home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy vakáció fényképalbumát lapozgatva...
Martinek Imre
2010.08.11.
LXV. évf. 32. szám
Egy vakáció fényképalbumát lapozgatva...

Ki itt belépsz... - visegrádi várrészletA Budapest-Svábhegyi Református Keresztyén Missziós Egyházközség és a torontálvásárhelyi Református Keresztyén Egyházközség hivatalosan 2006. június 18-án írta alá a testvérgyülekezeti kapcsolatukról szóló nyilatkozatot. A mögöttünk maradt esztendőkbe...

Ki itt belépsz... - visegrádi várrészlet

A Budapest-Svábhegyi Református Keresztyén Missziós Egyházközség és a torontálvásárhelyi Református Keresztyén Egyházközség hivatalosan 2006. június 18-án írta alá a testvérgyülekezeti kapcsolatukról szóló nyilatkozatot. A mögöttünk maradt esztendőkben a protokolláris momentum alapjai minden távolsági, valamint világi bürokrácia támasztotta különcködés ellenére nemcsak hogy ,,rengésálló”-nak bizonyultak, de az ,,építkezés' is folytatódott. Az anyaországi fél közbenjárására legutóbb, azaz július 26-a és 31-e között két torontálvásárhelyi fiatal: Petrec Teodóra és Szabó Árpád táborozhatott díjmentesen Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb partján, a Visegrádi-hegységhez tartozó Maróti hegyek lábánál fekvő Pilismarót településen. A két dél-bánsági csemete a Gyenge lelkészházaspár szervezésében jutott el Budapestre, ahol nt. Berta Zsolt svábhegyi tiszteletes úr vonta őket szárnyai alá. Hogy a tábor szerves részének számító délelőtti, illetve estéli áhítatok közé milyen pergő programkeret épült be, arról Dóri és Árpi fényképes élménybeszámolójából tudhattok meg többet.

Dórika vitézi öltözetben - Szabó Árpád felvételei

- Hétfőn, a reggeli órákban érkeztünk a Svábhegyre, tíz perccel ugyan, de megelőzve a többi, busszal érkező gyereket. Berta Zsolt tiszteletes úr innen vitt ki bennünket abba a faluba, amelynek parkjában egy nem mindennapi 1914-es emlékmű áll, a haza és a hitvesi szeretet vértanúi előtt tisztelegve. A talapzaton lévő szoborcsoport az 1526-os csatában hősiesen küzdő Dobozy Mihályt és fiatal feleségét, Ilonát ábrázolja, akik... Szóval, akit érdekel a történetük, annak jó kiindulópont lehet a történelemkönyv, esetleg az internet. Ismerkedtünk hát a településsel, melyben van egy kastély is, mely valaha a Heckenast család tulajdona volt. Házigazdáink készségesen mesélték, hogy e furcsa nevű család egyik sarja volt az a híres pesti nyomdász, akinek a nyomdájában nyomtatták ki 1848-ban a forradalmi ifjúság 12 pontba foglalt követeléseit. Ennyi ismeret becserkészése után jöhetett immár a vacsora, a zuhanyozás, majd a fáklyákkal pazarul kivilágított játékos társas est, végül a takarodó. Része volt ez utóbbi is a ,,betörés”-nek, hiszen a tábori ébresztő minden reggel hétkor hangzott fel.
- A szervezők szinte minden egyes napra terveztek kirándulást. Kedden Visegrádra utaztunk, és ott keresztül-kasul bejártuk a palotát. Pontosabban azokat a részeket, helyiségeket, ahol már befejeződtek a restaurálási munkálatok, majd a Salamon-toronyban néztünk széjjel. Szerdán az esztergomi bazilika lépcsőit igyekeztünk minél pontosabban megszámlálni, és ez sikerült is! (Vagyis Dóri 413, Árpi pedig 1100 lépcsőfokra esküdött jegyzetében - a szerző megjegyzése.) Volt, amennyi volt, nekünk mégsem az számított, hanem hogy minél előbb feljuthassunk a kupolához és a harangokhoz. Hiába no, a síksági gyerekek mindig is messzire szerettek látni... A székesegyház után egy múzeumban tettünk rövid kirándulást. Mondani akarom, csak nekünk volt az rövid, mert ott bizony fel is próbálhattuk a néhai vitézek vaskesztyűjét, sisakját, s ügyeskedhettünk a hatalmas pajzsokkal, kardokkal, baltákkal is - feltéve, ha sikerült megemelnünk őket! Ezt a lehetőséget persze a lányok sem hagyták ki. Az esti filmvetítés után pedig furcsamód senkit sem kellett elringatni!
- Csütörtökön végre a természetet is megszólítottuk. Zsibongva, ugyanakkor mégis csendesen vonultunk végig a közeli dömösi erdőség tizenöt kilométernyi ösvényén. Volt, aki elfáradt, de hiszem, hogy a táj szépsége minden fáradságért kárpótolt. Engem mindenképpen. És bár a hazaindulás előtti napon a felhők is pityeregni kezdtek, az egyre jobban összeszokott gyermeksereg kacajt fakasztó közös játékokkal rukkolt elő. Csak az a szombati táborbontás ne lett volna...!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..