home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy újabb bánáti vonatkozású könyv és kiállítás
Bacsik Lőrinc Natália
2017.09.13.
LXXII. évf. 36. szám
Egy újabb bánáti vonatkozású könyv és kiállítás

Dr. Szilágyi Mária magyarcsernyei származású építészmérnök, az Újvidéki Egyetem Építészeti és Várostervezési Tanszékének tudományos kutatója.

Kutatási témája a bánáti falvak építészete és településszerkezete. A diákokkal a következő tantárgyak keretében foglalkozik: a rurális tér elemzése, építészettörténet, műemlékvédelem.

Mária rendszeresen publikál magyar, szerb és angol nyelvű folyóiratokban és tanulmánykötetekben. Több könyve jelent meg magyar, szerb, román és német nyelven, valamint szerzője és kurátora volt több kiállításnak, melyek témája a bánsági kulturális, főként épített örökség, de egyes kiállítások bácskai témákkal is foglalkoznak. Jelenleg egy értékes helytörténeti jelentőségű könyv kiadása van készülőben.

— Az új kutatási témám az I. világháborús centenáriumhoz kapcsolódik, és inkább művelődéstörténet, nem pedig építészeti örökség, habár a munka egyes részeibe megpróbáltam az építészetet is belecsempészni. A kutatást Németh Ferenccel együtt végzem, aki Bánát legismertebb és legszakértőbb művelődéstörténeti kutatója, így nem volt gond áthidalni a szakadékot az építészet és a történelem között. Ez a szakadék lényegében nem is létezik, hiszen minden építészettörténeti kutatás történeti-társadalomtörténeti kutatással kezdődik, vagyis éppen azzal, amit mi most megpróbálunk bemutatni a hamarosan megjelenő publikációkban.

* Honnan jött az ötlet, forrás a könyv és kiállítás megalkotásához?

— A nagy háborúban nemcsak a katonai elit, hanem a besorozott polgárság és parasztság is kivette a részét a harcokból, és ezzel akaratlanul is hozzáadott valamit az I. világháború történetéhez, még akkor is, ha ezek kevésbé ismeretesek a nagyközönség számára. Szinte minden családban volt olyan, aki bevonult, vagy más módon szolgálta a hazát, vagyis a háborút. A katonák számos emlékanyaggal, jó és rossz élményekkel tértek vissza a frontról. Megbecsülés, misztikum övezte őket otthonukban. Vagy odavesztek örökre, és ebben az esetben hősként tisztelték őket a településükön. Az egyszerű emberek természetesnek vették, hogy harcolniuk kell a hazáért, és azt is, ha meg kellett halni érte. A tervezett publikációban egy ilyen hétköznapi sorsot mutatunk be, amely falusi környezetben talán nem is annyira hétköznapi, és Bánát tekintetében mindenképpen egyedülálló. Fontosnak tartom, hogy az ilyen történeteknek, személyeknek nyomuk maradjon, halljunk, tudjunk róluk.

* Hogyan folyt a kutatás?

— Kutatásink során feltártuk Fábián Ernő későbbi magyarcsernyei orvos és akkori menyasszonya, majd felesége, Bayer Irén hihetetlenül gazdag I. világháborús hagyatékát, amely az orvos két hadinaplójából, amatőr fényképeiből, képeslapokból és levelezéséből áll. Köszönettel tartozunk Dragčević Mészáros Saroltának és Jendrinčko Mészáros Juditnak, akik a kiállítás céljára rendelkezésünkre bocsátották a Fábián—Bayer-hagyatékot, kiegészítve számos családi történettel és tárggyal, továbbá Fehér Mihálynak, aki megőrizte Fábián Ernő és Bayer Irén levelezését, Ernő naplóit és korabeli fotóinak egy részét.

* Ízelítő, ajánló a könyvről, kiállításról?

— Az összegyűjtött anyagból lényegében egy társadalomtörténeti korrajz bontakozik ki: megismerhetjük belőle egy katonaorvos mindennapjait, gyötrelmeit és örömeit a fronton, a helyeket, melyeket megjárt, a munkáit, a társait. Másrészt, Bayer Irén vőlegényének írt leveleiből betekintést nyerünk a hátországi életbe, hogy milyen volt az általános légkör Zsombolyán az I. világháború alatt. Sőt, számos utazgatásának köszönhetően bepillantást enged Magyarcsernye, Temesvár, Budapest stb. háborús hétköznapjaiba is.

Kutatásainkat először egy kiállítás formájában mutattuk be Bánáti sorsok az első világháborúban: Fábián Ernő és Bayer Irén hagyatéka nyomán címmel, ahol a gazdag fényképgyűjteményen kívül különböző installációkkal és korabeli iratokkal próbáltuk felkelteni a közönség érdeklődését a téma iránt. A kiállítást Zsombolya város önkormányzata támogatta, a Zsombolyai Napok keretében volt a megnyitó a város művelődési házában. A kiállításhoz tartozik egy katalógus, amely a később megjelenő könyv rövidebb változata, román, magyar és német nyelven.

A könyv megjelenése az őszre várható, a kiadó a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára lesz, ahol a gazdag Csekonics-anyag mellett orvosunkról is őriznek archív dokumentációt. Mindeddig nem sikerült megteremteni a teljes anyagi hátteret a publikáció előkészítéséhez és nyomtatásához. Szerényebb összeggel támogat bennünket a Szekeres László Alapítvány és Magyarcsernye község. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, szívesen veszünk bármilyen további hozzájárulást.

* Esetleg van már ötlet egy újabb könyvhöz?

— Szeptember elején Enyingen, a másik Csekonics-birtokon mutatjuk be a család zsombolyai uradalmáról szóló kiállításunkat, és talán ez jó alkalom lesz arra, hogy elkezdjünk az enyingi uradalom kutatásával foglalkozni. Szeptember végén Székesfehérváron, a kulturális örökség napjain mutatkozik be a Csekonics-kiállítás. A kisvasutas kiállítást novemberben Belgrádban láthatják az érdeklődők a Szerb Műemlékvédők Társasága közlekedési eszközökről szóló konferenciája keretében. A Fábián Ernőről és Bayer Irénről szóló összeállításunkat jövőre szeretnénk Nagybecskereken is bemutatni. Az új kutatási témám még nem teljesen körvonalazódott, de a Magyarcsernyével szomszédos, eltűnt falu, Mollydorf igencsak felkeltette a fantáziámat. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..