59-et) Indonéziában és Ausztráliában, a legalacsonyabbat (15) Jemenben mérték. Magyarország az átlag alatt teljesített, 23 pontot ért el, holtversenyben Fehéroroszországgal, Brazíliával és Örményországgal. Szerbia még rosszabbul teljesített a maga 21 pontjával. Sovány vigasz, hogy Macedónia és Horvátország ennél is kevesebbet, 20 pontot érdemelt. Közelmúltbeli kutatások szerint a jótékonykodástól jobban érzi magát az ember, mert ez a tevékenység hasonló válaszokat hív elő az agyból, mint a csokievés vagy a szex. (Qubit.hu)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..